Ko je bio vjerski tolerantniji Turci ili Mlecani

LorneMalvo

Domaćin
Poruka
3.346
Naletim ovde na pdf

https://www.zapadnisrbi.com/istorijska-citanka/pdf-citanka

Unac antropogeografska ispitivanja od Petra Radjenovica

https://www.zapadnisrbi.com/images/PDF/Petar-Radjenovic-UNAC.pdf

Vecina stanovnistva Bosanske Krajine vodi porijeklo iz Dalmacije a mnogi sa otoka prema ovom istrazivanju Petra Radjenovica a i sam znam da po predanjima moja familija vodi porijeklo iz Dalmacije odakle su naselili sredinom 17 vijeka jedno selo kod Bosanskog Grahova

Da cujem sad vas istoricare sta je to natjeralo narod u seobu iz Mletacke republike i otoka na teritorije koje su bile pod Turskom
Jel moguce da su Turci bili vise vjerski tolerantniji nego Mlecani

Naletim ovde na pdf

https://www.zapadnisrbi.com/istorijska-citanka/pdf-citanka

Unac antropogeografska ispitivanja od Petra Radjenovica

https://www.zapadnisrbi.com/images/PDF/Petar-Radjenovic-UNAC.pdf

Vecina stanovnistva Bosanske Krajine vodi porijeklo iz Dalmacije a mnogi sa otoka prema ovom istrazivanju Petra Radjenovica a i sam znam da po predanjima moja familija vodi porijeklo iz Dalmacije odakle su naselili sredinom 17 vijeka jedno selo kod Bosanskog Grahova

Da cujem sad vas istoricare sta je to natjeralo narod u seobu iz Mletacke republike i otoka na teritorije koje su bile pod Turskom
Jel moguce da su Turci bili vise vjerski tolerantniji nego Mlecani

Моји преци су ишли у супротном правцу.
Из Бјелајског поља код Босанског Петровца и Санице код Кључа су крајем 17-ог века дошли у околину Книна. Из поменутих места у тој сеоби са турске на млетачку територију се преселило око 5000 православних Срба, у договору са млетачким властима и уз помоћ Ускока из Равних Котара.

Хтео сам то поменути у зависности од времена на почетку су то били Турци који су локалним удеоним кнежевима давали аутономију и велики степен аутономије. Видимо да су Црногорци прво пришли Турцима да би се одупрели млетачкој инвазији али већ од 17 века после великих устанака турска власт спроводи репресије и неповољне законе који се превасходно негативно одражавају на хришћане који постају становништво другог реда и немају право на оружје. У овом периоду долази до великог терора Арбанаса који пљачкају и убијају хришћане а где је могуће хришћани се у овом периоду више обраћају исламу него што је то био случај раније. Долази до пропасти угарског рата са Турцима на Косову, због страха од одмазде Црнојевић ће повести Србе у сеобу али ће највеће српске светиње оставити у манастиру на Цетињу. Под Угрима ће доћи до обнављања српске духовности и књижевности и консолидације као и прихватања европских вредности.
Данило Шћеповић у неким чудним околностима миропомазан у сремским Карловцима очигледно у неком чудном договору између Угарске, Русије и Млетачке одлази у Црну Гору и почиње устанке и одвацивање турске власти.
Црногорци су у почетку невољно ушли у ове ратове па им је Данило Шћеповић запретио одласком из ЦГ. Ћоровић је спомињао неку причу да су га на путу Турци претукли и да је због тога био решен да се освети Турцима.
Међутим мислим да ово није имало везе са Млецима већ СПЦ-Русија.Млрци су направили неку власт гувендура у ЦГ али су свакако подржали устанке у ЦГ.
Очигледно је ова мера из Русије проистекла из страха да не покатоличе ЦГ.
Ово сам написао мало на своју руку тако да је могуће да има грешаха.

Послато са Nokia 3.1 уз помоћ Тапатока

U Veneciji su slobodno djelovale srpske štamparije. Dok je u OC štampanje bilo aktivno par godina pa mrak sve do oslobođenja.

