Ko ће бити нови патријарх ???

ekstreman je u svemu.
odaje utisak neobrazovane i impulsivne osobe.
trpa se gde mu nije mesto,ovo poslednje mu posebno zameram.
retko antipaticna osoba,po mom misljenju.
mislim,meni sve jedno,ali u poredjenu sa pavlom,ovaj je propast. :lol:

naglasavam,za sve koji bi me eventualno napali i prozvali komunistom :roll:,ovo je moje misljenje.

p.s.ovo je odgovor na pitanje koje mi je postavio duh sekire,jer se izmedju pojavilo jos nekoliko postova.
 
Angelico_Payne:
Патријарх Павле се повлачи због болести..

Шта мислите ко ће га наследити и какав че то имати утицај на хришћанство и политичку сцену у Србији?

Канцеларија Његове Светости Патријарха Српског Господина Павла управо је издала саопштење у коме обавештава ДА СЕ ПАТРИЈАРХ ОСЕЋА ДОБРО И ДА НЕМА ОСНОВА ЗА ОВАКВЕ ШПЕКУЛАЦИЈЕ...
:evil: :evil: :evil:

Уопште, у принципу, ако неко жели да расправља о патријарху, требало би и да зна НАЧИН на који се бира поглавар СПЦ.

Онај ко је овакву шпекулацију протурио у дневној штампи ОЧИГЛЕДНО ПОЈМА НЕМА КАКО СЕ БИРА ПАТРИЈАРХ... већ мисли да је у питању партијски секретар.
 
Amfilohije nije ekstreman, bas naprotiv. Veoma je obrazovan, cak je po meni mozda najobrazovaniji medju svestenicima. Mudar, inteligentan. Impulsivan, ekstreman... p sta bi ste rekli za Mojsija da je nekim slucajem sada medju nama? Nije u pitanju evnuh zbunjeni, on je covek koji kao inteligencija i sa osecajem za pravdu ima reakciju primerenu normalnim ljudima a posebno svesteniku koji svoj cin shvata ozbiljno. Ne moze se birati patrijarh po masti levicarskoj. Patrijarh osim sto mora imati ugled i smirenost mora biti i sila.
 
Најљубазније МОЛИМ атеисте и људе друге вере да не лицитирају о томе КО би у будућности могао бити Патријарх СПЦ. Зар то није еклатантни пример покушаја мешања у послове СПЦ ??? :roll: :roll: :roll:
 
ne,to je samo komentar i dok god me neko ne banuje sa ovog foruma iz nekog razloga imam rpravo da komentarisem koliko hocu.
komentar je bio krajnje dobronameran i objektivan,jer mene kao ateistu (posto si je li na mene verovatno mislio) apsolutno ne zanima niti na moj zivot bilo kako utice patrijarh ili crkva. :roll:

i btw,mislim da ljudi poput amfilohija samo odbijaju mladje ljude od crkve svojim stavovima.ne,ne mislim....nego znam,ustvari.:roll:
 
Његово преосвештанство митрополит црногорско-приморски пристао је да се јасно ореди према нападима индипендиста и престоничких демократа, први пут објасни свој говор који је одржао на сахрани Зорана Ђинђића, открије зашто подржава Коштуницу, као и да проговори о афери Румија.

РОЂЕН НА БОЖИЋ
Његово преосвештенство митрополит црногорско-приморски, зетско-брдски и скендеријски и егзарх пећког трона Амфилојије (Радовић) рођен је на Божић 1938. године у Барама Радовића у Доњој Морачи. Световно име му је било Ристо. Потомак је војводе Мине Радовића, једног од првих племенских капетана црногорских, који је присајединио Морачу Црној Гори 1820.
Велики утицај на њега извршио је Јустин Поповић, као и светогорски старац Пајсије. Један је од најобразованијих српских теолога кога многи виде као наследика патријарха Павла. Говори грчки, руски, италијански, немачки и француски.

