Jeste, to kaze neko ko nije zavrsio ni pristevski fakultet pa moze da uporedjuje svetske fakultete.
Americki univerziteti su top u svim oblastima, od prirodnih do tehnickih, ekonomskih, pravnih i socijalnih nauka. I to ne po jedan, nego kad recimo pogledas liste rangiranja svetskih univerziteta po oblastima (a liste koje sam linkovao su gle, napravili Kinezi kojima vi rusofili i p.u.tt.lerofili bezgranicno verujete) medju top 10 u svakoj oblasti bar je 70-80% americkih. Ukratko, vecinu napretka u svetskoj nauci i tehnologiji ljudska civilizacija u zadnjih 70-80 godina ostvari na americkim univerzitetima, institutima i kompanijama.
Posto se ja svakodnevno srecem (i radim) sa inzenjerima obrazovanim sirom sveta ( od Srbije i Poljske, preko Kine i Vijetnama pa do UK i USA) mogu da kazem da je sem individualnosti (nismo svi isti ni na beogradskom fakultetu) bitno i na kojoj si se skoli skolovao. Jer, mi koji smo dosli sa strane moramo jos poprilicno dodatno da radimo da bi stigli nekoga ko je zavrsio odgovarajuci americki fakultet ma kako njihovi fakulteti, po tebi, bili za retarde.
Uzgred, da li je na njihovim fakultetima mnogo vise droge nego na tom pristevskom koji ti nisi uspeo da zvrsis ili na beogradskom ne znam, ali cisto sumnjam, jer su generalno ljudi ovde odgovorniji pa jedan kiks sa drogom recimo, kiks koji moze da ti ugrozi ili prekine karijeru ili skolovanje oni izbegavaju. Droga u Srbiji je zadnjih 15-20 ( mozda i svih 30) godina jednako dostupna kao i u USA pa je njeno koriscenje ipak individualna stvar. Znam ljude koji nikada u zivotu nisu probali cak ni marihuanu iako je i u Srbiji bilo na fakultetu kada sam i ja studirao, danas duvaju i u Srbiji skoro na svakom cosku a toliko je rasprostranjena da je gaji i BIA na svojoj farmi u St.Pazovi. Inace, vecina onog sto se zida po Srbiji, vecina skupih kola na ulicama, vecina fensi lokala po BG ili NS finansiraju ne obicni gradjani nego narko dileri - Srbija je zemlja droge.