Ko bi od vas najpre uzeo američko ili rusko državljanstvo i zbog čega?

Zbog fakulteta?
Najpoznatija lista za rangiranje svetskih univerziteta ARWU koju inace prave braca Kinezi kaze da je najbolji ruski univeriztet Moskovski drzavni a u narodu Srbalja poznat kao Lomonosov rangiran od 101-150 mesta ( ispod 100-tog mesta se rangiraju na tacno mesto, iznad se rangiraju po grupama od 50 ili 100 univerziteta) .

<<<<< LINK

Dakle, jos jedna od teskih zabluda u Srba, ruski univerziteti nisu smece ali su poprilicno losi u odnosu na one sa Zapada, pogotovo americke i britanske. Tako kazu braca Kinezi, da vama rusofilima bude jos teze.

A sto se kulture tice tek sa njima zajednicko nemamo nista, nama su odavno uzori u kulturi negde drugde. Religijom u XXI veku se samo budale zanimaju, a u toj USA u svakom mestu gde ima vise od 500 Srba imate srpsku crkvu, u celoj Rusiji ima samo jedna ( ili 2?).
Факултет кажем, јер је, колико знам , за Србе из СРБ, ЦГ И РС бесплатно.

Остало нећу ни да коментаришем. Неко ко каже да само будале верују у религију није компетентан за рссправу

autorska tema
######

prednosti i mane ova dva državljanstva, i pripadajućem tom sloju društva, načinu života itd...

kratko, jasno (može i dugačko), zašto biste odabrali jednu ili drugu stranu ?

Zapad - Istok ?
To je apsurdno pitanje jer ruski pasoš je globalno totalno bezvredan, čak daleko ispod srpskog po rejtingu.
Američki je negde u top 20, ali uvek bih pre uzeo EU pasoš, u kombinaciji sa srpskim je skoro idealan sa putničkog aspekta.

A što se tiče života tamo ako se na to odnosi 1 od 10 Srba, koliko god se ovde masovno *******ilo u kafani, bi možda mogao da živi u rusiji sa njihovim mentalitetom,ekonomijom i sistemom.
Broj ljudi koji migrira je prilično jasan. Zna se gde se ide da se živi bolje. USA svakako tu, nema dileme ni za mikrostotinku.

To je apsurdno pitanje jer ruski pasoš je globalno totalno bezvredan, čak daleko ispod srpskog po rejtingu.
Američki je negde u top 20, ali uvek bih pre uzeo EU pasoš, u kombinaciji sa srpskim je skoro idealan sa putničkog aspekta.

A što se tiče života tamo ako se na to odnosi 1 od 10 Srba, koliko god se ovde masovno *******ilo u kafani, bi možda mogao da živi u rusiji sa njihovim mentalitetom,ekonomijom i sistemom.
Broj ljudi koji migrira je prilično jasan. Zna se gde se ide da se živi bolje. USA svakako tu, nema dileme ni za mikrostotinku.
Samo passporti "kolektivnog zapada" vrede, ostali li - la:

https://en.wikipedia.org/wiki/Henley_Passport_Index

Samo passporti "kolektivnog zapada" vrede, ostali li - la:

https://en.wikipedia.org/wiki/Henley_Passport_Index

Nema tu semantike, broj zemalja u koje možeš da uđeš bez prethodne vize(visa on arrival i e-viza su uključeni) se računa. Dakle EU,EEZ,Japan, Singapur,Novi Zeland i sl.
USA je tu negde u top 20 ali njihov pasoš često privlači negativnu pažnju tako da bih pre bio nosilac EU ili kanadskog ili ozzy.
Ruski sa tog aspekta je smeće kako god uzmeš.

recimo da je pasoš samo simbolika pripadnosti jedne države i tog naroda/nacije

recimo da je pasoš samo simbolika pripadnosti jedne države i tog naroda/nacije
Ne mogu pripadati nijednom drugom narodu ili naciji, mogu pasoš uzeti samo.
A svakako bih živeo pre u EU, Kanadi ili Novom Zelandu nego u ijednoj od ove dve
SAD mi nije nešto privlačna sa stanovišta svakodnevnog života i sistema, ali od ove dve opcije je neuporedivo bolja. A Rusija uopšte nije ni opcija...niti bila niti može biti. Preveliki sam individualista i kontraš svakom pokušaju nametanja autoriteta da bih mogao da živim u nekom "kolhozu" kako god ga danas zvali,bio maskiran carskom, crvenom ili sada nekom putinovom (KGB) "imperijalnom" zastavom i ideologijom.
Zato sam celoga života u opoziciji u Srbiji i generalno ne mogu da prihvatim političku neinteligenciju ovog naroda i njegovu potrebu za "vođom".
Za mene je zemlja gde ne znam kako se zove predsednik i gde me nije briga, i gde mogu da radim i živim bez upada sistema u moj svakodnevni život (ne mislim na porez).
Eto ukratko.

Ne mogu pripadati nijednom drugom narodu ili naciji, mogu pasoš uzeti samo.
A svakako bih živeo pre u EU, Kanadi ili Novom Zelandu nego u ijednoj od ove dve
SAD mi nije nešto privlačna sa stanovišta svakodnevnog života i sistema, ali od ove dve opcije je neuporedivo bolja. A Rusija uopšte nije ni opcija...niti bila niti može biti. Preveliki sam individualista i kontraš svakom pokušaju nametanja autoriteta da bih mogao da živim u nekom "kolhozu" kako god ga danas zvali,bio maskiran carskom, crvenom ili sada nekom putinovom (KGB) "imperijalnom" zastavom i ideologijom.
Zato sam celoga života u opoziciji u Srbiji i generalno ne mogu da prihvatim političku neinteligenciju ovog naroda i njegovu potrebu za "vođom".
Za mene je zemlja gde ne znam kako se zove predsednik i gde me nije briga, i gde mogu da radim i živim bez upada sistema u moj svakodnevni život (ne mislim na porez).
Eto ukratko.

i zapad ima svoju ideologiju a to je kapitalizam

na zapadu vladaju statusni simboli kao što je dolar, kadilak, mercedes, prada, ajfon...itd.

delom ima toga i na Istoku ali nije toliko izraženo, spada više u domenu fascinacije, dok je na zapadu to više idolopoklonstvo

i zapad ima svoju ideologiju a to je kapitalizam

na zapadu vladaju statusni simboli kao što je dolar, kadilak, mercedes, prada, ajfon...itd.

delom ima toga i na Istoku ali nije toliko izraženo, spada više u domenu fascinacije, dok je na zapadu to više idolopoklonstvo

Jesi li bio nekad na istoku i na zapadu? Mislim ono, ziveo duze od 6 meseci?

istok mi je u planu, radim na tome
ali da, u pravu si, kapitalizam je i na Istoku samo što nije identična ideologija kao na Zapadu,
tj. kapitalizam na Istoku je samo propratni elemenat ali ne i jedini

Oh, uverices se onda i sam koliko gresis :)

Zapad polako evoluira od kapitalizma, dok je istok utrcao u kapitalizam ko mače u muškatle i sad ne znaju šta ih je snašlo :)

Videces i sam.

Back