Клонирање

Алjона

Aktivan član
Poruka
1.004
Није тајна да то је проблем. Ако би га не постојало, онда сада неки државе (моја такође) официјално не забрањили би опити у овој сфери (али, наравно, они свеједно постоју).

Да ли клонирање је прогрес или регрес?
Зашто оно уопште постоје? Каква је његова циљ?

Моје мишљење.
Клонирање није прогрес. У сваком раду треба имати меру. Наша природа име прописи и границе, надмашити који не можемо под страхом губитка хармоје у овом свету.
Можда неко каже да клонирање је о'к за рођење детета. Да ли нормални мушкарац не може урадити то? Зашто треба овде клонирање? Немам појам. Ако родитељи не могу имати детета, онда то је воља Бога или (ако хочете) судбина, њихов ѕивотни пут, који они не могу променити. Само Бог може. Али ако постоје клонирање, онда човек говоре да може нпревазићи Бога. Аха, видићемо...

Мислим, ако клонирање ће постојати у будучности, онда човека ће чекати много несрећа.

Zaista sam ogorceni protivnik kloniranja. Sama pomisao na to da ces stvarati ljudska bica cije ces ponasanje u unapred definisanim situacijama moci da predvidis. Na taj nacin ne stvaras ljude nego robote.
A o zloupotrebama da i ne govorim. Zamislite samo kakvu bi moc imao covek koji moze da stvara ljude sa kojima moze da radi sta hoce. Koji ce se ponasati tacno onako kako on predvidi, nesvesni toga da on manipulise njima.
I zaista bi bilo dobro kada bi se ljudi malo manje trudili da budu Bogovi.

Rdeki, bez ljutnje - ali ogorčni protivnici kloniranja su uglavnom neobavešteni.

Nije tačno da kloniranje pravi robote, i da se klonirana bića ponašaju po nekom predviđenom algoritmu. Klonirana bića možeš posmatrati kao blizance koji nisu rođeni istog dana, a to nije ništa strašno. Dakle, nije u pitanju Frankenštajn, robot ili stopostotna fotokopija, već samo genetski veoma slično biće - kao jednojajni blizanac.

A o tome koliko eventualnih pozitivnih primena može da ima kloniranje - o tome mogu pisati ako nekog ovde uopšte interesuje.

Pa hajde.
Šta bi se postiglo kloniranjem?

Lečenje posledica srčanog udara - kloniranjem zdravih ćelija srca i ubacivanjem istih u oštećena područja.

Ćelije embriona se mogu klonirati (stem cells) i time proizvoditi tkiva i organe za zamenu oštećenih i obolelih. Koža, za posledice opekotina, moždane ćelije za povrede mozga, ćelije kičmene moždine za paraplegičare, srca, pluća, jetre itd.

Tako bi se lećile bolesti kao što su Alchajmerova bolest, Parkinsonov sindrom, dijabetes, srčane mane, degenerativne bolesti zgolobova itd.

Neplodnost - parovi koji ne mogu imati decu bi na ovaj način bili izlečeni dobivši decu na koju inače potroše previše energije i uspeha u bezuspešnim pokušajima da medicinski tretiraju svoju bolest koja je uzrok neplodnosti.

Plastična, rekonstruktivna i kozmetička hirurgija. Koristeći procedure koje sam naveo ugradnja silikonskih i drugih implantata bi bila nepotrebna, jer bi se procedurama kontrolisanog kloniranja ćelija mogle vršiti operacije tog tipa bez ugradnje stranih tela. (Recimo regeneracija koštanog tkiva žrtvama nesreće, ili udova otklonjenih amputacijom ili bilo šta drugo.)

Defektni geni. Svaki čovek u proseku ima 8 defektnih gena zbog kojih se razboli i kad ne bi trebao. Kloniranjem bi smo mogli biti sigurni da nemamo iste i da imamo zdravo potomstvo, a to je želja svakog roditelja.

Daunov sindrom. Kloniranje je rešenje za žene koje spadaju u rizičnu grupu.

Tai-Saksova bolest. Ovo autosomalno oboljenje koje se javlja zbog genetike i recesivnog nasleživanja bi moglo biti eliminisano. Takođe bi i kloniranje jetre i bubrega za one koji su već bolesni moglo da donese spas.