Нисам способан да употребим благу реч

ЕВРОПА: Поднели сте жестоке критике после беседе пред одром Зорана Ђинђића. Шта сте заправо хтели да кажете реченицом Ко се мача лати, од мача ће и погинути.
АМФИЛОХИЈЕ: То је основна истина Јеванђеља. Христос је рекао апостолу Петру, кад је овај дигао нож на слугу, да врати нож у корице јер ко га се хвата од њега и погине. То је Христова реченица и историјски закон – мржња рађа мржњу, а зло рађа зло. Морална неуравнотеженост рађа злу крв, што је духовни закон, да не кажем космички. Та се реченица није односила на Ђинђића него на време у коме живимо, на велико зло које се надвило над нашу земљу, у којој се догађа несрећа као што је убиство премијера.
ЕВРОПА: Владимир Беба Поповић је Српску православну цркву назвао војном организацијом која има своје пуковнике и генерале, и индиректно је оптужио за убиство премијера?
АМФИЛОХИЈЕ: Човека не познајем, али Беба је, судећи према ономе како иступа у јавности, незналица. Пре свега он не зна шта је Црква, очигледно. Ја не знам да ли је тај човек уопште крштен, али и ако јесте, за њега може да важи она народна крсти вука, а вук у гори. Дакле, Беба не зна шта је Црква. Црква има своје вековно устројство, сведочење пред Богом и пред историјом. Не може сад да дође неки Беба и да наједан инантилан начин дефинише Цркву. Он то може да уради, али то показује да је он заиста беба, да још није изашао из пелена.
ЕВРОПА: Ваше наступе у Црној Гори многи сматрају оркестрираним са кабинетом српског премијера Војислава Коштунице, наводо како би он вама зтаузврат пружио подршку у избору за патријарха.
АМФИЛОХИЈЕ: Нема то везе са избором за патријарха нити су моји иступи везаи за Коштуницу. То је флоскула коју неко пласира како су Коштуница и митрополит црногорски у неком сталном послу. А ми се видимо једном годишње. Приписују ми да је његова супруга моја сестра, а ја је чак и не познајем. Можда сам је видео једном у животу. То су политичке фатаморгане које немају никаквих реалних основа, али ми живимо у време стварања виртуелне стварности с којом се манипулише у појединим медијским и политичким круговима.
ЕВРОПА: Црногорски државни врх и ваши опоненти вашу доктрину називају клерофашизмом.
 
АМФИЛОХИЈЕ: Људи који су навикли да блате Цркву, који су је прогонили, који су о њој говорили све и свашта, који су убијали и затварали свештенике, а који су се данас домогли власти и положаја, ништа друго не раде него настављају своју отрцану, већ добро познату причу. Њима смета све што је црквено, а најлакше је црквеним људима пришити такав назив, јер Црква нема полицију да је брани. По њој може свако да пљује и да се над њом истреса. Навикла је Црква на то већ годинама, нису ли говорили Христу да је он син Сатане? Кад су њему тако говорили, шта тек треба да очекује његов сићушни ученик и следбеник?
ЕВРОПА: Да ли је, по вашем мишљењу, уопште могућа заједница Србије и Црне Горе заснована на равноправним односима?
АМФИЛОХИЈЕ: Лако ћемо ако јесмо људи.
ЕВРОПА: Постављање металне цркве на Румији изазвало је прави политички земљотрес у СЦГ, посебно због ангажмана Војске државне заједнице.
АМФИЛОХИЈЕ: Војска има функцију да доприноси хуманим мисијама народа, а Црква је тај народ. Војни хеликоптер је на Румију слетао два пута. Први пут су нам часно помогли са црквом кад смо их замолили, а други пут су слетели 31. јула, и то без одобрења Врховног савета одбране, када се мали Владо повредио. На сву срећу, сада му је добро. Дете се затрчало и пало. Позван је МУП, али су се они премишљали да дођу, с обзиром на ову медијску хајку. Војска је оба пута часно реаговала. Приче да је било оних који су хтели оружјем да крену да руше цркву су претеране, али је тачно да је било људи који су говорили да ће и погинути ако треба. Ево сад чујем има неких људи који спремају неке перформансе, хоће да иду горе на Румију да праве некакве концерте. Само, бојим се, биће им мука да се попну горе јер није баш лако, треба пешачити три-четири сата. Није једноставно попети се на Румију. Пео сам се неколико пута после обнављања литије коју су комунисти забранили 1954, а сад се потомци тих истих комуниста противе градњи дркве на Румији. С литијом се родила идеја о обнови те срушене цркве.
ЕВРОПА: Замерају вам да подржавате Коштуничин пужевски корак према Европи.
АМФИЛОХИЈЕ: Све што је брзо, то је и кусо. Треба добро размислити кад човек негде крене, како треба да иде. Мора добро да одмери и своје снаге и своје моћи, да проучи коначне циљеве тога да би на крају стигао до њих. Данас је код нас много Европљана, а многи од њих су мене својевремено учили да Америке и Енглеска биће земља пролетерска. Нешто су се пребрзо од носилаца пролетаријата, спасилаца идеологије марксизма и лењинизма, преобратили у Европљане да би човек поверовао у њихов истински преображај. Мислим а је Коштуница на том путу најтрезвенији јер ни Европи нису потребни слугерање, просјаци и манипуланти. И они народи који улазе у ту Европу треба да улазе са својим достојанством, и да у њу унесу историјско богатство не одриучући се онога што су били кроз векове. Зар треба да будемо подрепаши те Европе тако што ћемо се одрећи онога по чему смо препознатљиви? Многи ти наши Европљани нису ни прешли праг Србије и Црне Горе. До јуче сам од њих бежао по Европи јер су ме оптуживали да сам слуга буржоазије, а сад сам за њих заостали недотупави Балканац.
ЕВРОПА: Видите ли уопште Србију као чланицу ЕУ и шта би требало да се деси да то постане реалност?
АМФИЛОХИЈЕ: Србија и данас, као и увек, припада Европи. Балкан је колевка Европе. Све што је здраво у Европи рођено је на тлу између Јерусалима, Атине и Цериграда, и то је преточено у оно што азивамо Западном Европом. Ми никада нисмо били ван европе, јер како може бити дрво ван корена из ког је израсло? Ми смо ту и сигурно је да ћемо и у новој концепцији европског уједињења заузети своје место. Али битно је да приликом уласка у те благодети које нам нуди Европа Србија не прода своју душу, да не прода веру за вечеру.
ЕВРОПА: Шта би тревало учинити да би се то што пре догодило?
АМФИЛОХИЈЕ: Све што се сада ради у том погледу. Ми смо оптерећени свим тим што нам се догађало, не само у последњих 15 година, већ од 1945. Ми превиђамо ране које и дан-данас крваре, нарочито је дубока рана Косова и Метохије. Шта ће нам Европа без Дечана и Пећке патријаршије?
ЕВРОПА: Да ли је држава докле је мач или је мач докле је држава?
АМФИЛОХИЈЕ: Сам назив каже да држава држи, а докле она постоји и докле су њене границе, руку на срце, ту мора да постоји и мач. То је тако од памтивека. Кад нема мача, држава одумире.
 
