Ključne Životne Veštine

Prilagodjavanje je vazno, ali je li cika Darvin rekao kome i kako se treba prilagodjavati? :)

I sad, ja bih tu postavio razliku izmedju zivotne vestine i vestine prezivljavanja.
Kada je zivot puko prezivljavanje, onda mozemo pricati o tome da se treba prilagoditi da se prezivi.

Ali kada je zivot daleko vise od pukog prezivljavanja (sto je jako cesci slucaj), treba biti jako upitan kome, kako i u kojoj meri se prilagodjavati.

Mozda jeste prilagodjavanje glavno za prezivlavanje, ali nikako nije za uzivanje i za napredak.
Za to dvoje su vazne dve stvari (immo): prkos i doslednost sebi.

Tako da, doslednost sebi i prkos su po meni vaznije zivotne vestine (ili cak, bolje receno, osobine nego vestine).
Prilagodjavanje klimatskim promjenama je veoma aktuelno za period u kojem zivimo, prkos je najgora moguca osobina. Najveca kocnica ka napretku je ego.

Prilagodjavanje klimatskim promjenama je veoma aktuelno za period u kojem zivimo, prkos je najgora moguca osobina. Najveca kocnica ka napretku je ego.

Klimatske promene su posledica nase gluposti i halapljivosti. Kada pricam o prkosu i napretku, podrazumeva se da bude pametano uradjeno - a ne da secemo granu na kojoj sedimo.

Ali posto smo i dalje glupi, mi cemo kriviti harp i ljude gustere za klimatske promene, i opet necemo da se opametimo.

Čika Darvin nam ostavio između ostalog i zaključak da je PRILAGODLJIVOST najvažnija životna veština. Potkrepio činjenicom da nisu opstale ni Najsnažnije ni Najinteligentnije vrste nego - najprilagodljivije.
Šta dalje s tim?

Pogledajte prilog 1397493
Pa sad...čika Darvin je vjerovatno bio upravu bar što se tiče životinjskih i biljnih vrsti. Većina ih tako funkcioniše i usputno instiktivno da su razvile neki svoj sistem odbrane.
Što se tiče ljudi, sigurno da je jedna od ključnijih. Ima ih još, ali za moje poimanje na vrhu ljestvice bi bila i "prestrojavanje". Jer život je takav servira ti raznorazne izazove, situacije na koje nisi ni mogao da utičeš, mimo tvog plana i na koje ostaneš zatečen,pa stoga vrlo važno ta sposobnost preusmjeravanja u životu da nastaviš dalje.

Poslednja izmena:
FB_IMG_16779607137089583.jpg

Kažu da su žohari najpriagodljiviji. Trebamo biti kao žohari u životu?
Zanimljivo. Imaju 2 mozga.

"Vrlo su inteligentni, pa se pojedinim primjercima IQ penje na više od 300. No, panično se boje ljudi, stoga ta inteligencija pada na samo 5 (!) čim uoče čovjeka. Rekli bismo, paraliziraju se od straha... Imaju dva mozga, jedan je u glavi a drugi u abdomenu."

Osim toga su Svejedi u pravom s te reči piše dalje, Lukavi,
Žohari vas uvijek vide
O, da! Njihov očni sustav sastoji se od gotovo dvije tisuće leća te vas vide u svakom trenutku, čak i kada vi ne vidite njih. Vješti su u skrivanju, uvijek su korak ispred vas, a i nevjerojatno brzi. Ovi mali kradljivci hrane učinit će sve kako ih ne bi primijetili.

Ne možemo biti kao žohari.
Ne možemo se tako ni prilagoditi kao žohari.
Al eto.
S obzirom da smo na Psihologiji.
jer mozak je ono sto nas razdvaja od zivuljki...
mozemo samo njega da prilagodjavamo na izazove...
mentalna cvrstina ce u buducnosti biti kluc opstanka...
Nikakva snaga ni massine nece pomoci bez sive i bele mase u punom pogonu.

Eh to je upitno....

Prije 100 godina se smatralo da samo majmuni imaju neku svijest o svom postojanju. Danas znamo da samosvijest, mogućnost učenja, društvene odnose( i slično) uz majmune imaju slonovi, dupini, kitovi, životinje iz porodice mačaka, životinje iz porodice vukova, vrane, gavrani, papige i hobotnice(koliko ja znam). Zapravo više nas od životinja razlikuju ruke nego mozak :think:

Eh to je upitno....

Prije 100 godina se smatralo da samo majmuni imaju neku svijest o svom postojanju. Danas znamo da samosvijest, mogućnost učenja, društvene odnose( i slično) uz majmune imaju slonovi, dupini, kitovi, životinje iz porodice mačaka, životinje iz porodice vukova, vrane, gavrani, papige i hobotnice(koliko ja znam). Zapravo više nas od životinja razlikuju ruke nego mozak :think:
tačno.

Apsolutno. To bez pogovora. To je već sada na snazi.
A tek će biti kako stvari stoje!

Ali mi imamo i slobodnu volju.
A ona nas zakocci ponekad visse nego zakoni i norme.
Mnogi ne umeju da objasne zasto ponavljaju iste gresske iz dana u dan.
E tu psiholozi mogu mnogo da pomognu.
dzaba mi slobodna volja i mocc da prevladam instikte ako to nr znam da koristim.

Ali mi imamo i slobodnu volju.
A ona nas zakocci ponekad visse nego zakoni i norme.
misliš slobodu izbora
Mnogi ne umeju da objasne zasto ponavljaju iste gresske iz dana u dan.
Zato što te greške i ta ponašanja za njih imaju ipak neku dobit.
Apsurdno jeste ali je tako. Razmisli pa ćeš videti.
"Čovek ne preduzima akcije ako nije motivisan nekom dobiti."
To nije teorija to je činjenica.
E tu psiholozi mogu mnogo da pomognu
Mogu da nam pomognu da razumemo zašto radimo nešto što nam šteti.
Kad razumemo Zašto, znaćemo i Kako da to prestanemo raditi, ali pod uslovom da zaista želimo prestati raditi ono što nam šteti / ne koristi 🙂
Što je ustvari i osnovni zaplet.

Poslednja izmena:

Back