Leukemija. Kloniranjem koštane srži kod dece koja su bolesna. Ovo je metod kom su naučnici najbliži trenutno, i to bi bio spas za milione bolesne od leukemije.

Testiranje genetskog materijala. Tehnologije kloniranja omogućavaju testiranje a mogućno i lečenje bolesti koje se prenose genetskim putem.

Bitno je shvatiti da je tehnologija kloniranja samo alat i da nema nikakvih viših sila koje mu stoje na putu. Svi mi želimo u suštini da budemo zdravi, lepi i veseli, kao i naše potomstvo.

Kloniranje je kao što rekoh alat koji tu može da pomogne.

Алjона:
Можда неко каже да клонирање је о'к за рођење детета. Да ли нормални мушкарац не може урадити то? Зашто треба овде клонирање? Немам појам. Ако родитељи не могу имати детета, онда то је воља Бога или (ако хочете) судбина, њихов ѕивотни пут, који они не могу променити. Само Бог може. Али ако постоје клонирање, онда човек говоре да може нпревазићи Бога. Аха, видићемо...

Zamisli sledeću situaciju, u bližoj ili daljoj budućnosti.

Ispostavi se da će se tvoje tek začeto dete roditi sa nekim gadnim poremećajem. Ovo je, naravno, samo primer, nikome ne želim ništa slično. Moderna medicina ti nudi mogućnost da se preciznom intervencijom promeni "felerični" gen koji uzrokuje anomaliju.

Šta ćeš uraditi? "Ispraviti" gen i roditi zdravo dete, ili ostaviti sve kako jeste i osuditi dete na patnju, "jer je to božja volja"? :(

:D

Sa 3% kapaciteta mozga, covek bi hteo da kreira zivot!?Nema nista od toga, prijatelji dragi!Prvim ljudima je Sotona "obecao-slagao" da ce biti kao bogovi-jadnici poverovali, i evo posle 6 i kusur hiljada godina jos uvek pokusavaju, ali na svu srecu-bez uspeha!I nece ni uspeti!

Afred Nobel je pronasao dinamit uz ocekivanje i nadu da ce unaprediti covecanstvo!?Svedoci smo katastrofalnih posledica koje je njegovo otkrice donelo.Da ironija i jad budu jos veci, i dalje se dodeljuju Nobelove nagrade za razna dostignuca u nauci koja se danas, uglavnom koriste za unapredjivanje ratne tehnike.Jedan podatak govori da je, danas preko 200.000 naucnika u svetu ukljuceno u istrazivanja i unapredjivanja novih vrsta oruzja koje ima strahovito razarajucu moc!Inace da u svetu postoji toliko atomskog naoruzanja da bi se zemlja mogla 14 puta unistiti, je vec odavno tehnicki zastareo.
A nauka, danas govori o kloniranju, buducnosti, duzem zivotu(koliko duzem, 2-3 meseca, 2-3 godine),svemirskom istrazivanju....i o mnogim drugim dugorocnim planovima!!!???

Ozonski omotac je toliko ostecen i rupa u ozonu se siri tako, da je globalno zagrevanje neresiv problem koji raste svake godine a s problemom i temperatura na zemlji (ubrzo ce biti cevapcica u izobilju).Ovog leta je u Francuskoj vrelo leto odnelo na hiljade zivota i ko zna koliko ce odneti leto 2004.To su konkretni podaci i surova istina i posledice koje osecaju ljudi-potomci prvih ljudi Adama i Eve.To je cena civilizacije, otkrica, pronalazaka koja su ljudi zloupotrebili.Covek nije u stanju da upravlja koracima svojim-kreiran je da sledi i slusa uputstva svog Stvoritelja-Jehove Boga.Najmudriji, nesavrseni covek (istorija potvrdjuje) Solomon je izjavio da covek nad covekom vlada da ga nesrecnim ucini!

A danas se prica o kloniranju-aj,te molim vas, uozbiljite se malo!

Ali Stvoritelj-Jehova Bog nije ostavio ljude bez nade!Kakva je to nada?Treba zasuci rukave i ozbiljno i temeljno istraziti Bibliju!Vecni zivot u raju na zemlji nije samo puki san!Ne odbacuj olako mogucnost da steknes cvrstu nadu u vecni zivot, nadu koja je utemeljena na cvrstim dokazima!

