Srdja Popovic je velikan Beograske advokatske scene.
Manje-vise je u pravu.
Pitanje je da li je Kosovo, celo, trebalo uopste zauzimati u Balkanskim ratovima. Toliko gusto naseljeno muslimanskim stanovnistvom, drugog jezika, koje je neprijateljsko prema Srbiji. Srpske usijane glave nisu mogle da shvate 1912. da to nije 1459. i da Srbi vise nisu vecinsko stanovnistvo. Jos su nasi hteli da uzmu sve do Draca. Iskrvarili i otisli u pogibelj mladog sveta zarad Makedonije, koja ni onda kao ni sada nije bila srpska. Ali, hajde...Nije tada bilo 1.5M Albanaca kao sada, vec do 350-400 hiljada i bilo je vise srpskih enklava. Kosovo bi i ovakvo kakvo je sada moglo da bude formalno u Srbiji da Milosevic nije zakakio motku. Ni sa Stambolicem, ni bez uopsteg formiranja Soc. Kosovskometohijske AO danas u 2024. godini Srbija ne bi mogla tom teritorijom da rukovodi kao sto rukovodi Severnobanatskim ili Podunavskim okrugom.
Etnicka ciscenja necu uzimam u razmatranje. Polazim od toga da vecina Srba i gradjana Srbije nikada ne bi prihvatila etnicko ciscenje nikoga, pa tacno i da Kosovo ne bude u Srbiji.
Milosevic je krivac sto Kosovo nema status RS u Srbiji. Najpre je i one potencijalno lojalne funkcionere oterao od sebe sa AB revolucijom i epizodom "uhapsite Vlasija", a onda je iz cisto partijskih interesa odrzavao jedno stanje gde su lokalni Srbi bivali funkcioneri, gradonacelnici i direktori. Skoro svaka srpska porodica je imala clana koji je SPS funkcioner. Direktor biblioteke, gradonacelnik, itd. Njemu je to bilo idealno zbog glasova, a glasove je neveovatno lako mogao da ukrade od Albanaca koji su bojkotovali Srbiju i Jugoslaviju. Time je on, protiv ustavno, odrzao paralelni sistem. Drzava koja se ne bori protiv paralelnog sistema na svojoj teritoriji se vec raspala. Znate, kada se na internaionalnim TV stanicama vide albanska deca kako uce u improvizovanim skolama po kojekakvim memljivim podrumima, svakom pa i srpskom ultranacionalisti dodje da pusti suzu.
Postoje indicije koje nikada necemo saznati jer su pre 5. Oktobra DB zbiri unistili dokaze, da je namerno pustano naoruzavanje gerilske OVK kako bi se iskoristilo za progon Albanaca sa Kosova i naseljvanje Krajisnika. Kada je poceo rat, Slobina Vojska "Jugoslavije" i Slobin MUP "Srbije" (stvljam pod navodnike jer vecinska Srbija tako nesto nikada ne bi podrzala) su pokrenule jednu sramnu i poganu akciju protiv svojih gradjana Albanske etnicnosti. Radilo se o pravom etnickom ciscenju, pracenom paljenjem sela i ubijanjem civila. U Srbiji je zavladao muk tek posle hladnjaca i kada su u Haskom tribunalu prikazane sve one slike i snimci ubijanja i palezi. NATO pakt se umesao, Milosevic je odbio Rambuje po kojem bi Kosovo imalo pravo na nezavisnost ali uz odobrenje svih naroda i strana (sto se nikada ne bi dogodilo, jer Srbija, Srbi, Romi i Gorani to ne bi prihvatili).
Da li Djindjic mogao nesto da izvuce? Ja mislim da nije, jer je prevladalo misljenje na Zapadu da je Kosovo kao drzava stvar bezbednosti. Dacemo Kosovu nezavisnost (a ja sam protiv toga da Kosovo bude nezavisno bez obestecenja Srbiji i lojalnim gradjanima Srbije na Kosovu) jer ako ostane u Srbiji Albanci ce stalno pokretati oruzane pobune i teroristicke napade, a Srbi slati policiju da to gusi, pa ce na Balkanu biti jos jedna Palestina. Procenili su da Srbi nisu spremni da jedu korenje, da prave petoro dece od kojih ce troje dati za Kosovo i bili su u pravu u toj psihoanalizi. Djindjic je eventualno mogao, da je preziveo, izboksovati nekakvu federaciju Srbije, Kosova i Crne Gore.
P.S. Cak ni Seseljeva SRS, kao i on sam, koja je u trenutku proglasenja formalne nezavisnosti Kosova bila najpopularnija, nije se zalagala da se te 2008. posalju tenkovi u Pristinu, da se aktiviraju sklonista i da se krene u rat. Ovo vam govorim kao dokaz da je Zapad jasno onda odlucio da Kosovo potpuno preda Albancima bez ikakvog obzira. Naravno, iz pozicije Srbije to tako ne moze i ne bi bilo pravedno da moze.