Potpuno drugacija dinamika drustva. Tursko drustvo je prozeto vjerom kao glavnom komponentom dok je u mletacko drustvu vjera jedna komponenta. I u jednom i u drugom slucaju Srbi zive svojim zasebnim zivotom dje su u vecini. U Turskom drustvu Srbi zive u samoizolaciji i sa Turcima ih pocesto samo harac veze.
U Mletackom ucestvuju daleko vise.

Problemi i u jednom i u drugom sa vjerske strane, u 90% prilika su krivica lokalni balkanski gowana. Isto tako i u Austriji.

Dobar dio je pod Mlecanima konvertovao na katolicanstvo,kao sto su Korcula,Peljesac,Metkovic,Imotski i Zadar (dobar dio familija oko 30% su srpskog porijekla) i dalmatinska Zagora.Danas su oni najekstrmniji antisrbi.Te sredine su jos prije 30 tak godina bile 95 - 98 % pokatolicene,izuzev Zadra.
Veliki broj Srba Bosanske Krajine vodi porijeklo od Like i Dalmacije.Narocito od 1840-ih pa nadalje poceli su naseljavati ta podrucja.

Да би разумјели нашу историју и дошли до правих одговора, ваља поставити и права питања.
Ту ако поставимо питање, колико су били толерантни (или вјерски толерантни) Турци или пак Млећани, нећемо доћи до ваљаних одговора. Заправо, и немогуће је.
Немогуће је дужи временски период, а у случају Османлија то је преко 4 вијека, сажети и гледати из перцепције једног тренутка. Мијења се много тога, околности, ратови, унутрашња превирања, административна преуређења честа у Османском царству, и степен, и вјерске, (не)толеранције бјеше различит у различитим временима.

Скокнимо мало до данашњег времена, у само 3 задње деценије се толико тога промијенило, издешавало, непријатељи постадоше пријатељи и обрнуто, разни псеудо и квази историчару зарад потреба политичких елита нам сваких пар година протурају нову (пожељнију) интерпретацију историје, да је у тој збрци тешко сачувати разум.

А шта тек рећи за 4 вијека. Такође када говоримо о (не)толеранци, ваља видјети и ко су ти толерантни позитивци или пак злоће.
Рецимо у Османском царству, без сумње је висок ниво нетолренације био присутан почетком XIX.вијека, уочи првог српског устанка. Но, то није долазило од султана, него од локалних кападахија, који су и сами били узурпатори и одметници од Стамбола, а и ратовали су против царске власти.

Ту је и процес преобраћења, имали смо конвертите и у ислам и у римокатоличку вјеру. Тај процесније био моменталан, заправо првих деценија под Османлијама није било прелазака на ислам, већ је роцес преобраћења ишао посрепено и трајао је вијековима, некад би био посљедица присиле, некад добијањља разних повластица и олакшица, како у којем времену.
И када говоримо о некој вјерској толеранцији под Османлијама ваља бити опрезан. Та повремена вјерска толеранција би била узрокована околностима, ратовали су против западних, хришћанских (католичких) земаља, ту би им немири узроковани вјерском нетолеранцијом, посебно у граничним областима, донијели само проблеме, и ту би ниво толеранције одредила прагматичност у том тренутку.
Саме две велике сеобе Срба из Османског царства, и ко зна колико мањих, говоре нам подоста о тој "турској толеранцији".

Са ову нашу страну Дрине, имамо све до данашњих времена ситуавију да је српско (православно) становништво настањено по брдовитим и неприступачним просторима,. а у градовима, варошим доминантно бјеше муслиманско становништво, данас нација настала у Холидеј Ину 1993-е, са новим именом Бошњаци.
То наравно датира од времена Османлија, конвертити и њихови потомци би дибијали повластице, бољу земљу, уз ријеке и могућност трговине, а ниво "толеранције" према брђанима који би задржали и своју вјеру није био ради неког вјерског разумијевања, већ више узрокован неприступачним тереном и одлучношћу ових брђана да бране своје. но то је већ друга тема.

