Klimava Zemlja (ne)znači da je vaš horoskop pogrešan

Sensei

Master
Moderator
Poruka
58.737
Kada se naučnik dohvati astrologije onda će da vam kaže ovo:

Astrološki znaci su određeni položajem sunca u odnosu na određena sazvežđa na dan rođenja osobe. Problem je što su pozicije određene pre više od 2.000 godina. Danas su se zvezde na noćnom nebu toliko pomerile, zbog Zemljinog ljuljanja da su znaci horoskopa pali skoro mesec dana.

„Astrologija nam govori da je sunce u jednoj poziciji, dok nam astronomija govori da je u drugoj poziciji“, rekao je Džo Rao, kolumnista SPACE.com koji posmatra nebo i predavač na njujorškom planetarijumu Hejden.

Pomeranje je uzrokovano precesijom, ljuljanjem u Zemljinoj osi izazvano gravitacionim privlačenjem Meseca na Zemljin ekvator.

Evo šta astronomi znaju: Zemlja je poput klimavog vrha. Dok se rotira, njegova osa se okreće u krug, pokazujući u različitim pravcima. Kako se položaj Zemlje menja, tako se menja i naša perspektiva noćnog neba.

Čak i da su astrološki znaci stabilni, nema dokaza da zvezde imaju bilo kakve veze sa svakodnevnim postojanjem ljudi. Jedna studija iz 2006. objavljena u časopisu Personality and Individual Differences koristila je podatke od više od 15.000 ljudi i nije pronašla vezu između datuma rođenja i ličnosti.

Evo "pravih" datuma astroloških znakova, prema astronomima:

Jarac: 20. januar-febr. 16.

Vodolija: 16. februar-11. mart.

Ribe: 11. mart-18. april.

Ovan: 18. april-13. maj.

Bik: 13. maj-21. jun.

Blizanci: 21. jun-20. jul.

Rak: 20. jul-avg. 10.

Lav: 10. avgust-sept. 16.

Devica: 16. septembar-okt. 30.

Vaga: 30. oktobar-novembar. 23.

Škorpija: 23-29 novembar.

Zmijonik: 29. novembar-dec. 17.

Strelac: 17. decembar-jan. 20.

Na listi se nalazi Zmijonik, formacija koju su drevni Vavilonci odbacili jer su želeli 12 zvezdanih znakova, a ne 13. To je još jedan primer kako astrolozi biraju i ignorišu astronomska posmatranja, rekao je Rao.kolumnista SPACE.com koji posmatra nebo i predavač na njujorškom planetarijumu Hejden.

1694201507928.png


Iz mog iskustva, generalne crte neke osobo se prilično dobro poklapaju sa njihovim znacima, ma koliko bili astrološki netačni
 

Back
Top