Ko je donosilac svetlosti u Starom Zavetu, a ko u Novom Zavetu?

"Lucifer (lat. lucem ferre, svjetlonoša) je, u Bibliji, prema proroku Izaiji, sin Zore (zvijezde Danice) koji je srušen u podzemlje. Ranokršćanski pisci dovode ga u vezu s novozavjetnim Sotonom, palim anđelom, kojeg je, nakon što se pobunio protiv Boga, pobijedio arkanđeo Mihovil i bacio ga u pakao. Međutim, to poistovjećenje Lucifera sa Sotonom je kasnijeg postanja od Biblije.

Lucifer se ne spominje u Novom zavjetu, budući da je u njemu Isus Krist označen imenom "svjetlonoše".U nešto kasnijim legendama Lucifera se povezuje s Ezekijelom i naziva ga se jednim od najveličanstvenijih palih anđela. Legende nadalje pripovjedaju da je Lucifer bio veoma uznemiren kada je Bog stvorio Luciferova brata, Jesuala, Sina. Zbog toga se iz njegove glave porodio Grijeh. S njom je Lucifer porodio Smrt i zbog toga je protjeran s neba.Predaja kaže da je Luciferu, dok je padao, s čela ispao krupni smaragd, što je, prema ezoteričnoj tradiciji, označilo zatvaranje čeonih čakri kod ljudi.

U Septuaginti, grčkom prijevodu Starog zavjeta, hebrejski izraz Helel ben Shaḥar preveden je "svjetleći" ili "sin jutra", odnosno "sin jutarnje zvijezde", a odnosi se zapravo na viziju proroka Izaije koji govori o padu babilonskog kralja.

Riječ lucifer vodi podrijetlo od latinske riječi lux što znaći "svijetlo" (gen. lucis) i ferre - "nositi", a prevodi se kao svjetlonoša.

ISUS kaze: "Ja Isus poslah anđela svojega da vam ovo posvedoči u crkvama. Ja sam koren i rod Davidov, i sjajna zvezda Danica."

U grčkoj mitologiji, Lucifer (grč. Eosforos ili Fosforos) bio je sin boginje jutarnjeg rumenila i zore Aurore i Titana Astreja. Smatran je personifikacijom zvjezde Danice. U kršćanskoj mitologiji postao je "gospodar pakla", u koji je bačen zbog pobune protiv Boga.Dante Alighieri u svom djelu Božanstvena Komedija spominje da je Lucifer na dnu pakla i da su mu u ustima najveći izdajnici.

Lucifer je, prema djelu Collina de Plancyja Dictionnaire Infernal (1863.) vladar Istoka, a neki demonolozi smatraju ga kraljem pakla i nadređenim Sotoni.

Lucifer se ne spominje vise kao lucifer kasnije jer on jos pocev od Starog zaveta nije vise Lucifer.l nego sotona itd.
Tako je normalno da se Lucifer ne spominje vise.

Medjutim apostoli nam pisu da on jos poseduje jaku svetlost, i u tom kontekstu, oni kazu da se danas lazno predstavlja cesto ljudima kao andjeo svetla.

"Ranokršćanski pisci dovode ga u vezu s novozavjetnim Sotonom, palim anđelom, kojeg je, nakon što se pobunio protiv Boga, pobijedio arkanđeo Mihovil i bacio ga u pakao. Međutim, to poistovjećenje Lucifera sa Sotonom je kasnijeg postanja od Biblije". :bye:

Nije tacno.
Kazi nam kako ga onda zovu u Starom zavetu?
Niti ga je iko bacio u pakao.

:hahaha:

- - - - - - - - - -

Stari Zavet:

"Kako pade s neba zvezdo danice kćeri zorina? Kako se obori na zemlju koji si gazio narode? A govorio si u srcu svom: Izaći ću na nebo, više zvezda Božjih podignuću presto svoj i sešću na gori zbornoj na strani severnoj. Izaću ću na visine nad oblake, izjednačiću se s Višnjim. A ti se u pakao svrže, u dubinu grobnu. Koji te vide pogledaće na te, i gledaće te govoreći: To li je onaj koji je tresao zemlju, koji je drmao carstva?

Novi Zavet:

"Ja Isus poslah anđela svojega da vam ovo posvedoči u crkvama. Ja sam koren i rod Davidov, i sjajna zvezda Danica."

Zvezda danica nije negativan pojam.
Vec pozitivan.