Svako dobro!Dragutin :D

STAJIC:
Sa 3% kapaciteta mozga, covek bi hteo da kreira zivot!?
Nisam siguran o kome govoriš kada pominješ 3% kapaciteta mozga. I šta znači uopte "kapaciteta mozga"??? Kakvog kapaciteta?
STAJIC:
Treba zasuci rukave i ozbiljno i temeljno istraziti Bibliju!Vecni zivot u raju na zemlji nije samo puki san!Ne odbacuj olako mogucnost da steknes cvrstu nadu u vecni zivot, nadu koja je utemeljena na cvrstim dokazima!
Čvrsti dokazi, malo sutra. Ajde, ‘leba ti, pošto vidim da si vrsni poznavalac iste, bazirano na čvrstim dokazima sveznajuće knjige, uzmi zasuči rukave pa reci koliko je Mihala, Saulova kći imala dece? Odgovor ćeš naći na dva mesta najmudrije knjige na svetu, 2. Samuilova 6:23 i u 2. Samilovoj 21:8.

Šta si zaključio? Koliko je imala dece?

I na osnovu takve knjige da zaključujemo išta bitno u životu?

STAJIC:
Sa 3% kapaciteta mozga, covek bi hteo da kreira zivot!?Nema nista od toga, prijatelji dragi!

"Sa 3% kapaciteta mozka, čovek bi hteo da leti, komunicira sa kraja na kraj planete, dodirne površinu meseca, izvadi nekome bolesno srce i stavi zdravo?! Nema ništa od toga" :lol:

Mislim, jasni su meni razlozi vašeg paničnog straha, ali, ljudi, šta je tu je. Pomirite se s tim. ;)

Sizif:
STAJIC:
Čvrsti dokazi, malo sutra. Ajde, ‘leba ti, pošto vidim da si vrsni poznavalac iste, bazirano na čvrstim dokazima sveznajuće knjige, uzmi zasuči rukave pa reci koliko je Mihala, Saulova kći imala dece? Odgovor ćeš naći na dva mesta najmudrije knjige na svetu, 2. Samuilova 6:23 i u 2. Samilovoj 21:8.

Šta si zaključio? Koliko je imala dece?

I na osnovu takve knjige da zaključujemo išta bitno u životu?

Sizife, dragi prijatelju, zasto dozvoljavas da te izjave, u koje ne verujes, uznemiravaju i izazivaju takvu reakciju?Zaista mi je zao, jer to nije moja namera. Ja, nisam ovde da dokazujem da sam, kako ti rece, "vrsni poznavalac iste (Biblije)"-voleo bih, nemas ni predststavu, koliko, kada bi to bilo tako!
Zelim samo da ukazem da je Biblija knjiga koja nam daje odgovore na sva pitanja i da je to knjiga koja, itekako zasluzuje vredno istrazivanje!

Ti si, ocigledno, ogorcen i pun srdzbe, kada je u pitanju Biblija!Nije mi jasno, sta ti radis na ovom forumu, cak si i, vidim urednik?Verujem da u tebi postoji makar i mrvica sumnje u evoluciju,nauku i naucna dostignuca, te si, eto, ovde na religiji (sto je meni, licno, izuzetno drago)!?

Biblija je stampana u, vise od 4 milijarde primeraka-neponovljivi bestseler, ciji broj nijedna druga znana i popularna knjiga nije, ni blizu dostigla!Samo taj podatak je dovoljan i vredan paznje!

Kada neurologija govori o kapacitetu mozga, misli se na kompletnu mogucnost upotrebe ovog organa.Drugim recima, covek, od 100% kapaciteta mozga, u stanju je i koristi samo 3%, ostalih 97% nije u mogucnosti-ne moze-nije mu dato!Obzirom da su to naucni podaci, podaci koje navodi nesavrseni covek, uzimamo ih kao irelevantne, ali, eto koristimo ih da bismo razumeli kako su fantasticne mogucnosti i potencijal koji poseduje takva inteligentna kreacija-covek!

Mozda za tebe nije vazno koliko je Mihala imala dece, ali mozda je vazno ono sto je zapisano u Jovanu 17:3 ili Jovanu 13:50 ili u Rimljanima 6:23!?

