Ko drži mačke ima veliku šansu da oboli od šizofrenije

Sensei

Master
Moderator
Poruka
62.892
Nova medicinska istraživanja sugerišu da bi posedovanje mačke moglo udvostručiti rizik od razvoja šizofrenije.

Da bi došli do tog zaključka, naučnici u Australiji su analizirali 17 studija objavljenih u poslednje 44 godine iz 11 različitih zemalja, uključujući SAD i Veliku Britaniju.

„Naši nalazi podržavaju povezanost između izloženosti mačkama i povećanog rizika od široko definisanih poremećaja povezanih sa šizofrenijom“, napisali su autori u svojoj analizi, objavljenoj u časopisu Schizophrenia Bulletin.

„Otkrili smo da osobe koje su bile izložene mačkama imaju otprilike dvostruko veće šanse za razvoj šizofrenije“, napisao je istraživački tim iz Kvinslendskog centra za istraživanje mentalnog zdravlja.

1702197742480.png

ja ionako više volim kučiće, znači spasio sam se :)
 
Ideja da bi vlasništvo nad mačkama moglo biti povezano sa rizikom od šizofrenije nije nova i prvi put je predložena u studiji iz 1995. Taj izveštaj sugeriše da bi uzrok mogla biti izloženost parazitu zvanom Tokoplasma gondii.

Veruje se da parazit ulazi u telo osobe kroz ugriz mačke ili kontakt sa njenim telesnim tečnostima ili izmetom. Takođe se može progutati kroz kontaminiranu vodu ili nedovoljno kuvano meso.
 
Istraživači primećuju da veza ne dokazuje definitivno da je T. gondii izazvao ove promene ili da je parazit prešao sa mačke na čoveka.

Međutim, dokazano je da parazit ima i druge ozbiljne efekte na ljudsko zdravlje, posebno na trudnice, koje mogu da prenesu parazita kroz placentu do fetusa, prema Klivlendskoj klinici.

T. gondii povećava rizik od pobačaja, mrtvorođenja ili ozbiljnih zdravstvenih problema za dete, uključujući probleme sa vidom, slepilo, kašnjenje u razvoju i razlike u učenju.
 
Kakva jeziva propaganda.
Australci da začepe svoja usta pogana, da im gov*na na njih ne izlaze.
Znanstvene studije nacije robijaša.
Bolje neka na fakultetima predaju palež, silovanje, razbojništvo, ubojstvo, to im stoji.

😡 🐈
i evo dokaza :rotf:
 

Back
Top