Ко гласа за Руску странку?

Nek Nislije da proglase neovisnost,Bugarska odmah ce priznati novoj drzavi :cool:
Узмите ту Македонију,О Нишу ће преговарамо ако нам помогнете да свргнемо Вучића ,
значи, европска унијо,да Вас буде 2 мИлиона,сваки дан на улицама србским,
па да кројимо нове Границе :)
 
Значи, то што је код нас нормално имати Руску Странку коју чине Срби, сигуран је знак да смо прозападни?

То само русјачка будала попут Биљана-Косово-Је-Србија може да изјави


Kao sto vidis tzv ruska stranka je CIA tj Hilova podvala.

Prozapadna "ruska stranka"
 
Umesto sto opozicija trazi pravdu koje ocito nema, treba da iskoristi priliku da zapisava Vucica preko ove Ruske stranke. Naslov u nekim strani prestiznim novinama mogao bi da glasi : “ Ruski malingni uticaj na Balkanu “ a podnaslov “ Ruska stranka faktor na izborima u Srbiji “ posle ide tekst o izbornim manipulacijama 😉
Da dižemo galamu u EU i pozivamo NATO da nam reši lokalne manipulacije?

Vi niste normalni.
 

Kako „ruske“ i druge manjinske partije kroje većine u Srbiji​

1717423156-tihomir-peric-750x422.jpg
N1

Nesrazmerno veliki broj stranaka koje zastupaju minoran broj pripadnika nacionalne manjine i efekat njihovog učešća na izborima je "još jedan od defekata sistema i predstavlja primer kršenja Zakona o lokalnim izborima", smatra profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović. U Nišu 121 Rus, na Savskom vencu 20 Slovaka i bez podataka o Grcima.

Sudeći po rezultatima lokalnih izbora, Beograd je inkluzivan grad, prihvata sve svoje stanovnike i pruža im šansu da aktivno učestvuju u političkom odlučivanju i donošenju odluka. Isto se može reći i za Niš, Čačak, Valjevo…

U nekim od njih partije koje su na izbore 2024. godine izašle kao manjinske odlučiće ko će formirati vlast na lokalu. U Nišu je to na nivou grada, dok su u Beogradu opštine Savski venac i Vračar.

Možda je nekome bilo simpatično kada je politički analitičar Đorđe Vukadinović na listi stranke vlaške nacionalne manjine kao opozicioni poslanik ušao u republički parlament, ali 12 godina kasnije situacija uopšte nije smešna, jer kad se pogleda statistika očigledna je nesrazmera u broju građana manjinskih grupa i osvojenih glasova/mandata.
Na izborima 2024. godine najveći uspeh su zabeležile stranke ruske manjine. Osim njih, mandate daleko od svojih baza osvajale su još i partije koje okupljaju Slovake, Bošnjake i Grke.

Osam slovačkih i sedam ruskih stranaka i 121 Rus u Nišu​

Prema registru političkih stranaka u Srbiji, slovačka nacionalna manjina ima osam stranaka, ruska sedam, a grčka dve. Na osnovu podataka popisa iz 2022. godine, Slovaka u Srbiji ima 41.730, Rusa 10.486, a Grka nema kao posebne manjine u spisku.
Na lokalnim izborima 2024. godine primer velikog uticaja manjinske stranke je Niš, gde su prema podacima koje je objavio nosilac najveće opozicione liste Dragan Milić, koalicija oko Srpske napredne stranke i Ruska stranka osvojili ukupno 50.467 glasova birača, a opozicija 53.799.

Međutim, kada se to pretvori u mandate, a tvrdi se da SNS ima 30, a Ruska stranka kao manjinska ima jedan, ali vredan – dolazi se do 31 mandata što je minimalna većina u skupštini grada Niša. Ruska stranka je prema trenutnom stanju „tas na vagi“ u korist vladajuće koalicije.
Prema popisu iz 2022. godine u Nišu živi 121 Rus. Ruska stranka osnovana je 2013. godine u Šapcu, a njen predsednik tvrdi da okuplja ne samo Ruse, već i brojne srpske državljane – proruse. Ipak u statutu stranke navedeno je da zastupaju stavove ruske manjine.

