klinac od 12 godina novi Ajnstajn

• Začetnik teme Začetnik teme joz27
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da da... Mora biti. Mada mi i tako ne znamo Ajnštajnov IQ niti je to neki relevantan podatak. Kako je Stiven Hoking rekao kad su ga pitali koliki je njegov IQ: "Ne znam, nisam ga merio. To je za gubitnike"Nije ajnštajna genijem učinio njegov IQ, niti neko nabudženo znanje, već ono što danas zovemo Kolumbovo jaje. Umeo je da gleda na pravo mesto. A da i genije ume da tera stranputicom pokazalo je em njegovo duboko zalaganje za statični kosmos, koje je propalo, em njegova mržnja prema kvantnoj mehanici, koja nije do kraja dala nikakav rezultat. Možda Ajnštajn misli da se bog ne igra kockicama, ali ko je on da kaže bogu šta da radi sa svojim kockicama.

Elem, bio bih možda manje skeptičan da ovo nije n-ti klinac u poslednjih par godina koji obara teoriju relativiteta ili je inteligentniji od Ajnštajna.

Kad god vidite naslov koji sadži reči "vunderkid" i "teorija realtiviteta" odmah budite 90% sigurni da tu nešto smrdi.

Teodor fon Burg - ne znam, neću da sudim o ljudima koje ne poznajem. Znama samo da razbija matematiku i da ga je država odbila za stipendiju. Sprdnja, ali od države.

Nego, sad sam gledao onaj mali snimak na Tubetu što ima na gore navedenoj stranici. Vidi se da mali nešto šara po prozoru, i na prvi pogled izgleda kao neka zahebana nauka da je ni Ajnštajn ne bi razumeo. A kad malo bolje pogledaš, vidiš da mali piše zapravo formulu za parcijalnu integraciju.

Milim lepo je to kad neko u 12 ljeta zna šta je parcijalna itegracija, ali mislim da ne treba biti supergenije da bi se to znalo niti menja na mom mišljnju da je ceo naslov sa pola vesti pretenciozan. Pogotovo kad na to dodamo činjenicu da Hajzenbergov princip neodređenosti ne figuriše na velikim skalama, pa ni u OTR.

Šta ćete, možda zna šta je parcijana integracija, a sa druge strane može da bude na primer smotan za bilo kakav sport.

:dontunderstand:

Misliš, samo s fizikom.

Pa rekoh i ja da nema. Piše formulu za parcijanu integraciju. Koja se uči u srednjoj. A poznata je je već, brat bratu jedno 300 godina.

Ma mi smo to iz matematike radili. diferencijalne jednacine, fraktale, parcijalne integracije, kompleksne brojeve, neke vektore u nekim sistemima ( nemam pojma vise kojim ). , polinome sa kompleksnim brojevima, neka izracunavanje iteracija Njutnovim metodama.... Dosta toga nepotrebnog. Kako nemam pojma matematiku, tj mrzelo me je da ucim 6 sati na dan izlazio sam 7 puta na ispit i na kraju dobio 7 :)

Kada sam rekao matematikom, mislio sam onom koju cu ja u zivotu koristiti :) Ok mi je finansijska matematika i statistika al dif. jednacine i ostale stvari nam nisu bile potrebne...

Sad će Oziman da ti natrlja nos :mrgreen:

Filozofija je itekako potrebna jer upravo ona daje misaoni okvir u kojem fizičari mogu interpretirati zakone koji opisuju kosmos. Cela fizika i svi njeni zakoni su itekako zavisni od filozofije. :D

Pa Oziman iz čudnih razloga stalno ponižava nauku i njen značaj :roll:
Kako to misliš da zakoni fizike zavise od filozofije ? :think:
Zakoni fizike su takvi kakvi su, i to su što su, što bi od ikoga zavisili? :rtfm:

samo da dodam: ne oslanjajte se na taj snimak , to on objasnjava parcijalnu integraciju jer je i naziv klipa ako se secam tutorial iz matematike ili slicno; u tekstu lepo kaze onaj profesor, da mu je znanje na nivou doktorata iz matematike,fizike i astrofizike.. pa vi vidite a tek mu je 12

samo da dodam: ne oslanjajte se na taj snimak , to on objasnjava parcijalnu integraciju jer je i naziv klipa ako se secam tutorial iz matematike ili slicno; u tekstu lepo kaze onaj profesor, da mu je znanje na nivou doktorata iz matematike,fizike i astrofizike.. pa vi vidite a tek mu je 12

