Ko je izumeo strašnu kaznu nabijanje na kolac?

• Začetnik teme Začetnik teme rdeki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

rdeki

Elita
Poruka
17.948
Pre nekoliko dana gledao sam emisiju na kanalu History u kojoj sam čuo priču o tome kako je najstrašniju kaznu koju je čovek ikada primenjivao, nabijanje na kolac, izmislio vlaški grof Vlad Tepeš, poznatiji kao Drakula.

Pa, slične tvrdnje se mogu naći i na netu:
Impalement, the method of execution that gave Tepes his name, is an extraordinarily painful way to die. Tepes ensured maximum pain when he impaled his victims by rounding the ends of spikes and oiling them to reduce tearing. Spikes were introduced into the victim's anus and pushed in until the other end emerged from the victim's mouth. The impaled victim was then hoisted vertically, and left to writhe in agony, sometimes for days [source: Fasulo].
http://history.howstuffworks.com/european-history/real-count-dracula1.htm

Da li je ubeđenje koje imamo da je ova kazna na ove prostore došla od Turaka pogrešno?

Нису је Турци измислили, то је сигурно. Е сад, поред теорије о Тепешу, ја сам читао да су у Русији, у средњем веку, користили набијање на колац као метод извршења смртне казне. То сам читао у Дневнику пре више година, тако да је могуће да није истина.
Википедија каже следеће (није баш поуздан извор, ал' 'ајде):
The use of impalement as a form of execution in civilizations of the Ancient Near East, such as the Neo-Assyrian empire, is evidenced by carvings and statues from the ancient Near East. According to Ancient Greek historian Herodotus (3.159), Persian king Darius I impaled 3,000 Babylonians when he took Babylon: their execution is also recorded in the Behistun inscription. Impalement on a stake (stauros) was practiced in ancient Greece.

U svakom slučaju, ovo je kazna koja je primenjivana na Istoku mnogo pre nego što su Turci došli na ove prostore, a o tome da je izvorni rumunski izum nema ni govora. Biće ipak da je to na ove prostore došlo sa Turcima.
Pa mi je prosto nejasna emisija koja tvrdi da je ovo izum surovog grofa Drakule, pa još i to da je ova kazna užasnula Turke koji su zbog toga odustali od agresije na njegovu zemlju.

Асирци су први забележили постојање такве казне.

327px-JudeanImpalement_Roaf185.jpg

U svakom slučaju, ovo je kazna koja je primenjivana na Istoku mnogo pre nego što su Turci došli na ove prostore, a o tome da je izvorni rumunski izum nema ni govora. Biće ipak da je to na ove prostore došlo sa Turcima.
Pa mi je prosto nejasna emisija koja tvrdi da je ovo izum surovog grofa Drakule, pa još i to da je ova kazna užasnula Turke koji su zbog toga odustali od agresije na njegovu zemlju.
Нису Турци одустали од агресије, већ су напротив, поражени и заробљени Турци набијани на колац, а претходно им је одрана кожа, па су посољени и потом су пуштене козе да својим рапавим језицима полижу со...
Тек су на крају имали ту част да су постављени уз пут којим су дошли.
Иначе се ради о једном од похода Мехмеда II Освајача на Влашку!
Детаљније о свему:,,Мехмед II Освајач и његово доба" од Франца Бабингера!

Onoga koji je to izmislio trebalo bi nabiti na kolac.
Ja bih napadača ubio odma a nikad ga nebi mučio.

Što pogani od ljudi činite
Što junački ljude ne smaknete.

P.P.Nj

Није се набијање на колац лористило због напади на неку личност,бар не тако како ти мислиш.Рецимо у старом Египту је оцеубица набијан на колац,јер је то било тешко кривично дело.

Turci nisu odustali od osvajanja Vlaske ali jesu jedno vrijeme odustali od tog cilja. Uzroci su smatra se surovi postupci Vlada Tepesa koji je bio poznat po nabijanju na kolac svojih neprijatelja. Medjutim grof Vlad nje samo Turke nabijao na kolac vec i svoje unutrasnje neistomisljenike sto mu se kasnije i obilo o glavi pa mu se danas glava nalazi u Istanbulu.

P.S. cuo sam pricu da u Istanbulu na lobanji Vlada Tepesa zaista stoje 2 zuba ocnjaka koja podsecaju na vampira. Ne znam koliko je to tacno.

Poslednja izmena:
Turci nisu odustali od osvajanja Vlaske ali jesu jedno vrijeme odustali od tog cilja. Uzroci su smatra se surovi postupci Vlada Tepesa koji je bio poznat po nabijanju na kolac svojih neprijatelja. Medjutim grof Vlad nje samo Turke nabijao na kolac vec i svoje unutrasnje neistomisljenike sto mu se kasnije i obilo o glavi pa mu se danas glava nalazi u Istanbulu.

P.S. cuo sam pricu da u Istanbulu na lobanji Vlada Tepesa zaista stoje 2 zuba ocnjaka koja podsecaju na vampira. Ne znam koliko je to tacno.
Vlad Tepeš je bio poznat po primenjivanju ove kazne, ali nije Vlad Tepeš taj koji je izmisio, kako je rečeno u pomenutoj emisiji.

Bas cu da pitam ... Interesantno

Ко год да је први применио овај начин кажњавања својих противника или криминалаца, преступника, није имао за циљ да их само убије, то је могао на милион других начина. Овај НАЧИН је, пре свега ОПОМЕНА осталима шта ће им се догодити него КАЗНА онима који су се већ огрешили о неки закон или противницима. А једно је сигурно - то је веома суров начин да се пошаље јасна порука. Па ко и поред тога настави бар зна шта је цена НЕУСПЕХА! А ако успе у својим замислима, е тада је КОЛАЦ у његовим рукама.... И то је ТО! СТРАШНО!

Back