Ko ima koliko zlata u regionu

Poruka
22.926
You are at:Home»Ekonomija»Ko ima koliko zlata u regionu
Ko ima koliko zlata u regionu
0

By BiznisInfo on 14/10/2020 EkonomijaDok je Srbija za godinu dana uvećala svoje zlatne rezerve za više od 10 tona i trenutno ima 32 tone vrijedne 1,66 milijardi eura, pojedine susjedne zemlje, poput Hrvatske, nemaju ni grama. S druge strane, neke države u regionu iskoristile su svoje zlato kao zalog za kredit.


Podaci World Gold Councila (Svjetskog savjeta za zlato), najpreciznije baze informacija o rezervama po državama, za drugi kvartal ove godine pokazuju da poslije Srbije najveće zlatne rezerve na Balkanu ima Sjeverna Makedonija – 6,89 tona, piše Blic.

Slijede Slovenija sa 3,17 tona, Bosna i Hercegovina sa 2,98 tone i Crna Gora sa 1.090 kilograma zlata koje je založeno za kredit. Za Hrvatsku je navedena cifra – nula.

U Srbiji 32 tone zlata

Od novembra prošle godine do danas zalihe zlata u Srbiji narasle su sa 21 na 32 tone, a njihova vrijednost je ukupno 1,66 milijardi eura. Riječ je o 2.500 zlatnih poluga, od kojih je svaka teška 12,5 kilograma. Dimenzije su im 17,78×9,21×4,45 centimetara.
Najviše poluga čuva se u trezoru Narodne banke Srbije (NBS), odnosno dvije trećine, a ostatak je na računima NBS-a u inostranstvu.
O potrebama povećanja državnih zlatnih zaliha više puta je govorio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ističući da više zlatnih poluga znači i veću sigurnost zemlje. Skoro iste poruke slali su i lideri mnogih zemlja u okruženju, poput Rumunije, Mađarske, Slovačke, pa i Turske, dok je Poljska u svoju zemlju povratila 100 tona.
Inače, zlato kod pojedinih velikih sila čini i do 70 posto njihovih ukupnih deviznih rezervi.

Hrvatska na nuli

Hrvatska je svoje zlatne rezerve prodala još 2001. godine, prema podacima “Lidera”.
HNB je tada odlučila da proda 13,127 tona zlatnih rezervi po tadašnjoj cijeni od 272 dolara po unci, što je državi pribavilo oko 115 miliona dolara. Ostatak zlatnih rezervi je “otišao” 2005. godine po cijeni od 496 dolara po unci, pri čemu je Hrvatska zaradila oko 31 milion dolara.
Dakle, ova zemlja je svoje zlato prodala za 146 miliona dolara, a danas bi za njega mogla dobiti 710 miliona dolara, navodi “Lider”.

Crnogorske rezerve založene za kredit

Crnogorske rezerve zlata od 38.477 unci ili 1.090 kilograma, koje su naslijeđene od nekadašnje SFRJ, nisu povećane ni za gram i ne nalaze se u zemlji. Naime, one su 2017. godine po treći put založene za kredit kod Credit Suisse banke. Tamo će ostati do 2027. dok se zajam ne otplati, jer je uzet na deset godina.
Crna Gora po stanovniku, u državnim rezervama, ima 1,7 grama zlata. Tako bar izgleda gruba računica kada se 1.090 kilograma podijeli na broj stanovnika po posljednjem popisu – 625.266.

https://www.biznisinfo.ba/ko-ima-koliko-zlata-u-regionu/Nedavno je Vulin otkrio da je Srbija tenkovska sila a evo sada saznajemo i da je puna zlatnih poluga. Na drugoj strani svaki cnogorac ima nesto manje od 2 grama zlata a Hrvati 0,000


Nice
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.