Ko diktira cene u Srbiji?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
358.023
Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak protiv četiri trgovinska lanca: Delhaize, Mercator, Dis i Univerexport zbog sumnje da su dogovarali cene. Tokom više meseci pratila je cene za 35 istih proizvoda kod ovih prodavaca i zaključila da su one identične. Takođe, Komisija je primetila i da je rast cena u maloprodaji bio skoro duplo veći od inflatornih pritisaka.

Za sastanak i dogovor ova 4 lanca izašao je na internetu i snimak sastanka u jednom restoranu
Profesor Ekonomskog fakulteta Velimir Lukić izjavi je za medije da u slučaju da Komisija za zaštitu konkurencije
u postupku koji je pokrenula utvrdi prekršioce, njima može biti izrečena kazna do 10 odsto godišnjeg prihoda kazna.

Medjutim, postavlja se pitanje kako se uopšte formiraju cene na srpskom tržištu
I ko ih formira ?

Zasto je ovo zanimljivo?
Zato sto od ovih pomenutih kompanija narod zna, da su univerexport i dis najjeftinije na trzistu Srbije, mnogo jeftinije od idea , od maxi , od lidla, od amana, cak i sumadije, od sunca, od matijevica, od koka del mar, od gomexa,

Kako su onda ovi ostali dogovarali , tako skupo....
Tacno je da sunce i aman dogovaraju cene, ali to su nedeljne taktike, ja to vidim kao dobro..
A idea maxi i ovi ostali , i klidl, to vec ne vidim kao dobro....

A dm lilly, to tek da ne pominjem..

Ja sam gledao da kad maxi da akciju , mnogo je bolji odziv, i kod lidla isto...
Nego kad dis da akciju , ili univerexport...
Ali to je baza kupaca....tako su navikli , ja volim da kupujem u maxi povrce, mnogo vise nego u idei , cak i meso , a u idei i ne kupujem meso , mnogo im se kvarilo , a prodavali kvarno , uhvatio sam sebe da cak i kad je duplo jeftinije ne kupujem ama ni gram meso u ideji , ni gram..

Ali recimo u nekim dis radnjama isto ne kupujem meso , i te radnje ne mogu da prodaju meso kad je akcija, jer su ljudi navikli na pokvarene mesare u tim radnjama..
Cenu da mi prodaje koscuge sta god da uzmem....a da mi se smeskas..

Mnogo zavisi od sefa prodavnice, mnogo...
Dis cesto puca zbog toga, centrala blage veze nema sta im rade sefovi prodavnica, i ne interesuje ih , a to nije dobro...Inace bi imali veci rast prodaje, vecu pokrivenost trzista, veci cug...ne shvataju balkanci kako se radi , ali iskreno video sam privatne vlasnike koji itekako umeju..Tip je dobio otkaz, ne znam zasto , ali je umeo da provali ceo kraj, nabio je promet, akcijama je toliko prizvao musterije u tu priatnu radnju , ali je tacno znao koliki je period za aktuelni proizvod...na koliko da daje akciju...i onda vidis guzva u prodavnici stalno...dve kase rade stalno a guzva stalno ...znaci da je ubo covek...
I vidi se , stalno dolaze kamioni , stalno ima nema, svaki drugi dan ima nema..
A kad ozivis tako prodavnicu , mozes da radis sta hoces..

Lidl je oziveo svoje prodavnice, nekako , ne znam kako , ja ne razumem lidl, ali ima bazu musterija...

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak protiv četiri trgovinska lanca: Delhaize, Mercator, Dis i Univerexport zbog sumnje da su dogovarali cene. Tokom više meseci pratila je cene za 35 istih proizvoda kod ovih prodavaca i zaključila da su one identične. Takođe, Komisija je primetila i da je rast cena u maloprodaji bio skoro duplo veći od inflatornih pritisaka.

Za sastanak i dogovor ova 4 lanca izašao je na internetu i snimak sastanka u jednom restoranu
Profesor Ekonomskog fakulteta Velimir Lukić izjavi je za medije da u slučaju da Komisija za zaštitu konkurencije
u postupku koji je pokrenula utvrdi prekršioce, njima može biti izrečena kazna do 10 odsto godišnjeg prihoda kazna.

Medjutim, postavlja se pitanje kako se uopšte formiraju cene na srpskom tržištu
I ko ih formira ?
USA

i izgleda da ne mare za istragu.

Screenshot_2.png
Screenshot_1.png

To ruši Vučićevu ideju o povećanju standarda i zato će biti kažnjeni!

Back