Nije svrha zivota osetiti ukus lepote zivljenja i tek kada si poceo da dises i uzivas, stekao ogromno iskustvo, nesto naucio, stekao mudrost, izrodio decu-potomke, napunio 50,60 ili 70, poceo da razmisljas kako moras da umres i da te vise nikada nece biti-surovo, zar ne?
Svako dobro, dragi prijatelju! I razmisli-Vecni zivot nije samo puki san!Sansa je pred nama-mi, odlucujemo da li cemo je iskoristiti ili ne! :D

Sizif:
Rdeki, bez ljutnje - ali ogorčni protivnici kloniranja su uglavnom neobavešteni.

Sizife, uz svo dobro sto donosi moje misljenje je da je moguca zloupotreba daleko opasnija.
Ako se izvaga sta donosi dobro i uz kakve rizike, ja bih takve eksperimente zabranio.
Kako se ne prave roboti? Ti pravis coveka sa unapred definisanim osobinama i ti mozes predvideti njegovo ponasanje u odredjenim situacijama... I ako nekome samo padne na pamet da se igra i zloupotrebljava takvu cinjenicu eto nama velikog problema. Mnogo veceg nego sto je doneseno dobro.
Ne znam, ali mislim da su Kirijevi znali sta ce se praviti na osnovu njihovih istrazivanja prestali bi momentalno i unistili bi sve nalaze koje su imali.

Sizif:
STAJIC:
Zelim samo da ukazem da je Biblija knjiga koja nam daje odgovore na sva pitanja...
Dobro, ako Biblija daje odgovore na sva pitanja - koliko je Mihala imala dece? (Glupo je što moram da ponavljam pitanje dva puta.)

Smatram da nije glupo postaviti i vise puta isto pitanje ako to ima smisla.Ali to nije vazno.Evo ja sam malo istrazivao o toj, naizgled, kontradiktornosti Biblije.Ja sam uveren, duboko, duboko, da je Biblija, nista drugo nego istina.Elem, da predjemo na tvoje pitanje!

Opste je poznato da su, unazad nekoliko decenija ljudi ziveli u zajednici od po nekoliko, mozemo da kazemo, desetina clanova.Moj otac je, recimo, odrastao na Kosovu u porodici koja je brojala vise od 30 clanova.Bili su tu baba, deda, stricevi, deca striceva....

Kada bi se desilo da neko od clanova porodice umre i ostavi decu za sobom koju treba zbrinuti, normalno je da ce tu odgovornost preuzeti stric, ako ne stric onda tetka(majcina setra ili oceva sestra).

U slucaju Merave(Mihalina starija sestra koja je bila udata za Adrila Meolacanina i koja mu je rodila 5 sinova-1.Samuilova 18:19) koja je, nakon sto je rodila 5 sinova, umrla i brigu oko njene dece je preuzela mladja sestra Mihala-tetka!

Merab’s Sister Rears Her Sons. According to the Masoretic text, 2 Samuel 21:8 speaks of “the five sons of Michal the daughter of Saul whom she bore to Adriel.” Yet 2 Samuel 6:23 says that Michal died childless. It appears that some scribes have tried to resolve this difficulty by substituting the name of Merab for Michal at 2 Samuel 21:8. This seems apparent from the fact that the Greek Septuagint (Lagardian edition) and two Hebrew manuscripts read “Merab” in this verse. However, a traditional explanation of 2 Samuel 21:8 as it appears in almost all other Hebrew manuscripts is as follows:

Michal’s sister Merab was the wife of Adriel and bore him the five sons in question. But Merab died early, and her sister Michal, rejected by David and childless, undertook the rearing, or bringing up, of the five boys. Hence, they were spoken of as Michal’s children instead of those of Merab. In harmony with this view of 2 Samuel 21:8, the Bible translation by Isaac Leeser speaks of “the five sons of Michal the daughter of Saul, whom she had brought up for Adriel,” and a footnote thereon states: “As Michal was David’s wife; but the children were those of Merab, the oldest daughter of Saul, who were probably educated by her sister.” The Targums read: “The five sons of Merab (which Michal, Saul’s daughter, brought up) which she bare.” Other factors, not revealed in the Scriptures, may have a bearing on the way the text was set down.