„Dosta politike“ Slovaka i Grka određuje većinu​

Na Savskom vencu formiranje vlasti zavisi od jednog mandata liste neobičnog imena za političku grupaciju – „Dosta politike – Savski venac je naš“. U pitanju je koalicija dve stranke nacionalnih manjina – Zelena stranke Srbije koja zastupa Slovake i Građanske stranke Grka Srbije koja je osvojila 2,7 odsto glasova i zahvaljujući tzv. „prirodnom pragu“ odnosno mogućnosti i da sa 35 odsto glasova manje od potrebnog, osvoje odborničko mesto. Na listi je pet kanidata, a ni jedno ime ne upućuje na pripadnike slovačke ili grčke manjine.
Na ovoj opštini prema popisu živi 20 Slovaka, dok broj Grka nije poznat. Zelena stranka Srbije je osnovana 2008. godine sa sedištem u Padini, mestu pored Kovačice, gde inače živi veći broj pripadnika slovačke manjine. Građanska stranka Grka Srbije osnovana 2015. sa sedištem u Beogradu. N1 je u dobio „odgovor“ Građanske stranke Grka Srbije povodom situacije na Savskom vencu:

„Zbog vašeg neprofesionalnog odnosa i totalnog ignorisanja naše stranke i liste tokom čitave predizborne kampanje ne smatramo potrebnim da vam sada odgovorimo na bilo koje pitanje koje se tiče izbora održanih 2. juna“.
Web redakcija N1 nije dobila niti jedan dopis, saopštenje ili poziv ove stranke tokom predizborne kampanje.

Vračar: Četiri manjine na dva mandata​

U beogradskoj opštini Vračar koalicija „Snaga“ je na osnovu zapisnika sa svih biračkih mesta osvojila jedan mandat, ali izborna komisija nije još potvrdila ove rezultate. U pitanju je koalicija tri manjinske partije na listi. Ruska manjinska stranke „Evropska zelena partija“ sa listom „Mi smo Vračar“ takođe je osvojila jedna mandat. Na ovoj listi nalaze se i kandidati čija imena ukazuju da imaju veze sa Rusijom. Evropska zelena partija osnovana je 2019. godine sa sedištem u Šapcu, dok „Snagu“ čine Bošnjačka građanska stranka, Stranka Crnogoraca i već pomenuta Građanska stranka Grka Srbije.
Bošnjačka građanska stranka osnovana 2009. godine sa sedištem u Beogradu. Stranka Crnogoraca, osnovana 2016. godine u Beogradu, naselje Braća Jerković. Na listi kandidata nije bilo članova grčke partije. Bošnjaka na Vračaru prema popisu ima 45, Crnogoraca 370, a Rusa 476.

Ruska stranka osvojila je mandat i u Valjevu gde su popisana 34 Rusa. Osim njih, mandat je uzela još jedna ruska manjinska stranaka „Evropska zelena partija“ sa listom „Ekologija zeleno Valjevo – stil života“. U Čačku prema popisu živi 70 Rusa, a Ruska stranka je i tu osvojila jedan mandat.

Jovanović: Još jedan od defekata sistema​

Manjinska stranka bi prema logici, ali i prema zakonu, trebalo da zastupa interese neke nacionalne manjine. Međutim, zakon ne propisuje da članovi i osnivači moraju biti pripadnici te nacionalne manjine, pa smo tako došli do činjenice da je predsednik Ruske stranke Slobodan Nikolić, a nosilac izborne liste u Nišu bivši radikal Tihomir Perić.

Kada su manjinske liste u pitanju, zakon je jasan – izbornom listom nacionalne manjine smatra se ona izborna lista za koju je izborna komisija utvrdila da je osnovni cilj njenog podnošenja predstavljanje i zastupanje interesa nacionalne manjine, kao i zaštita i poboljšanje prava pripadnika nacionalne manjine, u skladu sa međunarodnim pravnim standardima.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu i jedan od osnivača ProGlasa, Miodrag Jovanović je rekao da je ova lista još jedan vid izbornih mahinacija i predstavlja primer kršenja Zakona o lokalnim izborima. On ukazuje na član 76 tog Zakona koji je izbornoj komisiji dao pravo da izbornoj listi odbije privilegovani položaj nacionalne manjine.
„Izborna komisija rešenjem odbija predlog da se određenoj izbornoj listi utvrdi da ima položaj izborne liste nacionalne manjine ako je nosilac liste ili kandidat za odbornika na izbornoj listi lice za koje je opštepoznato da je član druge političke stranke koja nije politička stranka nacionalne manjine ili ako se utvrde druge okolnosti koje nesumnjivo ukazuju na nameru da se izigra zakon“, piše u Zakonu o lokalnim izborima.
Profesor Jovanović napominje da je u pitanju „nezakonito postupanje Gradske izborne komisije (GIK)“ i „još jedan od defekata sistema koji je narihtan da sačuva vlast od opozicije“.

