Quantcast

КО ИМА ЗЛАТО, ИМА МОЋ: Британци у паници због руских полуга!

Straks92

Elita
Moderator
Poruka
21.015
Мартин Крпан нема мишљење које се да изразити речима.

Зато ти нуди као оптималну алтернативу чланке из тих Курира.
I slike nacističke britanske kraljevske porodice.562996
 

sirmijum

Poznat
Poruka
8.719
Britanija je krajem devedestih rasprodavala zlato jer smatraju da je zlato sviranje qrtzu
i ja ne razumem naslov i svrhu teme jer Britance boli Dzoka za zlato, a Rusi samo zele
da presisaju Kinu, ali pa opet Kina je postala veliki igrac, Rusi u ovom novom, vrlom svetu
ne vide vise svoju ulogu pa zato pazare zlato.
bili su na vrhuncu moći i mislili su da će biti dovoljno da drugima daju šareno ogledalce i pisanu potvrdu da to vredi 1.000.000 tona žita ......ali negde su se očigledno zahebali .
 

bakonja

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.300
:)

Ni Jorgovanka "ne miruje" :

"

Златне полуге

Зашто Србија складишти злато док моћни ратују
© AP Photo / Matthias Schrader
АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА
07:34 23.05.2019
Јелена Вучићевић

Према незваничним информацијама, Србија намерава да резерве злата са постојећих 20 до краја 2019. повећа на 30 тона, а потом, у наредних годину и по дана, на чак 50 тона.
Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић потврдила је да се у трезору налази укупно 20,8 тона злата и да се разматра могућност куповине нове количине.
Златне полуге

© FOTOLIA / OLEKSIY MARK
Неизвесност диже цену: Централне банке купују злато у огромним количинама
„НБС као фискални агент Србије има легитимно право да у кризним временима појача активност куповине злата. И такав савет председника Србије о куповини злата је добродошао“, рекла је Табаковићева.
Она је додала да је од 2012. године НБС купила близу седам тона злата.
„Наставићемо да увећавамо финансијску стабилност и стабилност државе тиме што ћемо мењати структуру девизних резерви које су на историјски виском нивоу и износе више од 11,5 милијарди евра“, нагласила је Табаковићева и подсетила да је до 2005. године продато десет тона злата, а да се од тог злата наслеђеног из претходног времена само једна тона чува у Базелу.
Коментаришући најаве из НБС-а, економиста Иван Николић у разговору за Спутњик објашњава да је злато одржива вредност, јер за њим увек постоји тражња, па је као такво потпуни гарант ликвидности.
„Злато је саставни део структуре девизних резерви и није лоше да га имамо, поготово у овом периоду када постоји висок ризик на финансијским тржиштима, када се цена хартија од вредности мења и када је каматна стопа ниска и не представља велики мотив за улагање.“
Николић истиче да земља може да се определи да део својих девизних резерви држи у злату, као што то Србија ради, поготово ако у њој постоји и неки локални извор злата и других племенитих метала.

Племенити метал паладијум

© SPUTNIK / ПАВЕЛ ЛИСИЦЫН
Шок на берзама: Паладијум прегазио злато, Русија главни „кривац“
„С друге стране, пуно је примера земаља које у својим девизним резервама уопште немају злато. Наш сусед Хрватска је добар пример. Они су још у прошлој деценији распродали све своје девизне резерве у злату“, наводи Николић.
Бивши председник Савета НБС-а, професор Економског факултета Бошко Живковић напомиње да земље имају различиту монетарну политику када је реч о куповини злата.
„Хрвати су своје 13,2 тоне продали још 2001. године, а с друге стране, Руси су своје сада вратили на дводеценијски максимум. Централне банке у принципу продају злато када им његова цена одговара, како би зарадиле“, појашњава Живковић.
Као саставни део девизних резерви, злато се не може трошити за текуће потребе — за плате, пензије, инвестиције.
„То једноставно није намена девизних резерви“, каже Живковић.
Он сматра да је тренд повећања резерви злата присутан последњих година у многим светским и европским државама, последица пре свега несигурности светских валута долара, евра и јуана.

Са њим се слаже и економиста Иван Николић.
„Тражња за златом је увећана и то кореспондира са вишим ризицима на финансијским тржиштима, као и са распламсавањем сукоба на глобалном нивоу између Америке и Кине, као и Америке и Европе.“
Зато је злато традиционално уточиште и неспорна сигурност коју нико не може да критикује. Чак је и ММФ поздравио амбицију да се увећа део злата у нашим девизним резервама.
„Ако већ имамо овај ресурс зашто га не повећавати. Народна банка је ексклузивни купац производње Бора, односно злата које он оствари. Последње деценије Народна банка је откупила по највишим текућим ценама произведену количину злата коју је Бор реализовао и по том основу су се и повећале девизне резерве“, прецизира Николић.
Он наводи да злато које ми имамо отприлике чини осам одсто наших девизних резерви.
Злато

CC0 / PIXABAY
Златна жица: Кинези купили „Невсун“, истражна права за злато и бакар у Србији су њихова
„То је велика количина племенитих метала за Србију, али у структури девизних резерви, то није велика вредност.“
Иначе, огромне количине злата у последње време купиле су многе суперсиле: Русија, Кина, САД, Немачка… Такав тренд захватио је и целу Европу, па су своје девизне резерве повећале и Аустрија, Италија и Француска.
Са својих 20 тона злата Србија има веће резерве тог племенитог метала од пет земаља региона заједно. Према последњим подацима Светског већа за злато, Македонија, Словенија, Мађарска, БиХ и Албанија укупно имају 17,9 тона злата.".


https://rs.sputniknews.com/analize/201905231119876839-Zlato-rezerve-Srbija/
 

De_Sisti

Buduća legenda
Moderator
Poruka
31.195

savasavanovic

Ističe se
Poruka
2.876
I slike nacističke britanske kraljevske porodice.Pogledajte prilog 562996
Није то никаква британска краљевска породица, то су стари кобасичари из Хамбурга-дегенерици и хемофиличари светског ранга..
 
Poslednja izmena:

savasavanovic

Ističe se
Poruka
2.876
Британци су били на врхунцу моћи за време Вицероја Курзона.

Ти не знаш ништа. Капираш?
Курцоносцев, да ли су твоји преци у даљем сродству са маркизом Курзоном, нека споредна козојебачка линија?
 
Top