Ključne Životne Veštine

Čovek je na osnovu građe svoga tela veoma krhko i neprilagođeno biće, čak i u praistoriji je to bio, za puko preživljavanje u prirodi i sigurno bi do sada izumro da nije upotrebio svoju inteligenciju koja mu je data i tako postao gospodar planete Zemlje.
Ljudi su proizvodi ili paraziti Planete, zavisi od toga kako posmatraš i procenjuješ..
Iako smo vrv bili prvo posetioci...

Daleko od toga da smo gospodari..
Prvo sami sobom ne znamo da vladamo a ne sa drugima, izuzimam nasilje jer je to suprotno dobrom vladanju...

Osvajamo je, kako umećem i znanjem, tehnikama i tehnologijama tako i menjamo je ka svojim potrebama ali samo ukoliko Gospodar dozvoli... :) znaš ko je gospodar? Sve sile koje omogućavaju nama da budemo prenosnici istih jer njima to daje svrhu kao nama što smo potrošni vremenom(nama, živim i neživim oblicima tih sila koje drže u još uvek nepoznatoj i nepotpuno istraženoj ravnoteži mira u haosu)..

Od skora tvrde da ima pet sila...naučnici.
Ali koliko je trenutna spoznaja kolektivnog uma ljudskog znanja i prepoznavanja razvijena toliko i znamo...
A ukoliko smo skeptici nikad sve znati nećemo, kad prestanemo da budemo radoznali verovatno onda ćemo znati i *"ko"* je zaista Gospodar Svemira...
Ukoliko smo vernici, svi znamo ko je Gospod Bog ali samo za sebe i one koji isto ili slično "misle" ...

A gospodar sopstvenog svemira si samo ti...nemira isto, iako nemira nema ukoliko si samo u svom svemiru Svemira...

Poslednja izmena:
Ljudi su proizvodi ili paraziti Planete, zavisi od toga kako posmatraš i procenjuješ..
Iako smo vrv bili prvo posetioci...

Daleko od toga da smo gospodari..
Prvo sami sobom ne znamo da vladamo a ne sa drugima, izuzimam nasilje jer je to suprotno dobrom vladanju...

Osvajamo je, kako umećem i znanjem, tehnikama i tehnologijama tako i menjamo je ka svojim potrebama ali samo ukoliko Gospodar dozvoli... :) znaš ko je gospodar? Sve sile koje omogućavaju nama da budemo prenosnici istih jer njima to daje svrhu kao nama što smo potrošni vremenom(nama, živim i neživim oblicima tih sila koje drže u još uvek nepoznatoj i nepotpuno istraženoj ravnoteži mira u haosu)..

Od skora tvrde da ima pet sila...naučnici.
Ali koliko je trenutna spoznaja kolektivnog uma ljudskog znanja i prepoznavanja razvijena toliko i znamo...
A ukoliko smo skeptici nikad sve znati nećemo, kad prestanemo da budemo radoznali verovatno onda ćemo znati i *"ko"* je zaista Gospodar Svemira...
Ukoliko smo vernici, svi znamo ko je Gospod Bog ali samo za sebe i one koji isto ili slično "misle" ...

A gospodar sopstvenog svemira si samo ti...nemira isto, iako nemira nema ukoliko si samo u svom svemiru Svemira...

I nek svemir cuje nemir? 🤔

Znao sam da je onaj Bajaga zaieban lik 😁

I nek svemir cuje nemir? 🤔

Znao sam da je onaj Bajaga zaieban lik 😁
Gde sam to napisao?

Kako bi ti nazvao Svemir a kako svemir?
Malim slovom je lični ambis ili lift, a Svemir je svi mogući svemiri plus sve "ono" što održava svemire Svemirom...

Nemir je ono što nije sve. I opet zavisi od toga koliko i kako se menja ono što zovemo što smo mi ili ti(ja)...

Itekako..
Svi žudimo za mirom a jedva čekamo nemir...

Gde sam to napisao?

Kako bi ti nazvao Svemir a kako svemir?
Malim slovom je lični ambis ili lift, a Svemir je svi mogući svemiri plus sve "ono" što održava svemire Svemirom...

Nemir je ono što nije sve. I opet zavisi od toga koliko i kako se menja ono što zovemo što smo mi ili ti(ja)...

Itekako..
Svi žudimo za mirom a jedva čekamo nemir...

Just use the Force 😎

Čika Darvin nam ostavio između ostalog i zaključak da je PRILAGODLJIVOST najvažnija životna veština. Potkrepio činjenicom da nisu opstale ni Najsnažnije ni Najinteligentnije vrste nego - najprilagodljivije.
Šta dalje s tim?

Pogledajte prilog 1397493
To je samo hipoteza. Generalno radi se o balansu prirodnih neprijatelja i onih kojima se hrane. No prilagodjlivost coveka u drustvu,
je nesto drugo. To je sposobnost emotivne i socijalne inteligencije, da se ljudi bolje razumeju, ako razumes ljude,
reagovaces adekvatno.

Da dobri prestanu da se prilagodjavaju, nego da pocnu da prkose.

Izreka koja nam je dosla glave:
- Pametniji popusta
prilagoditi se ne znaci povinovati se nekome,
nego se prilagoditi situaciji i uslovima,
neko moze da se prilagodi i na vrucinu i na hladnocu, neko ne,
ja recimo mogu da zivim i u raskosi,
a mogu i u 20mq,
kad odem na godisnji ili u goste, ne ocekujem
udobnost kao kod kuce,
a dozivela sam u vise navrata
da vecina ljudi to ocekuje,
ne ici kao mazga samo u jednom smeru,
nego biti otvoren i spreman za sve opcije,
ja sam po tom pitanju veoma prilagodljiva,
ili, moze se reci fleksibilna,
i idu mi na zivce ljudi koji to nisu

Just use the Force 😎
Simplikacija ali da...

