# je povisilica
znaci ako imas notni sistem - to je onih pet linija sa nekim znakom na pocetku
npr jedan je kao zapetljana dlaka
ta zapetljana dlaka je "violinski kljuch"
kljucevi ti odredjuju kako ces da citas note. note znas kako izgledaju. e sad recimo imas taj violinski kljuc na pocetku i notu u prvoj praznini odozdo. (izmedju najnize i sledece linije)
e to ti je nota FA i to sviras kao belu dirku koja je prva u sektoru sa tri crne. ok nasao si FA
e sad kad ima #ispred onda sviras crnu dirku koja je odmah desno od fa. to se cita kao Fis
- ti je verovatno pomocnica. to je kad vidis notu sa tim - kao kaish. pomocnica ti simulira liniju, da n ebi uvek pisao hiljadu tih linija.
e tako su mene ucili u skoli ili vrticu kad sam nekad davno ishla - kaish, praznine i linije
eto morala sam da se pohvalim malo d alecim komplexe
ali trebaju ti chasovi solfedja recimo i tih osnova
ako si naucio do sada. ja nisam struchna mada taj osnovni nivo bih i mogla da objasnjavam mozhda da se dogovorimo a mada ne znam da li mogu. ne mogu pitaj nesto josh nemam sada stav
e samo. nije Fis zbog Fa, nego note mogu da se obelezavaju i abecedom. to verovatno znas ako si u vezi s gitarom i dur mol. Fa je u stvari F, pa od F je Fis.
od G bi bilo Gis. imas i snizavanje, to je onaj znak "b". to ti je pola tona ispod datog. odnosno sledeca dirka na klaviru. tako ispadne da je npr Gis=As
inache to ti je temperovani sistem tako je tu, to da je isto. danas su svi instrumenti valjda tako namesteni. mada ne znam da li je na violini recimo, valjda mora, ali oni ne moraju da sviraju tako. postoji nekakvo fizicko objasnjenje polustepena to je neki odnos ali se to ne poshtuje i sad mi nije nista jasno izgubila sma se a i vi i mislim ko oce nek nastavi