knjige koje u zivotu ne bi trebalo propustiti nikako...ili 10 knjiga za pusto ostrvo

• Začetnik teme Začetnik teme alal
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ponijela bih nešto što nisam pročitala. Samo, ne znam da li bih imala vremena za čitanje na pustom ostrvu.Čitav dan bih imala obaveza , a po noći nema struje.
pa mož ti se zalomi neko malo ostrvo dise neće mora mlogo da posprema i čisti.
neko jednosobno il dvosobno

al ak bidneš redovito brisala prašinu po ostrvu a šjubotom usisavala mrve
ondak će to sve dide brez po muke.

organizacija ko roka i armada.

e kaka si
nisi još ni stigla a već kukaš kako si spala snogu od posla.
nemaš vremena das posvetiš sebi
celo pusto ostrvo na tvoim leđima
niko neće ni prstom d mrdne

Poštovane dame,

Ovu dužnost, bez sumnje prijatnu, da nabrojim desetak žena... pardon, desetak knjiga koje ne bih propustio nikako, prihvatio sam sa osećanjem da sam počastvovan, ali istovremeno i obavezan da potražim i nađem najlepše reči za magičnu moć knjige, za čarobno dejstvo čitanja.

U tom traganju zastao sam pred jednim platnom velikog francuskog slikara Ogista Renoara, pred njegovom "Čitateljkom". Ono što je tu malu sliku uvelo u svetsku galeriju velikih dela jeste OZARENJE one mlade dame koja na kolenima drži rasklopljenu knjigu. Ta osvetljenost njenog lica, to ozračenje njene duše, dato je maestralno.

Imao sam nameru da vam pristrasno i patetično govorim o deset knjiga... pardon, o knjizi kao najdubljem arterskom bunaru za žedne, kao najmekšem uzglavlju za vaš san i vaše šećerne snove. Ali, jedan slikar je to izrazio na svoj majstorski način, Renoar. Jedna od mojih omiljenih književnica (druga omiljena, PRVA JE Milka Knežević-Gorjanovič... pardon, Milka Knežević-Ivašković) , Virdžinija Vulf, na svoj, književni način, kazala je:

"Kada dođe dan Velikog Suda, i pred Svevišnjeg stanu slavni državnici, vojskovođe i advokati, tada će Gospod, kad ugleda nas sa knjigama pod miškom, reći Svetome Petru: 'Ovima ne treba nagrada. Oni su čitali'."

renoirabather2pj.gif

Ogist Renoar - Čitateljka... pardon! z:p

Pierre_Auguste_Renoir_Young_Woman_Reading_a_Book_350%20.jpg

Ogist Renoar - Čitateljka z:)

https://img139.imageshack.us/img139/888/renoirabather2pj.gif

e ***....Kojote..sad mi otvori oci
cu potrazim Milku prvom prilikom :))))
Milku ne bi trebalo nikako propustiti!

Čitao sam skoro sve njene romane:

- 13 - jedno sećanje na sedamdesete (pisan kao dnevnik jedne trinaestogodišnjakinje, vrlo poučno za OBA RODITELJA i njihove tinejdžere)
- Bez daha (jako lepa priča, sve vreme mi se činilo kao da je po njoj snimljen film Divlji u srcu)
- Tango Macabre (ljubavni trougao sa tragičnim završetkom. Sve kipti od strasti i erosa)

Jedna je Milka Knežević-Ivašković. (buduća Gorjanovič : )

Milku ne bi trebalo nikako propustiti!

Čitao sam skoro sve njene romane:

- 13 - jedno sećanje na sedamdesete (pisan kao dnevnik jedne trinaestogodišnjakinje, vrlo poučno za OBA RODITELJA i njihove tinejdžere)
- Bez daha (jako lepa priča, sve vreme mi se činilo kao da je po njoj snimljen film Divlji u srcu)
- Tango Macabre (ljubavni trougao sa tragičnim završetkom. Sve kipti od strasti i erosa)

Jedna je Milka Knežević-Ivašković. (buduća Gorjanovič : )

jes al oa je vr.
nabolja knjiga nabolji prijatelj

ja sum si odraso uz njojzine knjige.
uz njik sum naučijo da ćitam i pišem.svu svoju pismenos njozi dugujem

ona mie imspiracija kad stvaram pronalazke.
uteha kacam uplakan il kad me neko šutne.
putokaz kad neznam di bi kreno.
daje mi snagu kad trebam dutovaram ćumur.

taku dubljinu nide nisum sreo.

jes al oa je vr.

U pravu si, Gurbete, ni sam ne znam kako sam mogao da izostavim Milkine priče o životinjama! Kojatkin je odrastao uz Priče o životinjama Branka V. Radičevića, ali će moja deca, unuci, pra-unuci, čukun-unuci i njihova deca, odrastati uz Najboljeg prijatelja Milke Knežević.Gorjanović... pardon, Milke Knežević-Ivašković. (Uvek se jako uzbudim kada čujem, vidim, izgovorim ili otkucam Milkino drugo, privremeno prezime. Znam da ćeš me ti razumeti.)

Sve njene priče o životinjama su na mene ostavile dubok utisak, ali je Malena ostavila svoj trag.

:ukras6:
jes al oa je vr.

Па ти имаш само 9 годиница... и већ си на форуму...:klap:

или си се описменио под старе дане...z:(

У сваком случају.. за некога ко пише само две године, пишеш одлично...z;)

Ти си мој идол.. и ја ћу на пусто острво понети и твоју књигу.
Обавести нас обавезно када је будеш написао. z:lol:

:veseljaci:

Back