Quantcast
  • Dragi prijatelji, forum "Hobi" smo prebacili u kategoriju "Zabava" i pripojili smo mu teme iz foruma "Аlbumi sa sličicama" i "Strip i Anime".

KLUB: Zdravlje pre svega!

Rayela

Legenda
Moderator
Poruka
55.895
Kvantna medicina za mene je licno nesto kao voodoo "terapija" barem ova iz clanka,
ali fizika i medicina nisu udaljene oblasti pa tako ni ovde:
Transkranijalna magnetska stimulacija – princip rada i klinička primjena u psihijatriji i neurologiji s posebnim osvrtom na Alzheimerovu bolest
Aida Križaj Grden, Ninoslav Mimica

Transkranijalna magnetska stimulacija (TMS) sigurna je neinvazivna stimulacija mozga koja počinje proizvodnjom električne struje u sondi, stvaranjem magnetskoga polja oko sonde i indukcijom električne struje u tkivu mozga oko TMS-sonde, dovodeći do nastanka akcijskog potencijala te drugih promjena u moždanome tkivu. Učinci TMS-a traju neko razdoblje nakon prekida aplikacije. TMS se primjenjuje u neuroznanstvene, dijagnostičke i terapijske svrhe. Pokazao se korisnim u liječenju niza neuroloških i psihijatrijskih poremećaja. Najveći je broj istraživanja na području liječenja depresije te se u tu svrhu TMS uspješno primjenjuje niz godina. Pozitivni učinci opisani su i pri liječenju opsesivno- kompulzivnog poremećaja, PTSP-a i shizofrenije. U neurologiji se primjenjuje u liječenju migrena, pojedinih kroničnih bolnih sindroma, s pozitivnim učincima na motoričke simptome Parkinsonove bolesti. Intenzivno se istražuju učinci TMS-a kod drugih neurodegenerativnih bolesti, uključujući Alzheimerovu bolest. Dosadašnja istraživanja pokazala su pozitivan učinak na kognitivne simptome demencije, posebice kad se TMS kombinira s kognitivnim vježbama. Potrebna su daljnja placebom kontrolirana istraživanja na većim uzorcima i s duljim razdobljem praćenja ispitanika, kako bi se potvrdilo uspješnost metode u liječenju demencija.
Ključne riječi:
Alzheimerova bolest; neurologija; psihijatrija; transkranijalna magnetska stimulacija; TMS

Ja sam slucajno u nekom svezem clanku juce naletela na lecenje depresija i anksioznosti ovim magnetom
pa se to pokazalo jako uspesnim, a najvise mi se dopao zakljucak da zaista daje rezultate, ali lekari ne umeju
da objasne kako i zasto, ali ja kao eventulani pacijent ne bih trazila odgovore na ovakva "metafizicka" pitanja.

Ljudi su odbojni prema tome jer to sve podseca na lecenje" mozga" iz filma Let iznad kukavicjeg gnezda
ili neke elektrosokove iz 19 veka, ali ova metoda nije za poredjenje sa tim teskim maltretiranjem,
ovo je neka very light varijanta.
 

crossing over

Primećen član
Poruka
741
Ovo bi u perspektivi mogl biti dopunska, ali ne i jedina metoda lečenja nekih psihijatrijskih fenomena, međutim, verujem da se mnogi nadaju da se neke “revolucionarne” metode uzeti primat medikamentoznoj terapiji što je za sada nemoguće.

Uz to, neophodno je publikovati mnogo studija koje bi govorile o uspehu ove vrste tretmana za svaku gore pomenutu bolest pojedinačno iz razloga što je mehanizam nastanka istih, posebno neuroloških jasno različit. :)
 

miki208

Ističe se
Poruka
2.971
Zna li neko sta je "Distenzija vijuga tankog creva uz edem mezoa i mezenterijalnu limfadenopatiju", kako bih to mogao da tumacim i sta su moguci uzrocnici? Ovu dijagnozu su mi postavili nakon rendgena i ultrazvuka u urgentnom. Hirurg je rekao da nije za hitnu hirursku intervenciju, ali da moram na dodatna ispitivanja kod gastroenterologa (pretpostavljam da mi kolonoskopija ne gine). Ove preglede cu naravno obaviti, ali me zanima da li je neko upućen sta ovo uopste znaci, i da li je ozbiljno?
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.