Pozorište Knjiga ili film snimljen po knjizi?

1000016791.png

Reko bih da literature koja ima "mentalni materijal", misli, stilske majstorije, dočaravanje atmosfere.... nije baš za ekranizaciju, a ona gdje dominira fizička radnja i koja je "vizualna" najvjerojatnije je bolja u filmu.

"Spašavanje vojnika Ryana", početna scena invazije na Normandiju, da je i napisana kao roman ne bi imala efekta kao film. Pročitao sam "Ralje", i to je inferiorno filmu.

Čak je i roman koji nije kanonski, "Veliki mali čovjek", bolji od filma, a o ekranizaciji tzv. klasika 19. i 20. st. na francuskom, engleskom, ruskom...nema smisla ni govoriti.

No gdje je ili fizička radnja ili lakša literatura tipa Agathe Christie gdje je sve kao zagonetka i sl., tu su vjerojatno bolji filmovi

Ja se uvek setim prve dine(frank herbert) iz 86 jos sam klinac bio ali procitao sam knjigu pre filma i uzasno se razocarao.ova nova dina je bolje uradjena,malo bliza knjigi
Ova nova Dina (film) je katastrofalna (inace Dina je jedna od knjiga koju sam citao na dva jezika)
Dina (prve 3 knjige koje se uvek ekranizuju jer je na ivici da bude dovoljno ekranizabilna :) ) je prica koja se tesko ekranizuje, zato sto su dobar deo price unutrasnja mentalna stanja likova pa reziseri onda udaraju po vizuelnim poetikama da bi docarali njihovo stanje. Prvi film je jos i OK, malo je razvucen, ali drugi deo? Katastrofalan - papazjanija preskakanja iz jednog konteksta u drugi tako da je sabijen i ovlas radjen. Trebali su da naprave tri filma a ako vec to nisu mogli onda su mogli da ujednace prvi i drugi da ne bude 1 knjiga 1 film pa onda 2 knjige u 1 film, nego da bude 1.5 price u prvom i 1.5 u drugom. Pritom ima puno losih i neuverljivih scena, pomislio bi covek da nemaju dovoljno tehnologije. Dina je jedna od najboljih knjiga SFa uopste, i jedan od mojih favorita.

I ne znam zasto uvek pokusavaju da snime Dinu? Bilo bi mnogo bolje da su snimili film po knjizi Batlerijanskog Dzihada (iz istorije Dine), cak i da ne kazu da je to Dina film. To je tako dobra prica za snimanje i razmisljanje.

Slicnu budalastinu su uradili sa Hobitom i Gospodarom prstenova.

Ova nova Dina (film) je katastrofalna (inace Dina je jedna od knjiga koju sam citao na dva jezika)
Dina (prve 3 knjige koje se uvek ekranizuju jer je na ivici da bude dovoljno ekranizabilna :) ) je prica koja se tesko ekranizuje, zato sto su dobar deo price unutrasnja mentalna stanja likova pa reziseri onda udaraju po vizuelnim poetikama da bi docarali njihovo stanje. Prvi film je jos i OK, malo je razvucen, ali drugi deo? Katastrofalan - papazjanija preskakanja iz jednog konteksta u drugi tako da je sabijen i ovlas radjen. Trebali su da naprave tri filma a ako vec to nisu mogli onda su mogli da ujednace prvi i drugi da ne bude 1 knjiga 1 film pa onda 2 knjige u 1 film, nego da bude 1.5 price u prvom i 1.5 u drugom. Pritom ima puno losih i neuverljivih scena, pomislio bi covek da nemaju dovoljno tehnologije. Dina je jedna od najboljih knjiga SFa uopste, i jedan od mojih favorita.

I ne znam zasto uvek pokusavaju da snime Dinu? Bilo bi mnogo bolje da su snimili film po knjizi Batlerijanskog Dzihada (iz istorije Dine), cak i da ne kazu da je to Dina film. To je tako dobra prica za snimanje i razmisljanje.

Slicnu budalastinu su uradili sa Hobitom i Gospodarom prstenova.
drugi deo nisam nesto jos ni stigao da pogledam.
Tacno unutrasnja mentalna stanja su i ono sto po meni najvise izdvaja ovu knjigu od ostalih tog zanra.
Batlerijanski djihad sam isto skoro poceo da citam.nekako mi je blizi pustinjskom caru dine do kapitola dina nego pocecima koje su obelezili dina,muad dib,deca arakisa.po stilu pisanja mislim i samom pocetku sage.dobro znam da je to pisao sin sa saradnicima ali opet s obzirom da sam toliko godina fan herberta jedva sam docekao nesto slicno🙄.
nisam ni gledao ove pokusaje i serije sto se snimale u zadnjih 20 godina ovo mi prvi put od prve dine nesto oko toga da gledam(reklama je cudo)

Наравно, књига. Кад после прочитане књиге погледам филм, обавезно се разочарам.

Многи хвале филм/серију Сто година самоће, наводно је од речи до речи снимљен по роману. Другачије сам замишљала Аурелијана Буендију и мислим да филм/серију нећу гледати.

Back