Klik novinarstvo

Meliot

Elita
Poruka
24.183
Da li stičete utisak da su i novinari postali robovi tržišne ekonomije i da umesto da se bave informisanjem tema koje su važne za ljude oni se bave temama koje su popularne, kao što su seks, provod, život poznatih ličnosti koji ne zavređuju neku posebnu pažnju? Danas je merilo uspešnog novinarstva koliko je ljudi kliknulo na neku vest, a ne šta je sadržano u toj vesti. Ja mislim da marketing ozbiljno ugrožava pravo novinarstvo, i da su pravi novinari, odnosno ljudi koji se tim poslom bave iz želje da svojim vestima informišu ljude koje su od jake važnosti za čovekov život, danas marginalizovani. Kakvo je vaše mišljenje o ovom globalnom trendu koje se naziva klik novinarstvo?

Koji je smisao novinarstva kad će svako klinuti na neku sliku gde je neka gola žena ili muškarac ili gde su u naslovu teme sadržane reči kao što su seks, gola, skandal, a ne na ono što je čitaocu nekog sajta zaista bitno i potrebno? Ja iskreno mislim da je takvo novinarstvo kontraproduktivno za društvo, i da loše utiče na javni moral. Kod mlađih ljudi stvara se poseban sistem vrednosti koji je potpuno različit od sistema vrednost njihovih roditelja, pa zbog toga dolazi do sukoba u porodici među pripadnicima različitih generacija.

Da, i gnušam se toga. Samo da što više njih klikne, zato se stavljaju klikbejt naslovi tipa "Evo koliko je..." "...a ovo će da uradi", "evo i zašto...", "samo jedan sastojak", ili piše "pevač uradio to i to", ali ne stave njegovo ime u naslov nego teraju ljude da kliknu da vide koji je to pevač. Nažalost, i vesti Krstarice su se srozale na taj nivo. I nažalost, ne možeš da barem isključiš te naslove da ti ne izlaze dok pregledaš forum (na telefonu; na računaru ih nešto i ne viđam).

Koji je smisao novinarstva kad će svako klinuti na neku sliku gde je neka gola žena ili muškarac ili gde su u naslovu teme sadržane reči kao što su seks, gola, skandal, a ne na ono što je čitaocu nekog sajta zaista bitno i potrebno? Ja iskreno mislim da je takvo novinarstvo kontraproduktivno za društvo, i da loše utiče na javni moral. Kod mlađih ljudi stvara se poseban sistem vrednosti koji je potpuno različit od sistema vrednost njihovih roditelja, pa zbog toga dolazi do sukoba u porodici među pripadnicima različitih generacija.
Naravno da je kontraproduktivno i naravno da loše utiče na javni moral, samo nažalost nema ko to da reguliše. Da ljudi nisu morbidno radoznali, kao što jesu, pa da prosto ne otvaraju te linkove, ti tzv. novinari (pravi novinari nisu) bi odustali od takve prakse. U svakom slučaju, štetno je i to poprilično.

Da ljudi nisu morbidno radoznali, kao što jesu, pa da prosto ne otvaraju te linkove, ti tzv. novinari (pravi novinari nisu) bi odustali od takve prakse.
Pa zato treba da postoji neka zakonska regulativa koja bi zabranila ad takve vesti uopše izađu na sajtove. Brate mili da dođe neka žena i da se skine gola isped tebe sigurno bi zinuo. To ti je taj princip.

Back