Dobar dio je pod Mlecanima konvertovao na katolicanstvo,kao sto su Korcula,Peljesac,Metkovic,Imotski i Zadar (dobar dio familija oko 30% su srpskog porijekla) i dalmatinska Zagora.Danas su oni najekstrmniji antisrbi.Te sredine su jos prije 30 tak godina bile 95 - 98 % pokatolicene,izuzev Zadra.
Veliki broj Srba Bosanske Krajine vodi porijeklo od Like i Dalmacije.Narocito od 1840-ih pa nadalje poceli su naseljavati ta podrucja.

Pelješca se odrekao još Stefan Dečanski prodavši ga katoličkom Dubrovniku. Tako da je proces unijaćenja došao prirodno, jer najbolje da će ostati nekakva pravoslavna zajednica ako ih je pravoslavna matica prodala i može se reći odrekla (meni nije uopšte jasno zašto bi neko prodao tako strateški značajna mjesta - izlaz na more).

Ovo mi je zanimljivo. Volio bih znati više o ovome.

Istina.

Imao sam na umu samo Dalmaciju, ne i samu Veneciju.

Ali pogledaj kakvo je bilo unijaćenje, kakvi su bili napori, zahtevi itd...i to sve dok nije Napoleon došao da uredi malo stvari.

Unijaćenje ili prelazak na islam, šta je gore tj. bolje. Srednjovjekovni centar srpske države, Raška i KiM danas su naseljeni muslimanima. Da li se desio genocid? Ili prelazak na islam? Ili seobe stanovništva? Ili sve troje?

Pa danak u krvi, janičari i ropstvo. Nerazvijenost koja je ostala iza toga. Sadašnji sklop razmišljanja i psihologija ljudi koja je nastala pod uticajem toga... itd.

Vjekovima je tako bilo, jedni su isli iz Bosanske Krajine u Krajinu a drugi u iz Krajine u Bosnu. To je jedan narod i u porijeklu i u obicajima i u mentalitetu. Familija Gavrila Principa je iz Dalmacije (prezime Cheko).
Na primjer, Vojvode Mane Rokvic i Brane Bogunovic su porijeklom Licani itd.

Pogotovo od ulaska Austro-Ugarske u Bosnu, mnogi Srbi iz Dalmacije i Gornje Krajine su isli poslom u Bosnu.

Pelješca se odrekao još Stefan Dečanski prodavši ga katoličkom Dubrovniku. Tako da je proces unijaćenja došao prirodno, jer najbolje da će ostati nekakva pravoslavna zajednica ako ih je pravoslavna matica prodala i može se reći odrekla (meni nije uopšte jasno zašto bi neko prodao tako strateški značajna mjesta - izlaz na more).

Srbija je vejrovatno tad izlazila na tri mora Jadransko,Jonsko i Egejsko a kralj je vjerovatno bio milostiv i ko veli sta me briga ,za to malo poluostrvo kad drzim pola Balkana.Sa druge strane katolici su radili uvijek temeljito,postepenio mic po mic dok nas nisu izgurali sa sjeverog Jadrana.Prodor Turaka je zaustavio kasnije sirenje papskog uticaja ka Hercegovini i Crnoj Gori.Starije familije koliko cujem sa Korcule i Peljsca znaju svoje porijeklo ali to potiskuju da se ne sjecaju toga.
Znam neke Srbe sa podrucja zapadne Bosne regije Drvara i Mrkonjica.Neke familje su starosjedilacke neke su doseljene od Knina,Benkovca i Like.Mali broj medju njima ima Crnogoraca i Hercegovaca ali ih ima naravno.Licki gusar bi to bolje mogao navesti.Negdje sam cak citao da donji tok Une od Novog Grada,Kozarske Dubice i Kostajnice je nekad bio naseljen katolicima.Nakon turskih osvajanja veci dio stanovnistva je pobijen i odveden u roblje,onda dolaze postepeno Srbi sa Drine i srednje Bosne tokom 17 vijeka,pa onda Dalmatinci pocetkom 19 vijeka a taj talas je pojacan od polovine 19 vijeka. Od 1878 dolaska Austro Ugarske slijedi pojacano naseljavanje katolickog stanovnistva u BiH.Da li je bilo naseljavanja Srba iz Like i Dalmacije tad ne znam.Austro Ugarska je tad naselila oko 200 000 katolika u Bosnu. Upordo tece i iseljavnje muslimana ka Turskoj.

Back