Ako imaš dozvolu za ostanak u USA onda si legalan. Ako nemaš dozvolu da radiš u USA, a ti radiš, kršiš zakon i predmet si proterivanja bez obzira što ti je dopušteno da boraviš.
Znaci pricamo o ljudima koji borave i rade u USA a nemaju legalne dokumente, na primer radne dozvole ili green card.
Ako si državljanin i imaš bilo kakav prihod, nema ništa za džabe. Nađu te preko socijalnog broja i to ide na tvoj račun koji kad tad moraš da platiš, osim ako nemaš neku pomoć za sirotinju.
Ilegalci ne plaćaju ništa kada idu u hitnu službu gde ih pregledaju i saniraju problem.
Takođe, postoje specijalne klinike samo za ilegalce gde nude lekarsku pomoć, uključujući zubare i psihologe-psihijatre.
Neke države, poput Kalifornije, imaju i dodatne programe za besplatnu negu ilegalaca.
Ovaj deo ti je potpuno konfuzan...nacuo si nesto ali ne razumes. Ali ne brini imas mene da ti pojasnim.
Biti drzavljanin i imati/nemati prihod nema nikakve veze jedno sa drugim.
Ono sto si ti hteo da kazes, jeste da ako si drzavljanin, onda imas socijajni broj, i ako nemas osiguranje i odes kod lekara, kad tad ce te sacekati/juriti da platis svoj medicinski racun (da ga tako nazovemo)
Inace da se razumemo, i da si crni ciganin i dosao u hitnu pomoc, oni ce ti pomoci...takav je zakon, a nije tu zbog ilegalaca. Naravno da ce probati to da naplate, ali ako ne uspeju nece ti poslati maskirane agente da te likvidiraju (sarkazam)
Ono sto ne znas (ocigledno) , jeste da svi ti nelegalni imigranti iz prvog odgovora, takodje imaju socijalni broj, jer bez njega ne mozes vise nigde da radis...nekad davno moglo, zadnjih bar 10-15 godina ne moze. Sto bi znacilo da ce tog istog imigranta kad dodje kod lekara pitati za socijani broj, i isto ga juriti za placanje.
Ali da se vratimo malo pre jurenja za nenaplacene racune. Medicinska nega u USA nije besplatna, ni za drzavljanje, ni za legalne ni za nelegalne. Koliko platis, toliki nivo zdravstvene nege dobijes. Takodje imas Affordable Care Act (ACA) ili u narodu poznat Obamacare koji je svima dostupan sa niskim primanjima. To je vrlo komplikovana tema i princip osiguranja, i citaj o tome ako te zanima, predugo za izlaganje.
Uglavnom nista ti ilegalni imigranti ne dobijaju za dz, (sa socijalnim brojem), jer kroz svoj posao i ispatu plata i placanje tax na kraju godine, placaju taj isti procenat za medical kao i svi drugi zaposleni.
O klinikama i savetovalista za imigrante i one bez papira...ne znam nista o tome, pretpostavljam da postoje, i verovatno su sponzorisani od raznih privatnih donatora.
Ilegalcima je dopušteno da besplatno idu od predškolskog do fakulteta. Niko ne sme ništa da ih pita. Domaći moraju da podnesu potvrdu da su vakcinisani i daju socijalni broj. Na fakultet mogu da idu uz minimalna plaćanja, kao da su stanovnice te države. Inače, postoje različite cene za one koji dolaze iz drugih država, što već znaš ali drugi koji čitaju možda ne. Takođe, američka deca ne mogu da idu u državne škole po izboru već kako im zapadne po adresi stanovanja. Američki studenti ima mečku da rode da se upišu na državni fakultet čak i kad su odlični đaci. Za ilegalce važi drugo pravilo.
E ovde si malo pobrkao loncice...Ovde sada pises o drugoj vrsit imigranata, ne onih kako ih ti zoves iz latino kartela (sa socijalnim brojem)
Mi smo do sada ziveli u 3 drzave u Americi, i u svakoj ako je public school u pitanju ide se po adresi stanovanja. Ako je privatna, platis i klatis.
Svi ti latinosi sa socijalnim brojem isto imaju adrese i isto njihova deca mogu da idu u skole gde pripadaju.
Ono sto ti prises..niko ne sme da ih pita...to su verovatno deca imigranata koji su dosli i zatrazlili azil iz raznih razloga, bez adrese.
Nemam bas neke tacne informacije kakve oni povlastice dobijaju od vlasti, ali mogu da zamislim da ih rasporede po raznim skolama...uz napomenu da su oni vec prosli prvi krug ispitivanja, saslusani na sudu i privremeno dobili boravak, pa cak i radnu dozvolu...moglo bi se reci da su prakticno, bar trenutno legalni u zemlji, tj ne krse nikakav zakon. Znam da im je riskantno da putuju van zemlje, i da ih vrlo verovatno nece pustiti nazad.
Sto se tice fakulteta, mislim da je to toliko minimalno da ti azilanti u toj privremenoj formi doguraju dotle, a i ako ih ima, mora da je minoran broj. Jos jednom napominjem, latino krimosi sa socijalnim brojem, nemaju nikakva prava ili privegije...sve isto ko i za drzavljane....Public College ako te prime po ocenama i drzavi gde zivis i platis koliko traze (ili stipendija), i privatni fakulteti ako platis i opet klatis. Tacno je da studenti koji studiraju u istoj drzavi manje placaju nego studenti koji dolaze iz drugih drzava, ali je takodje tacno da su fakulteti duzni da prime odredjeni broj studenata iz drugih drzava, sto znaci da niko "domacim" studentima ne otima mesto. Takodje je tacno da su studenti out-of-state znacajan izvor finansiranja za fakultete, ili prevedeno u konretne brojeve, cerka je prosle godine zavrsila Barkley CA kao student non-resident i to zadovoljstvo samo za skolarinu za tri godine skolovanja je kostalo preko $50k.
Ne znam nijedno drugo pravilo ili privilegiju koji neki ilegalci:imaju za upis na fakultet, osim sto mi padaju na pamet ti azilanti sa "problematicnom" istorijom...pa ako imas neke informacije, bas bi voleo da cujem. Ako mene pitas jedini ustupak koji mogu da imaju, jeste da ih tretiraju 'jednako" sa drzavljanima, sto ne vidim sta je problem, i dalje mora da plate ili dobiju stipendiju.
Malo mi je ceo post u neredu, ali se nadam da se razume sustina..