Knjige iz kojih ste učili život..

Ko je su to knjige ili koji pisci iz chijih ste dela uchili o zivotu, koji su vam menjali poglede na svet i iz kojih ste formirali sopstvenu lichnost? Za mene je to svakako Dostojevski.. Jedan od onih za koje mogu reci da nisam prochitala njihova dela bila bih apsulutno drugachija osoba!!

pa, nisam bas ni iz jedne "ucila" zivot, ali jedna je jako uticala na mene, moja shvatanja i pristup zivotu, ali vise u smislu da sam tamo nasla potvrde za neke svoje sumnje i neka bolna sazrevanja koja mozes da prolazis samo kad imas 17. :).....citala sam je milion puta i ostala mi je jedna od omiljnih, iako sam je odavno "prerasla"-Heseov "Demijan"
nista sto sam kasnije od njega citala me nije tako "drmnulo", iako su mu ostala dela "jaca"...mozda samo "stepski vuk", koji me je opet "nasao" sa jednom drugom zivotnom "postavkom"-shvatanjem ljubavi i usamljenosti, uprkos, ili mozda bas zapravo zbog ljubavi

..ili je cilj toga pričanja da nam osvetli, bar malo, tamne puteve na koje nas život često baca, i da nam o tom životu, koji živimo ali koji ne vidimo i ne razumemo uvek, kaže nešto više nego što mi, u svojoj slabosti, možemo da saznamo i shvatimo; tako da često tek iz reči dobrog pripovedača saznajemo šta smo učinili, a šta propustili, šta bi trebalo činiti, a šta ne.

pisala sam maturski pismeni baš o ovome.
prvo nas uče bajke od malih nogu.
kasnije je na mene lično najviše uticao andrić.
:manikir:

Iz knjiga Richarda Bacha i Hese-a najvise... Nekako kad ih citam i uporedjujem neke situacije sa mojim zivotom shvatim koliko su njihovi romani puni zivotne istine...

Sad bas razmisljam poslednjih dana o Demijanu i o tome kako je Hese svestan svega oko njega [jedino mi se nikad ne svidi kraj njegovog romana, o bilo kom da je rec nekako mi je na silu prekinut ali nema veze]...

Tesko je izdvojiti, malo je onih koje nisu ostavile traga, a neke su me ucile i pogresnim stvarima. Sa 15 godina ucila, citajuci Koelja, ucila sam se duhovnom mazohizmu. Nesto kasnije citala sam Basaru i bila cinik, a jos uvek dete. Knjiga koja me je u tom periodu najvise pokrenula je "Martin Idn" Dzeka Londona. Posle sam pocela jako mnogo da citam i, kad bih nastavila ovim tempom, mogla bih da ispunim stotine stranica... Izdvojicu jos Stendala, "Crveno i crno".
Zanimljivo, ni jednu od ovih knjiga ne ubrajam u svoje omiljene...

I sta ti sada hoces jer si citala Martina idn(chitao sam i ja inache jos kao klinac) da kazhess da je twoj ziwot po tome kwalitetniji.. :dontunderstand:
U ziwotu mozes wishe nauciti na jednoj zurci od 30 minuta, za ta rok, nego uz more knjiga... Knige u sebi sadrze znanja, informacije, ali nikada sirowo zhiwotno znanje

I sta ti sada hoces jer si citala Martina idn(chitao sam i ja inache jos kao klinac) da kazhess da je twoj ziwot po tome kwalitetniji.. :dontunderstand:
U ziwotu mozes wishe nauciti na jednoj zurci od 30 minuta, za ta rok, nego uz more knjiga... Knige u sebi sadrze znanja, informacije, ali nikada sirowo zhiwotno znanje

Ako si procitao moj post, morao si da vidis da sam Idna citala sa 15 godina. U medjuvremenu sam diplomirala na opstoj knjizevnosti i teoriji knj.
U knjigama i ne trazim "sirowo zhiwotno znanje", toga ima na svakom cosku. A sada, molim te... :bye:

Mozda je "digao ruke od zivota" jer je previse citao Dostojevskog :)
Nemam pojma o cemu pricas: covek je bio pisac, to je bio njegov zivot, napisao je hiljade pesama, mnogo prica, romane (po kojima su snimljeni i filmovi). Uopste mi se ne cini da je digao ruke od zivota - pre ce biti da ih nije dizao sa pisace masine.

potpuno se slazem....digo ruke od zivota ?!?!.....uposte....msm imao je periode...al se uvek dizao...

i moze mnogo toga da se nauci od bukowskog....zasita mnogo....on je jedini knjizevnik za koga mogu da kazem da me je povukao, da mi je koliko toliko pomogao...

msm..on je "real deal".. :D....mnogi pre njega mi sad deluju kao obicni foliranti,,
iskren, pristupacan, razumljiv, poetican..i to izrazito poetican...jednostavno njegova dela odisu energijom koja ume da pruzi nadu i smisao citaocu...ali to naravno, zavisi od samog citaoca.....

Koliko vidim, svi smo citali ruske klasike, ali ja moram priznati da sam procitala i dosta shita, shund literature o d Sheldona, Jackie Collins, i.. ne mogu se sjetiti svih.Citala sam i jos uvijek to radim, gotovo sve sto mi dodje u ruke.Uglavnom ozbiljna i kvalitetna djela, ali dam sebi oduska i sa ovom drugom vrstom.Uh, zamalo zaboravih Jacqueline Suzan.

Back