Pa onda bi bolji naslov teme bio "Novi Gaust" jer je on bio čudo od deteta, dok je Ajnštajn smatran za priglupo dete

Kakva sprdnja . Roditelji opterecuju svoju decu raznim glupostima . Sve u svoje vreme . Slicno imamo i mi mentola Teofila Fonburga. Decko je imao stvarno tesko detinjstvo

Zašto "mentol"? Čemu takva kvalifikacija za dečka koji je III u svetu iz matematike, dobitnika mnogih vrednih priznanja?
Sticajem okolnosti, pouzdano znam da decko NIJE imao tesko detinjstvo.
Povrh toga što je matematički genije, bavi se sportom, i vrlo je socijalizovan.

Šta znači "sve u svoje vreme"?
Posebno nadarenom detetu zabraniti da se bavi, tj. igra onim što ga zanima (jer, za njih je, npr, matematika igra)?

Zašto "mentol"? Čemu takva kvalifikacija za dečka koji je III u svetu iz matematike, dobitnika mnogih vrednih priznanja?
Sticajem okolnosti, pouzdano znam da decko NIJE imao tesko detinjstvo.
Povrh toga što je matematički genije, bavi se sportom, i vrlo je socijalizovan.

Šta znači "sve u svoje vreme"?
Posebno nadarenom detetu zabraniti da se bavi, tj. igra onim što ga zanima (jer, za njih je, npr, matematika igra)?

Takvoj deci treba omoguciti SVE da bi stigli sto dalje.

Tu nema spora.

Medjutim, ima tu jedna anomalija: obicno ona deca koja od rane mladosti pokazuju natprosecne rezultate u kasnijim zivotnim fazama se - uprosece, pa cak padnu i ispod proseka...Ja poznajem par takvih..

A oni koji su nekada bili osrednji ili cak losi djaci (kao na primer Ajnstajn) u kasnijim fazama iskazu svoju genijalnost.

Superinteligentnom decom treba ZNATI PAMETNO RUKOVATI i ne stavljati im stalno do znanja da su oni nesto posebno. To ih na kraju unisti.

Medjutim, to je jako, jako tesko izbeci u sistemu obrazovanja i vrednovanja kakav je danas u svetu.

A oni koji su nekada bili osrednji ili cak losi djaci (kao na primer Ajnstajn) u kasnijim fazama iskazu svoju genijalnost.

Ta priča da je ajnštajn bio loš đak je potpuno netačna. A iskonstruisana je od strane američkih novinara koji nisu kapirali osistem ocenjivanja u tadašnjoj nemačkoj, pa su pogrešno protumačili da je Albert Ajnštajn bio loš matematičar. Ista je naravno lepo prihvaćena kod čitalaca jer su imali neku vrstu utehe da ne moraš biti dobar đak da bi bio genije.

Inače ne bih se složio ni sa paušalnim ocenama o "superinteligenciji"

Poenta je u radoznalosti i interesovanju. Sva deca manje više imaju slične intelektualne sposobnosi po rođenju, a kasniji život ih razvija u jednom ili drugom pravcu. Nekom ka šahu, nekom ka matematici, a nekom ka crtanju. Obično je intersovanje i radoznalost ono što razvija dar za nešto.

Dalje, inteligencija je jako razvučen i širok pojam. Ono što najčešće smatramo pod inteligencijom jeste spsobnost rešavanja logičkih problema, a ona dakako višestruko narasta kod matematičara, što ih ne čini inteligentnijim od drugih ljudi. Samo rešavaju probleme koji us im bliži. Sa drugim vidovima problema bi se možda jednako očajno snalazili kao i ostali.

Kada bi eventualno našli osobu koja je superinteligentna u svakom pogledu i pri tome telsno natprosečno razvijena, dobili bi Ničeovog supermena, to na sreću nemamo.

