Molio bih one koji mi mogu dokumentarno iznesu istorijske cinjenice o Skenderbegu, jer ja sam dosta tih cinjenica zaboravio pa nijesam htio da se upustam u jednu diskusiju. Unapred hvala. Ceklin
Poslednja izmena od moderatora:
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
ceklin:Molio bih one koji mi mogu dokumentarno iznesu istorijske cinjenice o Skenderbegu, jer ja sam dosta tih cinjenica zaboravio pa nijesam htio da se upustam u jednu diskusiju. Unapred hvala. Ceklin
Majka mu je Srpkinja!
Можда неко и греши а можда и не греши. Било је више Ђорђа Кастриота званих Скендер-бег. Да ли неко има његове родословне таблице?
The Kastrioti or Castriota family, of Albanian origin, begins with certainty with John Castriota, lord of Mat and Vumenestia, who died in 1443. He resisted Turkish attempts at conquering the Albanian region. At one point, he had to give his four sons as hostage to the Turks. One of them, George Castriota (1403-68), was raised at the Ottoman court and given the name Iskander-Bey (Skanderbeg). He became Christian again, and led Albanian resistance to the Turks to become prince of Albania. He was allied with Venice, which inducted him in its nobility in 1463, but also with the king of Naples, who gave him the lordships of Monte S. Angelo and S. Giovanni Rotundo in the Gargano region of Naples in 1463.
He left a son by Andronica Arianiti Comnena, Giovanni Castriota (ca. 1450-1514), who ceded his rights in Albania to Venice in 1474 and retired in the kingdom of Naples. He exchanged his possessions for the marquisate of Soleto and the county of San Pietro in Galatina (both near Lecce) in 1485. In 1497, he was elevated to the rank of duca di San Pietro. He married Irene Palaiologa, daughter of Lazare despot of Serbia, and left 3 or 4 sons: Costantino, bishop of Isernia (died 1500), Ferrante who succeeded as duke, Giorgio (died 1540, leaving one son without issue), and perhaps Federico. It is said that this line died with Irene, sole surviving child of Ferrante, married in 1539 to Pietrantonio Sanseverino, prince of Bisignano. Among the illegitimate children of Ferrante, two had issue: Achille, born of Dianora, a Greek slave from Corone freed by the duke, whose descendants now live in Naples; and Pardo, son of Porzia de Urrisio, made a patrician of the city of Lecce, whose descendants live in Lecce and Ruffano. A member of that branch was Isabella Castriota Scanderbeg (1704-49), a poet.
The family still exists. The current (or at least recent) head of the family of Castriota-Scanderbeg lives at "Napoli: via G. Cotronei 2", while his uncle lives at "Napoli: villa Scanderbeg, via Napoli 119 bis; La Pietra- Bagnoli (Napoli)". They bear the arms d'oro all'aquila bicipite, coronata sulle due teste di nero, col volo abbassato, alla punta d'azz., movente dal lembo superiore dello scudo, rovesciata e caricata di una stella (6) d'oro (which translates into Or an double-headed eagle, wings abaisse, crowned on both heads sable, on a pile azure a mullet or.)
A brother of George Castriota Scanderbeg was Stanisha (Staniscia), who left a son Branilo. Raised as an Ottoman under the name of Hamsa, he became Christian in 1443, count of Mat, governor of Croia in Albania, was made duke of Ferrandina in the kingdom of Naples and died in 1463. By Maria Zardari he had Giovanni, duke of Ferrandino who left a daughter Maria; and Alfonso, marquis of Altripalda in 1512 (died 1544). Some source give him a son Antonio Branai who married his cousin Maria and became duke of Ferrandina. Antonio had no legitimate issue, but a natural son Alessandro d'Altripalda whose descendants formed a prominent family of the Napolitan aristocracy ad were were given the name Castriota in 1803. Others say that this is a confusion, and that this Castriota family descends from Bernardo Granai, a lieutenant of Scanderbeg.
А шта мислиш који је био онај што га Хаммер наводи на Боју у Косову, и који се наводно противио да Срби нападну Турке поноћи уочи Боја? А један је био и код цара Душана, можда исти?Па и један од његових потомака који је био у црногорској војсци у Првом Светском рату?
А шта мислиш који је био онај што га Хаммер наводи на Боју у Косову, и који се наводно противио да Срби нападну Турке поноћи уочи Боја? А један је био и код цара Душана, можда исти?Па и један од његових потомака који је био у црногорској војсци у Првом Светском рату?
,,Papstvo i Levant’’, Kenet Mejer
,,Smrt Frančeska Sforce, milanskog vojvode, 8. marta 1466, pretila je da poremeti odnos snaga u Italiji. U Rimu, Milanu i Firenci postojao je strah da bi moglo doċi do nemira u Italiji i pratio se je svaki potez koji se povuče u Veneciji ili Napulju. Venecijanski senat je, međutim, početkom jula 1466. ubedio albanskog izaslanika da ċe Skenderbegu pružiti svu moguċu podršku. Bili su zadovoljni njegovom odbranom Kroje, ‘a što se tiče novca koji je tražio, mi bismo svakako želeli da možemo u potpunosti da ispunimo njegovu želju, ali moramo ga obavestiti da smo pretrpeli ogromne i neizdržive gubitke, kako na kopnu, tako i na moru, i to ne samo u Albaniji i Dalmaciji, veċ i u Moreji, Negroponteu i drugim mestima na istoku’. Skenderbeg se je žalio na nedovoljnu pomoċ koju mu je slala Venecija, na šta je Senat odgovorio da su, osim pešadije, koja mu je obeċana, poslali i kondotijerea (plaċeničkog kapetana) Kimarostoa sa njegovim trupama prekaljenih ljudi. Kondotijereova smrt je svakako izazvala pometnju u redovima, ali pre nego što je umro žalio se je Veneciji da su podanici njegovog (Skenderbegovog) visočanstva loše postupali sa njegovom (Kondotijereovom) družinom, bez gospodareve namere, kao što znamo, ali ovo je bio glavni razlog što su se druge italijanske trupe u našoj službi gnušale odlaska u Albaniju.”
Prvo da raščistimo nešto oko Branila Kastorijskog. Stvarno postoje zapisi o Branilu. On izgleda stvarno jeste bio Skenderbegov čukundeda i mislim da se prvi put pominje 1368. na dvoru Aleksandra, gospodara Valone.
Bilo bi dobro, ako mi bi neko ko je malo bolje upuċen odgonetnuo ko je ovaj Aleksandar. Gospodin (kako se je izgleda titulisao) Aleksandar.
Zna se da je Skenderbegov otac Ivan (kako god da su ga posle prekrstili Albanci) bio gospodar oblasti oko reke Mat.
Ono što je sigurno za Branila, to je da je bio slovenskog porekla, a njegovu nacionalnost možemo samo da nagađamo. Na Google-u jedva da se pojavljuje to ime i kad se pojavi obično je vezano isključivo za ovu temu.
Ja nikada u Srbiji nisam čuo za ime Branilo. Čuo sam za Branka, Branislava, Branimira, ali nikad za Branila.
Kad potražim prezime Braniloviċ, sajtovi koji se pojavljuju su skoro, ako ne i potpuno isključivo hrvatski.
Dakle, možda je i hrvatskog porekla.
Ali me ovo Branilo podseċa na bugarsko ,,Borilo”, pa…
Ovako, za nacionalističko podhebavanje, može da se tvrdi i da je Srbin, ali u suštini ne može sigurno za ozbiljnu raspravu.
brano,branilo su uzvedenice koje ces po mojoj procjeni tesko nac u srbiji
mozda kod hrvata![]()