Malo jeste, malo nije manjinska​

Svoje pravo da izbornoj listi ne da status manjinske, Republička izborna komisija (RIK) je iskoristila 2022. godine kada su podnete 22 liste.

„RIK je odbila pojedine stranke koje su pokušale da se kandiduju kao manjinske liste, među kojima Zelena stranka Srbije, kao zastupnik stavova Slovaka, Ruska stranka, i kandidatura koalicije Narodni front Most“, piše u izveštaju posmatračke misije CRTA iz 2022. godine.
Sporan je bio i pokušaj Ruskog manjinskog saveza, iza kojeg je stajao Pavle Bihali iz Levijatana sa Srpsko-ruskim pokretom, Srpsko ruskom partijom Vukovi i Pokretom Grka Srbiza. Međutim, Upravni sud je usvojio žalbu i Ruski manjinski savez je izašao i na parlamentarne i na lokalne izbore.
Još jedna nelogičnost je činjenica da je Zelena stranka Srbije, koja pre dve godine nije prošla kao manjinska, ovog proleća jeste,a deklarativno zastupa interese Slovaka.
Dragan Maravić, član gradske izborne komisije za N1 kaže da po zakonu nema puno spornih detalja. Kako kaže u Zakonu je navedeno da se liste mogu oboriti kada je u pitanju očigleda zloupotreba, ali se to retko dešava, dok je praksa pokazala da kada izborne komisije obore neku listu, nju po pravilu vraća sud.

„Naravno ukoliko u pitanju nisu stvari poput manjeg broja potpisa ili falsifikata. Mi smo 2022. godine odbili listu Levijatana kao ruske manjinske partije ali je Sud vratio“, objašnjava Maravić koji je od 2018. godine član Gradske izborne komisije.

Maštovitost zloupotrebe​

Bunar maštovite (zlo)upotrebe zakonskih rešenja izgleda nepresušno. Dok su se posle decembarskih izbora svi koncentrisali na fantomske birače, vlast je, deluje, spremala izborne liste da njima „pokrije“ ono što ne može glasovima.
Profesor Jovanović napominje da se zakon sam od sebe ne primenjuje i da je u Zakon uneta odredba koja treba da spreči ovakve zloupotrebe statusa nacionalnih manjina, ali da to neko mora da primeni.
On kaže da će ProGlas ubuduće da se zalaže za celovito rešenje izbornog procesa. U okviru tog rešenja je i to da GIK i RIK više ne budu privremene, ad hoc sastavljene forme, već profesionalne institucije.
 
Umesto sto opozicija trazi pravdu koje ocito nema, treba da iskoristi priliku da zapisava Vucica preko ove Ruske stranke. Naslov u nekim strani prestiznim novinama mogao bi da glasi : “ Ruski malingni uticaj na Balkanu “ a podnaslov “ Ruska stranka faktor na izborima u Srbiji “ posle ide tekst o izbornim manipulacijama 😉
rusi sa ovim imaju veze koliko i ti sa astro fizikom

ali sta je tebi slagati...
 
А Руси се нису жалили на "злоупотребу" руског имена за странку и руске мањине за мандате ;)
:rotf: :hahaha::zcepanje::worth:
to bi bilo mesanje u izbore u stranoj zemlji, a rusi su rekli da to ne rade, ne mesaju se za razliku od drugih

videli da je to neka agencija za bracno posredovanje, i samo su rekli, ma, ...

Osam slovačkih i sedam ruskih stranaka i 121 Rus u Nišu​

i sad kremlj treba da se bavi sa njima, po de sistiju, da se mesa u nase izbore, pa zapad da kaze , aha, upecali smo vas? maligni!

vise im se isplati da se prave blesavi, jasno im je da se sns glupira za raznim bracnim agencijama, cije stranke su nezenje, to nisu politicke stranke, osim u mafijaskoj vucivecoj srbiji, sto je problem srba,a ne stranih zemalja

uostalom i kradja je mizerna, jedan odbornik, a krade se znamo vise drugde
 
Poslednja izmena:

Back
Top