Ko je izmestio pitanje Kosova iz UN-a u EU?

Ja ne vidim išta patriotsko u:
1) Odbijanju Karington plana i konfederalne Jugoslavije u EU
2) Dizanju krajiških Srba na ustanak, odbijanje svih planova, a potom njihovo fazno puštanje niz vodu
3) Dizanje BiH Srba na rat, a potom izolacija i primoravanje na ustupke, uključujući i Sarajevo
4) Izbegavanje vraćanja autonomije Kosovu što je rezultiralo bombardovanjem i napuštanjem KiM
5) Dovođenje zemlje u sukob sa celim svetom, a bez ikakvog saveznika
6) Unutrašnja istorijski neviđena pljačka sopstvenog stanovništva
7) Urušavanje sopstvene države

Tu nije samo greška u geopolitici.
Milošević i idejnopolitičkobezbednosna sila iza njega bili su hodajuća katastrofa po sve Srbe

U svemu i u pravu, sem u tački 3. Republika Srpska je jedina, ali odista stvarna, pobeda Miloševićeve politike. Naravno, uvek se može postavljati pitanje da li je bilo moguće stvoriti na neki drugi način, malo mirotvorniji, da bi se izbegla ona ljaga iz Srebrenice.

Ostalo je sve crna zemlja.

U svemu i u pravu, sem u tački 3. Republika Srpska je jedina, ali odista stvarna, pobeda Miloševićeve politike. Naravno, uvek se može postavljati pitanje da li je bilo moguće stvoriti na neki drugi način, malo mirotvorniji, da bi se izbegla ona ljaga iz Srebrenice.

Ostalo je sve crna zemlja.
To sam pisao u kontekstu činjenice da je već krajem 1992. krenuo da ih pritiska da prihvate onu katastrofu od Vens-Ovenovog plana čije je mape crtao Marti Ahtisari

Državnost Kosova osporavaju Srbija i više od pola sveta (nisam siguran kako se kreće broj, ali mislim da je njihov broj veći od broja onih zemalja koje su priznale Kosovo). Znači državnost Kosova je i dalje upitna za mnoge.

I Srbija i Kosovo se nalaze u Evropi i u sferi uticaja EU/NATO. Tako da je jedino njihovo mišljanje merodavno na ovim prostorima. To kako neko iz Afrike ili Azije nije nešto priznao je potpuno nebitno.

I Srbija i Kosovo se nalaze u Evropi i u sferi uticaja EU/NATO. Tako da je jedino njihovo mišljanje merodavno na ovim prostorima. To kako neko iz Afrike ili Azije nije nešto priznao je potpuno nebitno.
Znači svako silom treba da okupira svoje dvorište i tu sprovodi svoju volju? To bi bio opšti haos na planeti Zemlji jer bi svako mislio da dvorište treba da mu bude veće, pa bi se započeli ratovi u to ime.

Poslednja izmena:
Ja ne vidim išta patriotsko u:
1) Odbijanju Karington plana i konfederalne Jugoslavije u EU
2) Dizanju krajiških Srba na ustanak, odbijanje svih planova, a potom njihovo fazno puštanje niz vodu
3) Dizanje BiH Srba na rat, a potom izolacija i primoravanje na ustupke, uključujući i Sarajevo
4) Izbegavanje vraćanja autonomije Kosovu što je rezultiralo bombardovanjem i napuštanjem KiM
5) Dovođenje zemlje u sukob sa celim svetom, a bez ikakvog saveznika
6) Unutrašnja istorijski neviđena pljačka sopstvenog stanovništva
7) Urušavanje sopstvene države

Tu nije samo greška u geopolitici.
Milošević i idejnopolitičkobezbednosna sila iza njega bili su hodajuća katastrofa po sve Srbe
Nisam siguran ali mi se čini da taj plan nije niko prihvatio.
Verujem da je DB imao uticaja na ponašanje krajiških Srba, međutim optuživati njih da su glavni krivci je apsolutno pogrešno gledajući namaspok i WWII.
Dizanje BiH Srba na rat? Šta su trebali? Da čekaju da ih komšije opet ubijaju,kolju...I dobro znam za jedan kraj u SR BiH da je bilo pitanje ko će da nadvlada a ko će da strada. Vidimo dobro i po posavini ali i po Sarajevu i Mostaru. Iz Mostara su odveli zarobljene pilote JNA u Loru a da pri tom u SR BiH nije bilo sukoba JNA protiv secesionista.
Izbegavane vraćanja autonomije KiM? Šta je autonomija i šta je to što nisu imale manjine na KiM?
5. Već napisah da su u pitanju loše procene (geopolitika i trendovi nakon rušenja berlinskog zida)

@Meliot od kad je Ukrajina u UN?
Piše od 1945, samo ne znam kako je to moguće, odnosno u kojoj formi je bila deo UN-a do sticanja nezqvisnosti.

U.N.-Member-States-Map.png

Poslednja izmena:
Nemam pojma zašto je to tako bilo, sada se slika iskristalisala što se tiče UN. Ako se pogleda na onoj mapi što sam izbacio vidi se Kosovo u kom je društvu.

Staljin je tražio više od 1 mesta u UN, tvrdivši da nije fer da ima samo jedno. I onda u se dogovorili da prime Belorusiju i Ukrajinu.

Mislim da je Staljin još tražio; da se primi valjda npr. Kazahstan i još nekoliko SSSR republika, ali pristali su samo na Belorusiju i Ukrajinu.

Koliko god da se iskristalisalo, može i večeras da se dekristališe. Možeš isto tako da uzmeš npr. Svetsku banku i kažeš gledaj koliko su članovi Svetske banke. Ili bilo koje druge organizacije. Činjenica je da nema nigde papir ili tekst UN država je.

Staljin je tražio više od 1 mesta u UN, tvrdivši da nije fer da ima samo jedno. I onda u se dogovorili da prime Belorusiju i Ukrajinu.

Mislim da je Staljin još tražio; da se primi valjda npr. Kazahstan i još nekoliko SSSR republika, ali pristali su samo na Belorusiju i Ukrajinu.

Koliko god da se iskristalisalo, može i večeras da se dekristališe. Možeš isto tako da uzmeš npr. Svetsku banku i kažeš gledaj koliko su članovi Svetske banke. Ili bilo koje druge organizacije. Činjenica je da nema nigde papir ili tekst UN država je.
Pa bez tog kriterijuma punopravnog članstva nastao bi totalni haos. Drugi svetski rat je počeo jer Društvo naroda nije moglo da rešava probleme. Kad UN postanu bespotrebne ubrzo će nastati sveopšti haos.

Pa ko bi činio Ujedinjene nacije ako se situacija dekristališe, kao što ste rekli? Amerikanci danas pokušavaju da umanje značaj UN-a jer su vojno i ekonomski najjača sila, ali će ubrzo većina zemalja shvatiti da su garant njihove državnosti upravo UN.

Tako nešto uopšte nije izvesno. Ne znam na osnovu čega to tvrdite.

Pa, potrebno je samo da Kina pokrene vojnu operaciju u smeru Tajvana i to će biti kraj UN.

Back