Pozdrav Sizife!Dragutin :D

STAJIC:
Sa 3% kapaciteta mozga, covek bi hteo da kreira zivot!?Nema nista od toga, prijatelji dragi!Prvim ljudima je Sotona "obecao-slagao" da ce biti kao bogovi-jadnici poverovali, i evo posle 6 i kusur hiljada godina jos uvek pokusavaju, ali na svu srecu-bez uspeha!I nece ni uspeti!

Inace da u svetu postoji toliko atomskog naoruzanja da bi se zemlja mogla 14 puta unistiti, je vec odavno tehnicki zastareo.
So, mogli bi očas posla uništiti to za šta se bog cimao toliko?, i to 14 puta. Pitam se šta ih sprečava. A sa 3% kapaciteta mozga... Ma idi?
S obzirom da ova tvoja tvrdnja u korenu saseca prethodnu, složićeš se da si jedan od onih koji ne zna na koji način više da da se okuša u pobijanju činjenice nadmoći nauke (a da ne pominjem koliko je glupo da postojanje boga isključuje postojanje nauke, onakve kakva je ustvari) pa se koristi bilo čime - nema veze dal su argumenti.
STAJIC:
covek nad covekom vlada da ga nesrecnim ucini!
I nađu nekog s 3% mozga da to zguta.
Prema sebi merimo druge! (Ovo sam ti naravno rekla, čisto da ti stvorim predstavu o razlikama među ljudima).
STAJIC:
A danas se prica o kloniranju-aj,te molim vas, uozbiljite se malo!...
Vecni zivot u raju na zemlji nije samo puki san!
Prvim ljudima je Sotona "obecao-slagao" da ce biti kao bogovi-jadnici poverovali, i evo posle 6 i kusur hiljada godina jos uvek pokusavaju, ali na svu srecu-bez uspeha!I nece ni uspeti!
Ko da se uozbilji? hehehe

rdeki:
I zaista bi bilo dobro kada bi se ljudi malo manje trudili da budu Bogovi.
Dostići boga, u stvari, znači dostići savršenstvo i vodeći se tim "pravilom" čovek daje sebi mogućnost da se razvija i postiže ciljeve izvan dosega onih koji to nisu shvatili.
rdeki:
Kako se ne prave roboti? Ti pravis coveka sa unapred definisanim osobinama i ti mozes predvideti njegovo ponasanje u odredjenim situacijama...
Već ti je Sizif objasnio da nema "robota" i sasvim korektno predstavio mogućnosti terapijskog kloniranja - u cilju izlijecenja od do sada neizlecivih bolesti. Ovo drugo, reproduktivno, još uvek je vrlo nepouzdano, but hey - progres je u toku! A da bogu smeta, odavno bi ga ukinuo. heh...
Dakle, jezgro određene ćelije se umeće na mesto jezgra jajašca i od tog fetusa nije za očekivati ni da se razvije u apsolutno identičnu jedinku onoj čije je ćelije jezgro iskorišćeno za proces kloniranja, a kamo li da mu je ponašanje predvidivo (naravno ako misliš na totalnu predvidivost, jer je inače relativno predvidivo ponašanje i kod nas "običnih" ljudi neretka pojava).

Nocturna:
STAJIC:
covek nad covekom vlada da ga nesrecnim ucini!

Dostići boga, u stvari, znači dostići savršenstvo i vodeći se tim "pravilom" čovek daje sebi mogućnost da se razvija i postiže ciljeve izvan dosega onih koji to nisu shvatili.

Interesantno je koliko je na prostorima bivse YU evolucija popularna!?Elem, evo ja cu ponoviti jednu interesantnu cinjenicu pred kojom "mocna"nauka, u koju ti tako puno polazes nadu, nema resenje:
Ozonski omotac je toliko ostecen i rupa u ozonu se siri tako, da je globalno zagrevanje neresiv problem koji raste svake godine a s problemom i temperatura na zemlji (ubrzo ce biti cevapcica u izobilju).Ovog leta je u Francuskoj vrelo leto odnelo na hiljade zivota i ko zna koliko ce odneti leto 2004.To su konkretni podaci i surova istina i posledice koje osecaju ljudi-potomci prvih ljudi Adama i Eve.To je cena civilizacije, otkrica, pronalazaka koja su ljudi zloupotrebili.Covek nije u stanju da upravlja koracima svojim-kreiran je da sledi i slusa uputstva svog Stvoritelja-Jehove Boga.Najmudriji, nesavrseni covek (istorija potvrdjuje) Solomon je izjavio da covek nad covekom vlada da ga nesrecnim ucini!

