Književnost Knjige koje neće svatko razumjeti: 10 najtežih knjiga za čitati

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa ne, svaki narator priča svoju priču, zato mi je bilo teško. Ne kažem da je preteško, taman posla, ali mi nije tematski teško palo koliko stilski.
Одавно сам читала па се сад присећам.. али причају наизменично, кад једном уђеш у стил онда иде..
И Сто година самоће са тумбањем и сабијањем времена, именима која су слична збуњује али само у почетку.
Тачно ћу да ископам Фокнера и поново прочитам 😁
А сећаш се да ми је песма на тему Бука и бес победила на конкурсу ? 😂
Можда си ти и задала!

Одавно сам читала па се сад присећам.. али причају наизменично, кад једном уђеш у стил онда иде..
И Сто година самоће са тумбањем и сабијањем времена, именима која су слична збуњује али само у почетку.
Тачно ћу да ископам Фокнера и поново прочитам 😁
А сећаш се да ми је песма на тему Бука и бес победила на конкурсу ? 😂
Можда си ти и задала!
Sećam se! Jesam ja zadala 😊

Ka Svetioniku je teška, ali je meni lično Orlando zahtevnija knjiga, moraš da poznaješ i englesku književnost, pre svega poeziju, da bi zaista razumeo/la knjigu.
Nisam dovršila nijednu.

Ka svetioniku mi je bila preteška, uopšte romani toka svesti mi ne leže.

A Orlando...njegov susret s Ruskinjom, njihova kratka ljubav, rastanak...fantastično je napisala. I kad je tu priču tek tako, bez objašnjenja prekiniula, čitala sam i čitala u nadi da će se vratiti na nju. Ali ne, očigledno je poenta knjige bila nešto drugo, a ja sam se toliko smorila i naljutila, da nisam htela da je završim.

Nisam neki ljubitelj Pekića, a Atlantidu ne pamtim kao posebno težak roman.
Kad je taj pisac u pitanju, svakako je Zlatno runo daleko najsloženije djelo.
Zlatno runo je vrlo lagano za čitanje, dozvoljava i duge prekide, lako se vraćaš u priču. Jedino što je obimno.

Meni je, npr, Uspon i pad Ikara Gubelkijana bila komplikovanija, hermetičnija.

Zlatno runo je zabavno!

Stvarno?

Ja ga nisam ni uzimala u obzir, razmišljam da li može nešto da bude zabavno, pametno, a da traje toliko dugo

Zato nisam čitala ni Moju borbu (Ne Hitlerovu), od onog kako se zove... Kjerkegora...Knausgora
Slobodno probaj, meni je urnebesno i toooliko relevantno i danas! I, kao što rekoh, mozeš uvek lako da se vratiš, bitno je samo da u prvoj knjizi upamtiš ko je ko od silnih likova koji se pojavljuju (ja sam napravila belešku ko su i koje su im porodične relacije, ko je sin, ko unuk od kog sina i sl).

Slobodno probaj, meni je urnebesno i toooliko relevantno i danas! I, kao što rekoh, mozeš uvek lako da se vratiš, bitno je samo da u prvoj knjizi upamtiš ko je ko od silnih likova koji se pojavljuju (ja sam napravila belešku ko su i koje su im porodične relacije, ko je sin, ko unuk od kog sina i sl).
A ide i zima...ajde hoću.

Nije da nemam strpljenja za dugačke romane, ali da budu pametni, s dobrom pričom, dobrim stilom napisani.

Nisam neki ljubitelj Pekića, a Atlantidu ne pamtim kao posebno težak roman.
Kad je taj pisac u pitanju, svakako je Zlatno runo daleko najsloženije djelo.
Ne znam što je s tim Runom htio. Nije mi mudrost (proust), ni psihologija (Tolstojevski), ni društvo (Fielding, Austen), ni jezična igra (Joyce), ni fantazijski svjetovi (Tolkien), ni satira (Sterne, Swift).... Znam da se puno pripremao, no ne razumijem motivaciju

3.Gabriel García Márquez – Sto godina samoće
Ne pomaže u knjigama kada likovi imaju čudna imena i kada ih uz to još ima gomila. Takva je situacija i u ovoj knjizi. U njoj se pojavljuje sedam generacija jednog obiteljskog klana. Iako je knjiga klasik i smatra se najboljim djelom ovog autora, sretno s razumijevanjem i praćenjem radnje jer neće biti ni malo lako.

Роман је лак за читање, нарација, хронологија догађаја, без досадне фолозофије и мучних психолошких анализа свега и свачега.
Седам генерација породице у којој се понављају варијанте имена мушких ликова можебити да на прво читање уносе пометњу, али то је сва 'тешкоћа'.

Има ли неко да је читао роман а да није цртао породично стабло породице? :ne:

Треба велик папир.

Back