Кључна промена: Србија постаје чвориште руског гаса и више не зависи од Украјине!

Тихи

Zaslužan član
Poruka
147.501
Кључна промена: Србија постаје чвориште руског гаса и више не зависи од Украјине!

Отварање крака „Турског тока“ кроз Србију крајем децембра значи да држава више неће зависити од набавке руског гаса преко Украјине. Постајемо ново чвориште у региону, а на руку нам иде и чињеница да је гас појефтинио, тако да више није енергент који је прескуп за производњу струје. Остаје још само да гас стигне до сваке куће.

2635466_0:311:3500:2205_1000x0_80_0_1_132d8839afb24e77806f59536dc9e00e.jpg.webpОвако стручњак за енергетику, уредница портала „Енергија Балкана“ и сарадница Спутњика Јелица Путниковић коментарише најаву председника Србије да руски гас из „Турског тока“ преко Бугарске стиже у Србију уочи Нове године.
Објављујући ову информацију, председник Александар Вучић нагласио је да је наша земља спремна на разговоре, али да „никада неће пристати да купује други гас ако није довољно квалитетан и јефтин као руски“.
Србија чвориште за руски гас
Јелица Путниковић каже да је охрабрујуће што је овај пројекат стигао до циља, јер Србија пре свега сада има алтернативни правац снабдевања:
„Гас из Србије већ иде у Босну и Херцеговину, односно Републику Српску, али се у оквиру овог пројекта изградње гасовода ’Турски ток‘ преко Србије планира и изградња једног крака према БиХ. Већ се гради гасна електрана у Панчеву, у најави је да ће се градити још неколико, моћи ћемо да имамо и алтернативу у производњи електричне енергије. Свет се окреће од производње струје из угља због смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште и иде ка обновљивим изворима енергије, али они не могу 24 сата да снабдевају потрошаче у пуном капацитету“, објашњава Путниковићева.
Може ли се цела земља гасификовати
Она додаје да Србија, нажалост, није гасификована у потпуности, осим у Војводини, где је гасна мрежа изузетно разграната. Добар део мањих градова још нема гас, јер нису изграђени локални гасоводи, али се и о томе размишљало.
Цев гасовода

© Sputnik / Евгений Биятов
Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће руски гас из Турског тока у Србију бити пуштен крајем децембра
„Добро је што је прошле године кренула акција, најављена је изградња гасовода, односно гасификација целе Србије. Отпочела је и гасификација домаћинстава, добра ствар је да они који у свој дом хоће да уведу природни гас, могу тај прикључак сада да плаћају кроз рате уз рачун ’Србијагасу‘. Притом је гас појефтинио, јер је појефтинила и сирова нафта, тако да то више није енергент који је прескуп за производњу струје“, истиче овај стручњак за енергетику.
Председник Србије најавио је да ће руски гас из „Турског тока“ у Србију бити пуштен 29. или 30. децембра и истакао да ће наша земља, упркос разним притисцима, наставити да увози руски гас.
Руски гас јефтинији од Западног
Путниковићева за Спутњик објашњава зашто је председник имао потребу да нагласи ову чињеницу:
„Имаћемо гас који је јефтинији од оног који се у политичким изјавама неких европских, а поготово америчких званичника представља као алтернатива руском гасу. Председник Вучић је јуче рекао да нико неће Србију натерати да купује скупљи гас, јер је руски гас и поуздан, стиже до нас, стизао је и током деведесетих, а јефтинији је од гаса који сада стиже до Ел-Ен-Џи терминала.“
Путниковићева додаје да ће Србија имати и могућност да се преко Грчке и Бугарске повеже и на неки од тих терминала у гасним лукама, када конекција буде завршена, што је такође добра алтернатива.
„Граде се још неки гасоводи на Балкану који ће омогућити да Србија, повезујући се са гасним системима Бугарске и Мађарске, има нове правце снабдевања, али ово је сада најбитније, јер више не зависимо од једног правца снабдевања преко Украјине и Мађарске“, истиче уредница портала „Енергија Балкана“ на крају разговора за Спутњик.

https://rs.sputniknews.com/analize/...ste-ruskog-gasa-i-vise-ne-zavisi-od-ukrajine/

РУСИЈА МАЈКА ХРАНИ И ВОЛИ СРБЕ! Од транзитних такси пуниће се наш буџет . Други ће пунити наш буџет место што смо ми до сада пунили туђе пре свега мађарске и украјине....
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.