Ta priča da je ajnštajn bio loš đak je potpuno netačna. A iskonstruisana je od strane američkih novinara koji nisu kapirali osistem ocenjivanja u tadašnjoj nemačkoj, pa su pogrešno protumačili da je Albert Ajnštajn bio loš matematičar. Ista je naravno lepo prihvaćena kod čitalaca jer su imali neku vrstu utehe da ne moraš biti dobar đak da bi bio genije.

Inače ne bih se složio ni sa paušalnim ocenama o "superinteligenciji"

Poenta je u radoznalosti i interesovanju. Sva deca manje više imaju slične intelektualne sposobnosi po rođenju, a kasniji život ih razvija u jednom ili drugom pravcu. Nekom ka šahu, nekom ka matematici, a nekom ka crtanju. Obično je intersovanje i radoznalost ono što razvija dar za nešto.

Dalje, inteligencija je jako razvučen i širok pojam. Ono što najčešće smatramo pod inteligencijom jeste spsobnost rešavanja logičkih problema, a ona dakako višestruko narasta kod matematičara, što ih ne čini inteligentnijim od drugih ljudi. Samo rešavaju probleme koji us im bliži. Sa drugim vidovima problema bi se možda jednako očajno snalazili kao i ostali.

Kada bi eventualno našli osobu koja je superinteligentna u svakom pogledu i pri tome telsno natprosečno razvijena, dobili bi Ničeovog supermena, to na sreću nemamo.

Ne znam da li se to jos nekome desavalo, ali ja sam tamo negde oko puberteta mogao U SNU, pred samo budjenje, da sagledam NEVEROVATNA RESENJA za najkomplikovanije stvari koje nauka u svetu nije mogla da resi!

Nekada sam se budio i to zapisivao, da ne bih zaboravio do jutra....

Zaista, to je bilo nesto tako fantasticno da ja do dana danasnejg ne mogu da odgonetnem kako se to desavalo...

Kasnije mi se taj dar, malo po malo, izgubio....

Da da... Mora biti. Mada mi i tako ne znamo Ajnštajnov IQ niti je to neki relevantan podatak. Kako je Stiven Hoking rekao kad su ga pitali koliki je njegov IQ: "Ne znam, nisam ga merio. To je za gubitnike"Nije ajnštajna genijem učinio njegov IQ, niti neko nabudženo znanje, već ono što danas zovemo Kolumbovo jaje. Umeo je da gleda na pravo mesto. A da i genije ume da tera stranputicom pokazalo je em njegovo duboko zalaganje za statični kosmos, koje je propalo, em njegova mržnja prema kvantnoj mehanici, koja nije do kraja dala nikakav rezultat. Možda Ajnštajn misli da se bog ne igra kockicama, ali ko je on da kaže bogu šta da radi sa svojim kockicama.

Elem, bio bih možda manje skeptičan da ovo nije n-ti klinac u poslednjih par godina koji obara teoriju relativiteta ili je inteligentniji od Ajnštajna.

Kad god vidite naslov koji sadži reči "vunderkid" i "teorija realtiviteta" odmah budite 90% sigurni da tu nešto smrdi.

Пре ће бити да је тако...

Ne znam da li se to jos nekome desavalo, ali ja sam tamo negde oko puberteta mogao U SNU, pred samo budjenje, da sagledam NEVEROVATNA RESENJA za najkomplikovanije stvari koje nauka u svetu nije mogla da resi!

Nekada sam se budio i to zapisivao, da ne bih zaboravio do jutra....

Zaista, to je bilo nesto tako fantasticno da ja do dana danasnejg ne mogu da odgonetnem kako se to desavalo...

Kasnije mi se taj dar, malo po malo, izgubio....

Kako si ti mogao da znas sta je neki pojam i sta on predstavlja ako nikad nisi cuo za njega? Tj, kako znas da to sto je tebi u snu dolazilo napamet ima u sebi barem 1% tacnosti/smisla?

Gde su te stvari sto si zapisao, ako su revoluciona otkrica onda si ih 100% sacuvao?

Back