- - - - - - - - - -

Sotona (heb. שָׂטָן satan; aram. שִׂטְנָא lat. Sátanas) znači protivnik, optužitelj, dok se u religiji smatrapalim anđelom, to jest demonom, vragom. Kaoprotivnik spominje se u Prvoj knjizi o Kraljevima (1 Kr 11,14)[1], dok se kao Božji protivnik spominje uKnjizi o Jobu (Job 2,7)[2], u Drugoj knjizi o Samuelu(2 Sam 24,1)[3] i u Prvoj knjizi Ljetopisa (1 Ljet 21,1).[4]

Kad kopiras nedto sa neta treba i da znas da li je to tacno.

Zvezda danica nije negativan pojam.

- - - - - - - - - -

Sotona (heb. שָׂטָן satan; aram. שִׂטְנָא lat. Sátanas) znači protivnik, optužitelj, dok se u religiji smatrapalim anđelom, to jest demonom, vragom. Kaoprotivnik spominje se u Prvoj knjizi o Kraljevima (1 Kr 11,14)[1], dok se kao Božji protivnik spominje uKnjizi o Jobu (Job 2,7)[2], u Drugoj knjizi o Samuelu(2 Sam 24,1)[3] i u Prvoj knjizi Ljetopisa (1 Ljet 21,1).[4]

Lucifer se takodje i zove "ZVEZDA DANICA". Samim tim ako i sam kazes da nije negativan pojam, ne moze da bude djavo.

To su dva razlicita pojma.

Ja ne mogu nista sto ti ne kapiras.

Lucifer je nosio ime lucifer pre svog pada.
Kada je pao dobio je ime sotona i izgubio ime Lucifer.
I dobio je jos mnoga druga imena.

"Ranokršćanski pisci dovode ga u vezu s novozavjetnim Sotonom, palim anđelom, kojeg je, nakon što se pobunio protiv Boga, pobijedio arkanđeo Mihovil i bacio ga u pakao. Međutim, to poistovjećenje Lucifera sa Sotonom je kasnijeg postanja od Biblije".

Lucifer (lat. Lucifer - lučonoša, nosilac svetlosti).

Prema Starom Zavetu Lucifer je bio najlepsi i najmudriji andjeo. Pogresio je jer je pozeleo da bude bog.

Po tome zakljucujemo da je boziji zakon bio takav, da je greh pozeleti biti bog.

Zar je to sloboda ili je ropstvo?

u čemu ti sad živiš?
dal smiješ proč kroz raskrižje kad je crno svjetlo?
ne smiješ - jer si rob!

Bog Jedini Otac JHVH donio je svojih 10 BZ
koji su za ljude najbolje za njih

pokoran si - ideš u raj
nisi - ideš u vječnu muku

sam izaberi

Bog stvara zelje kod bica ali u slucaju da neko pozeli da bude bog cini zlo?
gdje to piše u bibliji?

Da li je Lucifer djavo?

moj susjed nosi svjetlo i pali plinske lampe
TO je očiti dokaz da je moj susjed = Lucifer
jel tako

OTKRIVENJE 21,23 – svjetiljka Jaganjac
=========================================

OTKRIVENJE 21,23
I gradu ne treba ni sunca ni mjeseca da mu svijetle.
Ta Slava ga Božja obasjala
i
svjetiljka mu Jaganjac!
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Slava Boga Jedinoga Oca JHVH obasjava.
Svjetiljka OD Boga Oca JHVH je Jaganjac – G Yehošua pomazanik.

Jasno rečeno – DVIJE OSOBE!

PRVA – Bog Jedini Otac JHVH.
Druga – G Yehošua koji NIJE Bog.

U Novom Zavetu se ne spominje Lucifer vec se spominje Isus Hrist. On je prema Novom Zavetu donosilac svetlosti.
pitanje je u startu pogresno formulisano
do/nosilac svetlosti nema nikakve veze sa samom svetloscu

Evanđelje po Mateju[uredi - уреди | uredi izvor]
U Evanđelju po Mateju Isus izrazom "svetlost sveta" opisuje svoje učenike:

Vi ste svetlost sveta
Evanđelje po Jovanu[uredi - уреди | uredi izvor]

U Jevanđelju po Jovanu Isus na više mesta za sebe upotrebljava ovaj izraz:

Ja u svijet dođoh kao svjetlost, da svako ko vjeruje u mene ne ostane u tami.[2]
Ja sam svetlost sveta

Vi ste svetlost sveta, ja sam svetlost sveta, - da li razumete? NE.
OK, evo vam drugi primer -
vi ste so svetu
ko je donosilac soli? SLANIK. Jel moze nesto slanik sam od sebe ako je prazan? NE MOZE.