Sada razglabam sa chatgpt o Flying Dutchman kao koncept boga...

Dovde smo stigli:
The interpretation of the Flying Dutchman as a representation of a transformative journey and spiritual themes can be multi-layered and diverse. Just as different cultures and belief systems interpret myths and legends differently, individuals may resonate with different aspects of this concept based on their personal beliefs and experiences.

a mogu i u 20mq,
udobnost kao kod kuce,
To najviše zavisi od onoga čemu si naučena tokom života. I kakve granice imaš prema cilju odnosno potrebi.

A što se tiče mutacija one te ne pitaju ništa. Ili mutiraš ili ne opstaneš. Nisu samo geni nego i ponašanje...

Prilagodjavanje je vazno, ali je li cika Darvin rekao kome i kako se treba prilagodjavati? :)

I sad, ja bih tu postavio razliku izmedju zivotne vestine i vestine prezivljavanja.
Kada je zivot puko prezivljavanje, onda mozemo pricati o tome da se treba prilagoditi da se prezivi.

Ali kada je zivot daleko vise od pukog prezivljavanja (sto je jako cesci slucaj), treba biti jako upitan kome, kako i u kojoj meri se prilagodjavati.

Mozda jeste prilagodjavanje glavno za prezivlavanje, ali nikako nije za uzivanje i za napredak.
Za to dvoje su vazne dve stvari (immo): prkos i doslednost sebi.

Tako da, doslednost sebi i prkos su po meni vaznije zivotne vestine (ili cak, bolje receno, osobine nego vestine).
ja jos u zivotu nisam upoznao budalu nedoslednu sebi i svojim uverenjima
dodacu jos da su prkos i ponos ne iskljucivo ali vrlo cesto najvece odlike budale

To najviše zavisi od onoga čemu si naučena tokom života. I kakve granice imaš prema cilju odnosno potrebi.

A što se tiče mutacija one te ne pitaju ništa. Ili mutiraš ili ne opstaneš. Nisu samo geni nego i ponašanje...
kod mene je bilo presudno to sto sam vec rano postala samostalna
i sto ceo zivot nisam mogla, a nisam ni htela
ni na kog da racunam i da se oslanjam,
imala iskustva i dobra i losa,
tako se razviju neke vestine,
kojima vremenom sve lakse
uspevas da savladas nove probleme

a mogu i u 20mq,
udobnost kao kod kuce,

Sve to sto si navela se zove pristojno ponasanje, a ne prilagodljivost. :)

kod mene je bilo presudno to sto sam vec rano postala samostalna
i sto ceo zivot nisam mogla, a nisam ni htela
ni na kog da racunam i da se oslanjam,
imala iskustva i dobra i losa,
tako se razviju neke vestine,
kojima vremenom sve lakse
uspevas da savladas nove probleme
Da... Život te je naučio...

Ja sam birao, iako je svaki izbor predodređen, naravno ne i potpuno određen jer dok se ne dogodi rezultat je samo mogućnost..

Npr reci broj između 0 i 100. Predodređen ti je izbor ali po statistici samo 1% može biti ta konačna mogućnost...
U životu taj izbor nema ni desetinu mogućnosti...

Poslednja izmena:
Sve to sto si navela se zove pristojno ponasanje, a ne prilagodljivost. :)
??
a mogu i u 20mq,

.....ne ici kao mazga samo u jednom smeru,

OVO JESTE PRILAGODLJIVOST .a šta je za tebe prilagodljivost ?nekako ne razumem, ajd ukratko čekam odgovor :ortaci3:

??

OVO JESTE PRILAGODLJIVOST .a šta je za tebe prilagodljivost ?nekako ne razumem, ajd ukratko čekam odgovor :ortaci3:

To je pristojnost, pristojno ponasanje znaci uskladiti neke stvari u svom ponasanju tako da ne smetas drugima i da ispostujes one koji ti ukazu postovanje.

Prilagodljivost je kad menjas ono sto te cini licnoscu (dakle licnost/karakter a ne ponasanje) - kada menjas svoje elementarne principe.

apsolutno
a mogu i u 20mq,
isto
udobnost kao kod kuce,
e ovde nisam fleksibilna moram priznati :)
i meni.kukaju jao jao šta ću sad ovih 2 nedelje bez kola koja su kod majstora ajoj ajoj
pa nisi trgovački putnik, ideš 2 km do posla jbt prošetaj il uzmi taxi
ne razumem ih stvarno

Čika Darvin je time više mislio na evolucijsku prilagodljivost ,znači ,prilagođavanje okruženju, uslovima života i slično.Zato uskoro očekujem prve promene u vidu produženih prstiju na šakama, zakržljalost nogu, povećanje očiju i slično, smanjenje dužine jezika i uopšte govornog aparata :mrgreen:

Sve mi skrati samo jezik nemoj :mrgreen:

Čovek, životinja, biljka - kada je u pitanju opstanak prilagodiće se svemu. Okolini i uslovima za život. Promeniće i navike i potrebe. Bez obzira koliko često kažemo da se ne menjamo i da smo ono što jesmo, nesvesno kroz život činimo ustupke i prilagođavamo se: menjamo mesta stanovanja iz raznoraznih razloga, ishranu zbog okruženja, navike zbog partnera, dnevni ritam zbog dece, hobije zbog posla...

Kada je u pitanju opstanak - promenićemo i način disanja ako je potrebno.

Back