Ko ima pravo na dostojanstvo?

lukatomi

Primećen član
Poruka
897
U Srbiji su svi aplaudirali prosvetarima kad su dobili povecanje plata. Tj poceli su njihovu uslugu da naplacuju vise. Zasto kad marketi imaju solidne cene niko ne govori o dostojanstvu, jer i marketi imaju pravo da povecavaju zarade i profite. Sta je sa njihovim dostojanstvom. Ja sam ocekivao da ce povecanje cena da se pozdravi, a ne kao neki bojkot. Zasto je ok povecavati cene usluga ako si prosveta, ali ako si maloprodaja ne.

da vam pojasnim zasto ste je ok. Prvo prosveta se placa iz budzeta i obna vi kao obrazovani mislite to ne kosta nista. A markete placate direktno. I kad bi marketi davali proizvode preko budzeta vi bi rekli ok sto naplacuju skuplje budzetu. Ili svi bi bili protiv povecanja da se prosveta naplacuje iz dzepova roditelja.

Ja ne branim ni jedne ni druge, u market kada uđeš ili neki veći mega market 90% artikala minimum je junk food, bolje da se zapitamo šta nama zapravo treba, sve vrste mesa (ne prerađenog), jaja, voće i povrće, koštunjavo voće, turšije. Junk food je preskup ali opet ga kupujemo, ko nas tera, za šta će nam zapravo milka od 900+ dinara, znam i ja volim slatko jbg. Isto tako sa prosvetarima koji te uče kako da budeš sutra rob ovog sistema, ne uče te kako da vodiš biznis i od toga živiš. Po meni koji sam završio i višu školu, 80% predmeta mi nikad nije trebalo, ostalo je samo ono osnovno što sam naučio u osnovnoj školi, u srednjoj mi je trebao eng jezik i informatika i fizičko :cool: sve ostalo nikad nisam upotrebio. U marketima pouzdano znam da teraju radnike da povećaju prodaju, kako? Sam bog zna kako radnice to mogu da urade. Uvesti obrazovanje od kuće gde će roditelj raditi sa decom po nekom digitalnom programu koje dete mora da prođe. Posle samo deca knjige treba da čitaju. Školski sistem se nikad nije menjao, očajan je.

Razlika je drastična, cena rada u državnoj firmi pada sa količinom prosvetnih radnika i zato je diktirana, da oni sami uzimaju maržu ne bi imali koga da školuju, tako i prodavci gde je slobodno formiranje cena pa kada dogovore dizanje cena i pljačku naroda onda je gradjanin taj koji se štiti kako hoće.
Da ne pričamo o kvalitetu i kmečanju da prosveta ne valja, jer im je mala plata, što realno nije povezano. Realno prosveta ne valja zbog kadrova partijski nametnutih, dok apetiti rastu sa godinama staža....

Sa druge strane, zaboravlja se da veliki lanci zaradjuju i na platama radnika, ne samo na marži,a da ih zapošljava najmanje što može računajući ih kao direktni trošak, dok država računa plate prosvetnih radnika kao ulaganje što realno ima smisla, osim kada su najgori od svih radnika....

Back