Kada sam imao 20 godina mislio sam da sam najpametniji, najlepsi i najjaci....nisam bio jedini koji tako misli!

Ali ovo je izuzetno interesantan podatak za covecanstvo:

Stvoritelj-Jehova Bog nije ostavio ljude bez nade!Kakva je to nada?Treba zasuci rukave i ozbiljno i temeljno istraziti Bibliju!Vecni zivot u raju na zemlji nije samo puki san!Ne odbacuj olako mogucnost da steknes cvrstu nadu u vecni zivot, nadu koja je utemeljena na cvrstim dokazima!

Pozdrav!Dragutin :D

Stajiću, nije bilo potrebe da ponavljaš jer je meni, za razliku od nekih, dovoljno reći jednom da bih zapamtila, ali nisam (prošli put) htela da citiram i ovu "činjenicu" tvog posta jer je ono što sam prokomentarisala bilo sasvim dovoljno.
Ali kad si se već uhvatio za to...
STAJIC:
"mocna"nauka, u koju ti tako puno polazes nadu, nema resenje:
Ozonski omotac je toliko ostecen i rupa u ozonu se siri tako, da je globalno zagrevanje neresiv problem... To su konkretni podaci i surova istina i posledice koje osecaju ljudi-potomci prvih ljudi Adama i Eve.To je cena civilizacije, otkrica, pronalazaka koja su ljudi zloupotrebili.
Nerešiv problem?! Pa po tvom nekom opštem zaključku tako bi i trebalo da ostane, jer od tako strastvenog protivnika razvoja nauke (čija je zasluga za unapređenje civilizacije pronalaženjem otkrića i rešavanje mnogih "nerešivih" problema) drugo i nije za očekivati. A o Adamu i Evi nećemo (i ne bacaj me u taj koš), da nas polemika o incestu ne bi skrenula s teme.
STAJIC:
Najmudriji, nesavrseni covek (istorija potvrdjuje) Solomon je izjavio da covek nad covekom vlada da ga nesrecnim ucini!
Ma idi? A ono, kad istorija - nauka. Ne sumljam ja da je Solomon tako reko, ali to mu sigurno nije bilo najmudrije (ako je bio najmudriji, mada u tako isključive dokaze ne verujem; ali ne samo zato što me podsećaju na biblijske). Mislim možda, samo možda, čovek vlada čovekom da bi sebe usrećio. Ti to nekad palo na pamet?
STAJIC:
Kada sam imao 20 godina mislio sam da sam najpametniji, najlepsi i najjaci....nisam bio jedini koji tako misli!
Fora je u tome što ti to još uvek misliš... I nisi jedini.
A ako si mislio da će te zloupotrebljavanje "moći" što vidiš moje podatke navesti na zdravo rasuđivanje o intenzitetu mišljenja o količini sopstvene pameti, grdno si se prevario.
A ako smem da primetim, tebi je za opštu predstavu o bilo čemu dovoljno da baciš pogled na jedan jedini podatak (uglavnom propraćen faličnom "kritikom") godište, bibliju, "Svet" (sori, ali me onaj komentar o ozonskom omotaču podseća na članke iz novina tog tipa)...
STAJIC:
Covek nije u stanju da upravlja koracima svojim-kreiran je da sledi i slusa uputstva svog Stvoritelja-Jehove Boga.
Eto. Jesam rekla da čovek meri druge prema sebi?
STAJIC:
Ali ovo je izuzetno interesantan podatak za covecanstvo: Stvoritelj-Jehova Bog nije ostavio ljude bez nade!Kakva je to nada?Treba zasuci rukave i ozbiljno i temeljno istraziti Bibliju!Vecni zivot u raju na zemlji nije samo puki san!Ne odbacuj olako mogucnost da steknes cvrstu nadu u vecni zivot, nadu koja je utemeljena na cvrstim dokazima!
Ne sporim ja da je sve to izuzetno interesantno (pa i za naučnike), ali od kad za nadu postoje "čvrsti dokazi"? Definiši nadu, pa onda dokaz i pronađi logičku povezanost u tvojoj "činjenici".
I nemoj da zloupotrebljavaš boga, ako ga već toliko voliš, za svoju "borbu" protiv nauke (obzirom da se malo-malo, pa pozivaš na njega i bibliju).
Izvinite što neću staviti smajlija i što Vam nisam persirala, ali me tako mrzi - na forumu.
Pozdrav!

