King Crimson - 55 Godina

VanderGraaf

Primećen član
Poruka
878
Robert Fripp, legendarni gitarista grupe King Crimson je na mini turneji ovog vikenda. Turneja je drugacija jer nema sviranja niti muzickih instrumenata, u pitanju je nastup sa Dejvid Singletonom (King Crimson producent) po manjim dvoranama gde posetioci mogu postavljati pitanja Robertu i Dejvidu o King Crimsonu, saradnji sa drugim muzicarima, gitarskim tehnikama i slicno.

rf.jpg

King Crimson su pre par godina proslavili 50 godina, izdali su povodom toga butleg izdanje i dokumentarni film koji je nakon dugog odlaganja, jos od 2019-te, napokon izasao tek novembra prosle godine. "In the court of the Crimson King - King Crimson at 50".
King Crimson ne sviraju jos od (cini mi se), 2021-e a najverovatnije nikada vise ni nece svirati zajedno u bilo kojoj postavi.
Nastali iz psihodelicne grupe "Giles, Giles, Fripp", prvi zapazen uspeh su imali jos pre izlaska prvog albuma pod imenom grupe King Crimson. Kao predgrupa, 1969-te godine su svirali pred 500.000 ljudi u Londonu na koncertu gde su glavne zvezde bili The Rolling Stones. Jos tada su zaokupili paznju nacinom, sablonima izvan uobicajenih okvira i inovativnom muzikom. Crimson su promenili veliki broj muzicara u svojoj postavi da bi se donekle stabilizovali tek sa albumima "Lark`s Tongues in Aspic" i "Starless and Bible Black". Postava u kojoj su pored Fripa bili Dzon Veton i bukvalno ukradeni bubnjar grupe Yes, Bil Braford. Istina, albumi imaju teske improvizacije na violini Dejvid Krosa. Ovaj perod je mozda najvise sluzio kao uticaj kasnijim alternativnim grupama u cijoj muzici se moze uociti tezak Crimson zvuk.

King Crimson - Red (1974) front back album cover download.jpg

Nakon razlaza 1974-te i izlaska njihovog remek-dela, albuma "Red", Robert Frip je svirao sa mnogim muzicarima kao Dejvid Bovi, Piter Gabriel i Brajan Ino.
Grupa se ponovo okuplja 1981-e godine u postavi sa Fripom, Toni Levinom (bas), Edrian Belu (gitara) i ponovo Bil Brafordom na bubnjevima. U ovoj postavi tokom tri godine postojanja, snimaju i tri legendarna albuma "Discipline", "Beat" i "Three of a Perfect Pair". Grupa se povremeno okupljala sa razlicitim clanovima od 90-tih pa na ovamo.
Trenutna "talk show" mini turneja Robert Fripa pod nazivom " The Englishman Abroad Tour", veceras ima nastup u Sacramentu i zavrsava se sutra, zadnjim nastupom u San Francisku.
Upitan o novoj turneji, Robert Frip je izajavio da fanovi King Crimsona trebaju uzeti i obzir realnost godina koje clanovi imaju :" Dvoje od nas imamo po 78 godina, jos troje su odmah iza nas. Otici osam nedelja na turneju i svirati 3.5 sati na svakom koncertu je veoma zahtevno. Gitarske deonice King Crimsona su Olimpijada sviranja gitare i pitati me da sada uradim ovu atletiku koju sam radio pre 40-50 godina, je veoma zahtevno. Ako bih sa sigurnoscu znao da ce turneja King Crimsona spreciti Treci Svetksi Rat, tek onda bih nacinio par telefonskih poziva".
Sa obzirom da sam tek sada gledao ovaj dokumetarac o njima koji je originalno trebao izaci jos 2019-te, napisao bih srecan 50-ti rodjendan King Crimson. Ovako, sada je 2024-a, pa...srecan 55-ti rodjendan King Crimson.

 
Various Artists: Reimagining The Court Of The Crimson King
1. 21st Century Schizoid Man feat. Todd Rundgren, Arthur Brown, Mel Collins, Chris Poland & Ian Paice
2. I Talk To The Wind feat. Mel Collins, Django Jakszyk & Jakko M Jakszyk
3. Epitaph feat. Alan Davey, Paul Rudolph, Nik Turner, Adam Hamilton & Danny Faulkner
4. Moonchild feat. Joe Lynn Turner, Marty Friedman, Jah Wobble & Chester Thompson
5. The Court Of The Crimson King feat. James LaBrie, Carmine Appice & Steve Hillage

BONUS TRACKS [CD ONLY]

6. 21st Century Schizoid Man feat. Arthur Brown, Brian Auger, Chris Poland & Ian Paice
7. 21st Century Schizoid Man (Instrumental Version)

kc.jpg

 

Back
Top