Ova nova Dina (film) je katastrofalna (inace Dina je jedna od knjiga koju sam citao na dva jezika)
Dina (prve 3 knjige koje se uvek ekranizuju jer je na ivici da bude dovoljno ekranizabilna

) je prica koja se tesko ekranizuje, zato sto su dobar deo price unutrasnja mentalna stanja likova pa reziseri onda udaraju po vizuelnim poetikama da bi docarali njihovo stanje. Prvi film je jos i OK, malo je razvucen, ali drugi deo? Katastrofalan - papazjanija preskakanja iz jednog konteksta u drugi tako da je sabijen i ovlas radjen. Trebali su da naprave tri filma a ako vec to nisu mogli onda su mogli da ujednace prvi i drugi da ne bude 1 knjiga 1 film pa onda 2 knjige u 1 film, nego da bude 1.5 price u prvom i 1.5 u drugom. Pritom ima puno losih i neuverljivih scena, pomislio bi covek da nemaju dovoljno tehnologije. Dina je jedna od najboljih knjiga SFa uopste, i jedan od mojih favorita.
I ne znam zasto uvek pokusavaju da snime Dinu? Bilo bi mnogo bolje da su snimili film po knjizi Batlerijanskog Dzihada (iz istorije Dine), cak i da ne kazu da je to Dina film. To je tako dobra prica za snimanje i razmisljanje.
Slicnu budalastinu su uradili sa Hobitom i Gospodarom prstenova.