Ko hoće u EU?

adem_ks

Buduća legenda
Banovan
Poruka
33.624
evo malo statistike oko toga ko i koliko zeli u EU
interesantno je da moji zemljaci zele posto-poto u EU, ma gde se nalazili
ako ovo procitaju oni iz EU mislim da bi nas trebali primiti preko reda

Galup: Podrška EU najjača na Kosovu, najslabija u Hrvatskoj
Blic - Pre 7 sati

Većina građana Zapadnog Balkana i dalje podržava članstvo u EU, iako je ta podrška gotovo svuda u blagom padu, pokazalo je istraživanje "Percepcija EU na Zapadnom Balkanu" koje je sproveo Galup Balkan Monitor.

Prema anketi čiji su rezultati objavljeni na sajtu www.balkan-monitor.eu, podrška članstvu u EU najviša je među građanima Kosova, koje jedino u regionu nije potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU (89 odsto), a najniža u Hrvatskoj, koja je najbliža ulasku u EU (29 odsto).

U Srbiji članstvo u EU podržava 58 odsto ispitanika, u Albaniji 83 odsto, u Makedoniji 66 odsto, u BiH 57 odsto, a u Makedoniji 48 odsto, pokazlo je istraživanje.

Anketa sprovedena u junu 2009. godine pokazala je takođe da je u poređenju sa 2006, podrška članstvu u EU porasla samo na Kosovu, za dva odsto. Najveći pad zabeležen je u BiH, gde članstvo u EU podržava 18 odsto građana manje nego 2006, a najmanji u Albaniji, gde je podrška članstvu u EU opala za jedan odsto.

Sa vrednostima EU "veoma snažno" se identifikuju najviše etnički Albanci - na Kosovu (72 odsto), u Albaniji (50 odsto) i u Makedoniji (49 odsto), a najmanje Srbi u BiH (deset odsto) i na Kosovu (15 odsto). Da "veoma snažno" podržava vrednosti EU odgovorilo je 23 odsto ispitanika u Srbiji, 24 odsto u Hrvatskoj, 21 odsto u BiH i 29 odsto u Crnoj Gori.

Istraživanje Galup Balkan Monitora pokazalo je takođe da se EU doživljava kao prijateljska najviše među albanskim stanovništvom u Makedoniji (80 odsto), na Kosovu (79 odsto) i u Albaniji (70 odsto), a najmanje u Republici Srpskoj (16 odsto) i među kosovskim Srbima (23 odsto).

EU kao prijateljsku vidi 31 odsto ispitanika u Srbiji, 33 odsto u Makedoniji, 39 odsto u Hrvatskoj i 44 odsto u Crnoj Gori.

Kada je reč o očekivanom vremenu ulaska u EU, odgovori u proseku odražavaju napredak koji su zemlje postigle u procesu pridruživanja.

Građani Hrvatske veruju da će postati članica EU 2013, dok građani Srbije, Crne Gore i Makedonije članstvo očekuju 2015.

Građani Albanije i Kosova veruju da će postati građani EU 2018, dok su najveći pesimisti u BiH gde se članstvo ne očekuje pre 2020. godine, a čak 16 odsto ispitanika, što je najviše u regionu, veruje da BiH nikada neće ući u EU, pokazalo je istraživanje.

Kada je reč o Srbiji, anketom je obuhvaćen i stav građana prema Haškom tribunalu, budući da od saradnje s tim sudom zavisi proces pridruživanja EU.

Istraživanje je pokazalo da svega 19 odsto ispitanika smatra da Tribunal doprinosi pomirenju i jačanju mira u regionu, dok 70 odsto veruje da su procesi farsa, a presude unapred poznate.

Uprkos tome, 60 odsto građana Srbije veruje da članstvo u EU donosi koristi, a njih 55 odsto da Evropska komisija Srbiju smatra dobrodošlom.

U isto vreme, podrška EU najveća je među mladim (67 odsto) i obrazovanim (75 odsto) stanovništvom, pokazalo je novo Galupovo istraživanje "Percepcija EU na Zapadnom Balkanu".
 
evo malo statistike oko toga ko i koliko zeli u EU
interesantno je da moji zemljaci zele posto-poto u EU, ma gde se nalazili
ako ovo procitaju oni iz EU mislim da bi nas trebali primiti preko reda

kod nas se vec "puse" glave nadleznih razmisljajuci kako da sprijece diasporu da glasa na referendumu jer pretpostavljaju da ce glasati vecinom protiv :D
 
европа је за европејце

балкан за балканце

џукела за џукелу

и карбуратор за на фићу - све остало не бива братанчићи моји

ака
 

Back
Top