Moj nick je smiley, moj zivot je smiley, moja porodica je smiley!Ja pocinjem i zavrsavam sa smiley-jem to je moje zivotno opredeljenje od kada sam upoznao Jehovu Boga i njegovu nameru.

Zao mi je sto sam procerdao 37 godina zivota u prazno, muceci se da razumem zasto moramo da umiremo, koja je svrha ljudskog zivota, zasto se nisam rodio 100,200 ili 1000 godina ranije ili kasnije, zasto ljudi-razumna stvorenja ubijaju jedni druge, mrze i povredjuju jedni druge, zasto se ne vole?I mnogo pitanja je ostalo bez odgovora, sve dok nisam poceo da ispitujem i proucavam Bibliju.Eto, bolje ikad nego nikad!Na zalost mnogi nikada ne shvate sta je svrha zivota i nestane ih "kao malo magle, koja se tek pojavi pa nestane".

Zar tebe ne muce ista pitanja?Zar ti se ideja o vecnom zivotu pod savrsenim uslovima na zemlji bas ni malo ne dopada?Misao o smrti ti je potpuno normalna, primamljiva, izaziva smirenost zar ne?Kao sto je normalno da se covek rodi-tako je isto normalno i da umre, zar ne?Sve sto izaziva nelagodnost,nemir,strah,bol,patnju, sve je to normalno?Zverstva koja cine ljudi ubijajuci jedni druge, bolesti ciji broj raste i koje odnose milione zivota, glad, raspad porodica, narkomanija, alkoholizam i spisak je predugacak-to je sve normalnost,zar ne?Kako ce to covek da resi-naukom?To su sve pitanja zbog kojih ti mozes mirno da spavas i bas te ni malo nije briga?

Jedino pitanje koje si postavila jeste:sta je vera?
Biblija ima odgovore na sva pitanja!Apostol Pavle definise veru na sledeci nacin:"Vera je zajamceno ocekivanje onoga cemu se covek nada, jasno dokazivanje stvarnosti iako se ne vide."(Jevrejima 11:1)

Ja veoma cenim nauku i ljudska dostignuca, narocito nakon saznanja da nauka potvrdjuje i podupire Bibliju i izvestaje zapisane u Bibliji!Zato nema mesta tvojoj tvrdnji:
jer od tako strastvenog protivnika razvoja nauke
Jehovini svedoci revno proucavaju i ispituju sve grane nauke i na taj nacin grade jos snazniju veru u istinitost Biblije ciji je autor sam Stvoritelj Jehova Bog!
Ja cu ponovo da ti postavim isto pitanje,vec treci put: koje resenje ima covek i nauka po pitanju sve vece rupe u ozonu?

