Ko je bio Atanasije Jevtić

Screenshot_20240808_114232_Samsung Internet.jpg

Ikona ovog neobičnog arhijereja

Jedan od justinovaca?
Da, ali jako neobičnog rečnika u razgovoru i pisanju.
Efescima 4:29 Ne služite se ružnim rečima, nego valjanim, koje, prema potrebi, mogu da služe na izgradnju i blagoslov slušaocima.
+++
Evo kako je blaženopočivši episkop Atanasije, kojeg hoće da kanonizuju, nazivao one koji se nisu slagali s njime (po pitanju prevođenja, pisanja Hristos ili Hrist itd.): "sektaši, konvulzivni duhovnici, evroslinavci, prevaranti, mediokriteti, skorojevići, komunjare, smušena grupa ljudi, smušene vođe, skrupulozni ili okorele savesti, mutivode, neznaveni bogomoljci, novi jezuitski inkvizitori, sufleri, špijuni episkopa i sveštenoslužitelja, uhode, mediokritetski mentaliteti i dr."
U raspravama sa dr Miodragom Petrovićem se služio ružnim rečnikom tj. vređao, a Petrović je do sada mnogo dao za našu nauku i kulturu.

Poslednja izmena:
Prevod Psaltira od episkopa Atanasija je prepun grešaka i promašenih rešenja. Evo samo jedan primer:
https://svetosavlje.org/bogosluzbeni/psaltir/130/

Psalam 129:5 Radi Imena Tvoga potrpeh Te, Gospode; potrpe duša moja na reč Tvoju.
Čovek da trpi Gospoda, Bože sačuvaj prevoda. Treba da stoji sa prethodnim stihom: Časteći sveto ime Tvoje, u Tebe se nadam, Gospode; Duša se moja uzda u Tvoju reč; uzda se duša moja u Gospoda.
Ili bukvalno: Gospode, u Tebe se pouzdah, u Tvojoj je reči patila duša moja.

Отац Тадеј је имао визију где је видео Атанасија Јевтића у рају на високом положају ... Треба пронаћи тај његов запис
To sam i ja pročitao. Ali, to je bilo dok su obadvojica bili živi. Ima primera da su pali ljudi i na visokom duhovnom nivou, mahom zbog gordosti. Jevtić je prema nekim pričama Rom, pa se možda pogodio zbog završenih škola.

Nije Rom nego je rodjen u mestu gde ima dosta Roma. Pa drugi misle da je rom. Inače Jevtić je baš bio suprotno od onoga što pričaš. Sećam se njegovih reči: "Neko pročita jednu knjigu ili završi faks ili dodje na neko odgovorno mesto i misli da je Bogom dat .."
Izgledao je tipično romski, rečnik mu je bio tipično romski. Nemam ništa protiv Roma. Neka se školuju i postaju i vladike. Samo neka se ne stide svog porekla.

Nije Rom nego je rodjen u mestu gde ima dosta Roma. Pa drugi misle da je rom. Inače Jevtić je baš bio suprotno od onoga što pričaš. Sećam se njegovih reči: "Neko pročita jednu knjigu ili završi faks ili dodje na neko odgovorno mesto i misli da je Bogom dat .."
Еп. Атанасије је пре свега писао. И то није писао тек тако нити је писао само стручне текстове.
Писао је за све нас и то докле год га је снага држала.
Није само преводио већ је радио компарацију превода, писао коментаре.
Да је само написао пет томова патрологије и Христос нова пасха па то би неком било довољно рада за цео живот.
Али он је писао много више.
Није се либио ни дневних саопштења, сетимо се несрећног Артемија, еп. Атанасије је писао бројна саопштења поводом расколничког понашања Артемија (сетимо се само како је Артемије узео под заштиту Антонија, а Антоније је давно требао да буде расчињен, не 2010 већ много раније).
Можемо рећи да је међу три најплоднија делатника у теологији СПЦ по томе шта је све писао (не заборавимо само два издања Псалтира (не мислим на два штампана издања већ на то да је друго издање Псалтира у ствари коригован превод првог издања).
При чему Псалтир није био само "чист" превод, већ компарација превода.
И незаборавни превод књиге Постања који данас много значи, не само због паралелног текста (LXX/масорети) већ и због доста тумачења и коментара текста.
Свакако да није ћутао када је видео неправду, као што данас Фотије прича против Рио Тинта, тако би и Атанасије да је жив говорио би исто ако не и још више против свега овог.

Еп. Атанасије је пре свега писао. И то није писао тек тако нити је писао само стручне текстове.
Писао је за све нас и то докле год га је снага држала.
Није само преводио већ је радио компарацију превода, писао коментаре.
Да је само написао пет томова патрологије и Христос нова пасха па то би неком било довољно рада за цео живот.
Али он је писао много више.
Није се либио ни дневних саопштења, сетимо се несрећног Артемија, еп. Атанасије је писао бројна саопштења поводом расколничког понашања Артемија (сетимо се само како је Артемије узео под заштиту Антонија, а Антоније је давно требао да буде расчињен, не 2010 већ много раније).
Можемо рећи да је међу три најплоднија делатника у теологији СПЦ по томе шта је све писао (не заборавимо само два издања Псалтира (не мислим на два штампана издања већ на то да је друго издање Псалтира у ствари коригован превод првог издања).
При чему Псалтир није био само "чист" превод, већ компарација превода.
И незаборавни превод књиге Постања који данас много значи, не само због паралелног текста (LXX/масорети) већ и због доста тумачења и коментара текста.
Свакако да није ћутао када је видео неправду, као што данас Фотије прича против Рио Тинта, тако би и Атанасије да је жив говорио би исто ако не и још више против свега овог.
Атанасије је искомбиновао масоретски текст и Септуагинту у свом преводу Псалтира. Немам коментара.

Атанасије је искомбиновао масоретски текст и Септуагинту у свом преводу Псалтира. Немам коментара.
Засвињио преводе... Собом...

Да видиш тек болештине како је унаказио светог Јована Дамаскина, којег је преводио са грчког, боље гоогл транслејт преводи текстове од њега, приученог преводиоца...

Сматрам да великим србским духовником! И великим родољубом! Али, као сваки грешан човек, имао је мане и грешке.
Наравно, поменуто опело живим људима је све само не хришћански. Али, опет људи греше, и ја колико знам и Атанасије и Амфилохије су се покајали због тог чина!

Али, био је велики теолог, прегалац и духовник народа светосавског србског те га због тога, иако се нисам слагао у свему са њим, га ипак поштујем и уважавам.

Back