TAKO I SVETLOST.
5. И Видело се светли у тами, и тама Га не обузе.

jel razumete vi razliku
izmedju svetlosti, i tame iz koje svetli ova
izmedju soli i slanika/posudja

p.s. ajmo serpe lonci i poklopci, 'de su ovi sto znaju stari zavet, nemo' da sam za dz dizao temu
POSUDJE

Poslednja izmena:
Lucifer (lat. Lucifer - lučonoša, nosilac svetlosti).

Prema Starom Zavetu Lucifer je bio najlepsi i najmudriji andjeo. Pogresio je jer je pozeleo da bude bog.

Po tome zakljucujemo da je boziji zakon bio takav, da je greh pozeleti biti bog.

Zar je to sloboda ili je ropstvo? Bog stvara zelje kod bica ali u slucaju da neko pozeli da bude bog cini zlo?

U Novom Zavetu se ne spominje Lucifer vec se spominje Isus Hrist. On je prema Novom Zavetu donosilac svetlosti.

Da li je Lucifer djavo?

bog je trebao samo da se nasmeje na sve to a ne da pravi toliku dramu
ako samo bog ima sposobnost da stvara, Luciferu u svakom slučaju, tu ne bi bilo mesta,
malo bi se bunio i to je to pa bi sve opet leglo na svoje mesto

ovako je svevišnji napravio teško njesra prognavši ga sa nebesa...tim činom je svet osudio na zlo

bog je trebao samo da se nasmeje na sve to a ne da pravi toliku dramu
ako samo bog ima sposobnost da stvara, Luciferu u svakom slučaju, tu ne bi bilo mesta,
malo bi se bunio i to je to pa bi sve opet leglo na svoje mesto

ovako je svevišnji napravio teško njesra prognavši ga sa nebesa...tim činom je svet osudio na zlo
Pa sve to nije bilo bezazleno kako mislis.
Lucifer je zaveo trecinu andjela, jer Bog stvara andjele i ljudska bica sa slobodnom voljom, i lucifer je poceo upravo da praktikuje i seje bezakonje.
Ako znas ta je bezakonje.
Ne postoji svet gde se vecno zivi, a gde bezakonje vlada, niti moze da postoji vecno.
Tako, je Luciferu data sanasa da se pokaje, ali posto to nije ucinio, zbacen je sa neba.
Nije ga Bog zbacio na zemlu, poslavsi ga da na zemlji sa svojim palim nadjelima zivi.
Da Adama i Eva nisu podlegli njegovoj prevari, ne bi bivsi lucifer imao pravo na ovu zemlju, niti bi mogao da bude tu.
On je sam prevarom osvojio ovu zemlju.
Adamu i Evi je ova zemlja bila data na samostalnu upravu gde Bog nije hteo da se mesa protivno njihovoj volji.
Zao su bili opomenuti da ce pali andjeo doci da pokusa da ih prevari.
To je razlog da on nije dosao direktno, da prica sa njima, jer je znao da ih nece moci prevariti.

Lucifer nije Sotona Dajvo
Naravno da jeste.
Bivisi Lucifer koji je sada sotona ili djavo.
Pali andjeo, sada demon.

Bog opisuje namere, misli i pad bivseg lucifera koristivsai sliku cara Tirskog i cara vavilona.

Jez 28:11 Opet mi dodje reč Gospodnja govoreći:
Jez 28:12 Sine čovečji, nariči za carem tirskim, i reci mu: Ovako veli Gospod Gospod: Ti si pečat savršenstva, pun si mudrosti, i sasvim si lep.
Jez 28:13 Bio si u Edemu, vrtu Božjem; pokrivalo te je svako drago kamenje: sarad, topaz, dijamant, hrisolit, onih, jaspis, safir, karbunkul, smaragd i zlato; onaj dan kad si se rodio načinjeni ti biše bubnji tvoji i svirale.
Jez 28:14 Ti si bio heruvim, pomazan da zaklanjaš; i ja te postavih; ti beše na svetoj gori Božijoj, hodjaše posred kamenja ognjenog.
Jez 28:15 Savršen beše na putevima svojim od dana kad se rodi dokle se ne nadje bezakonje na tebi.
Jez 28:16 Od mnoštva trgovine svoje napunio si se iznutra nasilja, i grešio si; zato ću te baciti kao nečistotu s gore Božje, i zatrću te izmedju kamenja ognjenog, heruvime zaklanjaču!
Jez 28:17 Srce se tvoje ponese lepotom tvojom, ti pokvari mudrost svoju svetlošću svojom; baciću te na zemlju, pred careve ću te položiti da te gledaju.
Jez 28:18 Od mnoštva bezakonja svog, od nepravde u trgovini svojoj oskvrnio si svetinju svoju; zato ću izvesti oganj ispred tebe, koji će te proždreti, i obratiću te u pepeo na zemlji pred svima koji te gledaju.
Jez 28:19 Svi koji te poznaju medju narodima prepašće se od tebe; bićeš strahota, i neće te biti do veka.

