Ko je kriv za siromasenje Vojvodine

Ko je kriv za osiromasenje Vojvodine?

  • Srbija

  • Beograd i Srbija

  • Beograd,Srbija i Rusija

  • Beograd,Srbija i radikali

  • Beograd,Srbija,Rusija,radikali i DS


Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

damsoo

Primećen član
Banovan
Poruka
582
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=02&dd=10&nav_id=491835

U Vojvodini su i plate niže od proseka zarada u centralnoj Srbiji.

Bruto društveni proizvod Vojvodine pao je ispod proseka Srbije za čak pet procenata, dok je od BDP centralne Srbije niži za sedam odsto. Istovremeno, BDP Beograda skoro je duplo veći od BDP-a Vojvodine.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže za Dojče vele da Statut Vojvodine ovoj pokrajini uopšte nije obezbedio suštinske nadležnosti za upravljanje sopstvenom sudbinom.

I još jedan egzaktan podatak, u prilog razbijanju predrasuda: u Vojvodini, koja se nekada nazivala „žitnicom Evrope”, danas ima manje površina pod pšenicom nego u Srbiji. Vojvodina je, inače, u bivšoj SFRJ po ekonomskoj razvijenosti bila blizu nivoa razvoja Slovenije, a iznad Hrvatske.

„Statut Vojvodine je zapravo bio jedna vrsta podvale. Mislim da je prava stvar bila da se izvrši prava decentralizacija i da se u tom pravcu mora ići. Da Vojvodina dobije izvorna ovlašćenja, da dobije izvorna sredstva, da joj se vrati imovina… Verujem da bi Vojvodina onda mogla daleko bolje da odlučuje o sopstvenom razvoju i da unapređuje svoju privredu i standard svojih građana”, kaže Popov.
 
Poruka
60.356
Београдски и новосадски политичари својом алавошћу и неодговорношћу попут тајкунизације, неодговорном омогућавањем увоза хране по дампинг ценама из ЕУрупе, а и из целог света(бљак месо из Бразила, ГМО производи, млеко у праху, месо са критичним роком трајања из ЕУрупе...). О директним крађама и редистрибуцији новца у БГ и НС сувишно је и причати. Један број политчар на локалу су такође смеће, али ту постоји и део способних људи који су урадили нешто за заједницу.
 

Mirko_212

Elita
Poruka
15.179
Od poljoprivrede moze da zivi 10% stanovnistva Vojvodine,vise ne.Zato u Indjiji dobro zive,a u Somboru npr.lose. Zabluda je kako je Vojvodina molim te "bogata",naprotiv,Podzemne vode,zemljiste zatrovano,voda nezdrava...spas je u pameti.Neki je imaju,neki nemaju,Koliko je imaju tako i zive,lose ili dobro.Povrh svega je Novi Sad sa birokratijom koju ne moze tako mala Vojvodina da izdrzi,nista njima nije kriv Beograd.
 

Top