Pozdrav Nocturna sa smiley-em :D Dragutin

Ne mogu da kažem da mi je drago što si pao u sevdah ko šljiva u *****, ali ako tebe to čini srećnim... pustiću te da "uživaš" (bar do 74. obzirom da ti na svakih 37 godina dođe velika prekretnica u životu/glavi).
STAJIC:
Zao mi je sto sam procerdao 37 godina zivota u prazno, muceci se da razumem zasto moramo da umiremo, koja je svrha ljudskog zivota, zasto se nisam rodio 100,200 ili 1000 godina ranije ili kasnije, zasto ljudi-razumna stvorenja ubijaju jedni druge, mrze i povredjuju jedni druge, zasto se ne vole?I mnogo pitanja je ostalo bez odgovora, sve dok nisam poceo da ispitujem i proucavam Bibliju. Eto, bolje ikad nego nikad!
Pa sad sve to znaš? Pa dobro - "bolje ikad nego nikad".heh... Mada bolje da nisi o tome nikad ni razmišljo - ne bi se uvalio u "sevdah"...
STAJIC:
Zar ti se ideja o vecnom zivotu pod savrsenim uslovima na zemlji bas ni malo ne dopada?
Ma super ti je ideja (oćeš još 100x da pitaš kako mi se čini?), ali sve ono ostalo je normalnije/realnije, jer za sve na svetu postoji ravnoteža, a savršenstvo kao takvo kako ga ti zamišljaš je isto (ako ne, onda vrlo približno) što i iluzija/obmana. A sve ovo što ti pričam, možeš shvatiti kad te na pr. tresne najjednostavnija normalna/realna misao da ti i ne ide baš uvek sve (tačnije pola) od ruke (naravno, to ako imaš sposobnost iole realnog rasuđivanja).
STAJIC:
Jedino pitanje koje si postavila jeste:sta je vera?
Ja to pitanje nisam postavila, ali jesam mnogo drugih. Da ih sad ne ponavljam, naći ćeš u prethodnom postu, pa ako hoćeš odgovori (mada bolje nemoj jer ćeš se zaplesti u dokazivanju nemogućeg).
STAJIC:
Ja veoma cenim nauku i ljudska dostignuca, narocito nakon saznanja da nauka potvrdjuje i podupire Bibliju i izvestaje zapisane u Bibliji!Zato nema mesta tvojoj tvrdnji:
jer od tako strastvenog protivnika razvoja nauke
STAJIC:
1. Sa 3% kapaciteta mozga, covek bi hteo da kreira zivot!?Nema nista od toga, prijatelji dragi!Prvim ljudima je Sotona "obecao-slagao" da ce biti kao bogovi-jadnici poverovali, i evo posle 6 i kusur hiljada godina jos uvek pokusavaju, ali na svu srecu-bez uspeha!I nece ni uspeti!...
2. Verujem da u tebi postoji makar i mrvica sumnje u evoluciju,nauku i naucna dostignuca, te si, eto, ovde na religiji (sto je meni, licno, izuzetno drago)!?
3. To je cena civilizacije, otkrica, pronalazaka koja su ljudi zloupotrebili.Covek nije u stanju da upravlja koracima svojim-kreiran je da sledi i slusa uputstva svog Stvoritelja-Jehove Boga.
Veeeoma...
STAJIC:
Ja cu ponovo da ti postavim isto pitanje,vec treci put: koje resenje ima covek i nauka po pitanju sve vece rupe u ozonu?
...Pa da zloupotrbiš? Eeee...ne-tje-da-mo-že-ti-ka-žem. A jel znaš ti koje bog ima? Eee! Imam ideju! Pa obrati se jehovinim svedocima. Oni uvek imaju "tačan" odgovor na sve. :lol:
& nisi ti to pitanje postavio (pre), već si munjevito odgovorio da nauka nema rešenje (čak i pre nego što si ispričao o čemu se radi).

I ma koliko ovo moje izgledalo grubo, u stvari nije (bar ne prema tebi). Dobro je da ima i nasmejanih vernika - da naprave ravnotežu.
Pozdrav.

Nocturna:
Nemam, zaista, sta da ti odgovorim.Ako ti tako razgovaras i sa tvojim roditeljima, onda imas problem devojcice.Potrebna ti je skola lepog ponasanja, i vaspitanja, postovanja starijih, koji su, verovatno stekli iskustvo u zivotu, koje, ocigledno, za tebe nema neku vrednost!

Ponasanje ljudi otkriva intelekt, mudrost, vrednosti, kompletnu licnost, nivo obrazovanja i, sto je najvaznije, dominantne osobine licnosti!Takodje, ponasanje dece, otkriva profil njihovih roditelja!

Ali da ne duzim i drzim predavanje, da ne ponavljam vec receno kad ionako ti sve to znas!

Jedan termin prikladno opisuje tvoju vrstu-kradljivci vremena!Zao mi je sto sam gubio vreme s tobom!

Pozdrav Nocturna,uzivaj i plovi bezbrizno ka "sigurnoj" buducnosti pod okriljem nauke!Dragutin :D

Па о'к, Сизи.
Онда реци ми искрено, мог би ти оженити се на девојке-клону и имати од њој детета?
Да, хтела бих знати мишљење и других мушкарца, за којих клонирање је о'к-на ствар.

Алjона:
Онда реци ми искрено, мог би ти оженити се на девојке-клону и имати од њој детета?
Vrlo rado bih se oženio devojkom koju stvarno volim, bez obzira da li je rođena kao klon. Isto kao i devojkom koja ima sestru bliznakinju, ako ti je to bliži pojam.

Back