Is 14:11 Spusti se u pakao ponos tvoj, zveka psaltira tvojih; prostrti su poda te moljci, a crvi su ti pokrivač.
Is 14:12 Kako pade s neba, zvezdo danice, kćeri zorina? Kako se obori na zemlju koji si gazio narode?
Is 14:13 A govorio si u srcu svom: Izaći ću na nebo, više zvezda Božjih podignuću presto svoj, i sešću na gori zbornoj na strani severnoj;
Is 14:14 Izaći ću u visine nad oblake, izjednačiću se s Višnjim.

Is 14:15 A ti se u grobo svrže, u dubinu grobnu.
Is 14:16 Koji te vide pogledaće na te, i gledaće te govoreći: To li je onaj koji je tresao zemlju, koji je drmao carstva,

U Izvornom tekstu se ne kaze lucifer, tako je kod prevodioca izvedeno to ime iz opisa sa zvezdom danicom.

Na drugim mestima u bibliji vidimo da se anjdeli nekada metaforicki nazivaju zvezdama.

to je iz vulgate....latinskog prevoda septuaginte.....Sv Jeronima chini mi se......
U bibliji nema to ime Lucifer, to su prevodioci izveli iz zvezde danice.
Lucifer nije svetlonosa, vec je bio anjdeo heruvim, koji je zakrivao Bozju svetlost.

Predpostavljam da je Lucifer posebno svetleo, jer je bio direktno u Bozjoj prisutnosti.
Slicno Mojsiju koji je razgovarao sa bogom licem k licu, i koji je posle toga toliko svteleo da Izrailjci nisu mogli da gledaju Mojsijevo lice, pa dok je razgovarao sa narodom, oni su mu prekrili glavu da bi mogli uopste da gledaju u njegovom pravcu.
Sada bi smo mogli Mojsija da nazovomeo svetlonosa, ali on to nije.
On je samo neko vreme odsjajivao Bozju slavu i svetlost.

Predpostavljam da je Lucifer posebno svetleo, jer je bio direktno u Bozjoj prisutnosti.
znaci, svetao je od Bozije svetlosti? On sam nije svetlost. Eto zato sm podigao staru temu, i zato sam ponudio i primer sa solju.
Hristos, hriscani, Bog sam je svetlost, a sa ovog lucifera se tudja svetlost samo reflektuje, pa se naziva donosilac svetlosti. Nema u njemu ni istine, ni svetlosti, vec se reflektuje, odbija od njega, - eto to je poenta, pa ako ste ovo vec znali, nikom nista, a ako niste, sada znate, i opet nikom nista, medju nama.

Poslednja izmena:
ko je onda Lucifer?
pisac laznog otkrivenja je antihrist [termin pre Hrista nije ni mogao da postoji], ali vidimo da se hvali i da je lucifer, voli da oponira...[do]nosilac svetlosti vs sama svetlost sam vam vec objasnio da je fundamentalno razlicito, kao konj i jahac, jeste da konj donosi jahaca, ali ne biju boj konji... e sad sto ovaj nece da slusa Boga, sto se buni i podbunjuje nebesku vojsku, sto odbija, REFLEKTUJE, djavo neka ga nosi, nebesa ce se upropastiti, a ne samo njihova vojska smrdljiva
Stari Zavet:

"Kako pade s neba zvezdo danice kćeri zorina? Kako se obori na zemlju koji si gazio narode? A govorio si u srcu svom: Izaći ću na nebo, više zvezda Božjih podignuću presto svoj i sešću na gori zbornoj na strani severnoj. Izaću ću na visine nad oblake, izjednačiću se s Višnjim. A ti se u pakao svrže, u dubinu grobnu. Koji te vide pogledaće na te, i gledaće te govoreći: To li je onaj koji je tresao zemlju, koji je drmao carstva?

Novi Zavet:

"Ja Isus poslah anđela svojega da vam ovo posvedoči u crkvama. Ja sam koren i rod Davidov, i sjajna zvezda Danica.

Back