Duh Sekire:
У овом тексту је објаснио на шта је мислио.

Надам се да знаш да се Патријарх бира (уз посредство Св.Духа) као ЈЕДАН ОД ТРОЈИЦЕ ПРЕДЛОЖЕНИХ ОД СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА ... дакле не може се говорити шбб кбб...

иначе мислим да је Твоје изношење истине у вези преосвећеног Владике Амфилохија бесмислица, јер Твоји саговорници не желе ни да виде истину... они функционишу по оној изреци ЈА ГА КРСТИМ А ОН ПРДИ ... :razz: :razz: :razz:
 
То ме подсети на оно када је Амфилохије крстио Чеду.... јесте, јесте, шта се чудите.
Крстио га је маторог, а овај је имао минђушу. Сад се Амфилохије каје и каже: "Изгледа да сам крстио миђушу."
 
Posle 1945. u crkvenoj hijerarhiji je ostalo samo 23% predratnog svestenstva dok je ostatak popunila KPJ sa svojim "proverenim kadrovima" ciji je jedini cilj bio srozavanje ugleda SPC u narodu. Tako su recimo, komunisticki popovi javno mrsili za vreme posta, isli u kafane, jurili tudje zene, omogucavali srpskim porodicama da posne slave proslavljaju uz svinjetinu (npr.Sveti Nikola) sto je greh, i sl. Takve stvari su dovele do razbijanja crkvene svesti u narodu jer im takvi popovi nisu mogli zboriti o moralu i casti i postenju. Zato smo dosli u situaciju da je samo 5% srpskog stanovnistva 1990. islo redovno u crkvu a da se i veliki broj ljudi izjasnjavao da ne veruje u Boga. BILO KOJI PATRIJARH KOJI MOZE DA SPRECI DALJE RASPLINJAVANJE SRPSKE SVESTI O CRKVI I NARODU JE DOBRO RESENJE!
 
Беттер певацх, мислим да износиш непроверене "чињенице", јер се приликом последњег пописа 93% Срба изјаснило ДА СУ ПРАВОСЛАВНИ... а иначе одлазак на недељну литургију није код Срба пресуђујући чин повезан са веровањем... ми нисмо ни католици ни муслимани...
 

Back
Top