Kinezi napravili stelt zahvaljujući Srbiji

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
http://www.mondo.rs/s195590/Hronika_i_Drustvo/Kinezi_napravili_stelt_zahvaljujuci_Srbiji.html
Kinezi napravili stelt zahvaljujući Srbiji
Kinezi su za razvoj svog novog stelt borbenog aviona visoke tehnologije po svemu sudeći iskoristili saznanja stečena pri ispitivanju američke "nevidljive" letelice F-117, oborene iznad Srbije.
v195590p0.jpg

To su ocenili su za agenciju AP balkanski vojni zvaničnici i drugi stručnjaci.

Kineski zvaničnici nedavno su prikazali novi borbeni avion koga je veoma teško detektovati na radaru, a koji bi mogao ozbiljno da ugrozi američku dominaciju u domenu vazduhoplovne industrije. Radi se o dvomotorcu nazvanom "čengdu" J-20, koji je prvi let imao 11. januara.

Pomenuti američki F-117 najthok (noćni soko) bio je prvi svetski stelt borbeni avion, napravljen 1970-tih u velikoj tajnosti, a njegova upotreba je počela 1983.

U martu 1999. srpska vojska je protivvazdušnom raketom uspela da obori jedan F-117 iznad atara sremskog sela Buđanovci, dok se pilot katapultirao i spasao.

To je bilo prvi put u istoriji da je jedan "nevidljivi" avion uopšte pogođen.
Američki Pentagon je verovao da je do toga došlo kombinacijom dobre taktike i "čiste sreće".

Delovi olupine oborene letelice rasuli su se na širokom prostoru poljoprivrednih dobara, a civili su kao suvenire prikupili njene delove, neke veličine manjih automobila, piše AP.

"Prema našim obaveštajnim podacima u to vreme, kineski agenti su špartali oblašću po kojoj su se rasuli delovi F-117, i kupovali njegove delove od lokalnih poljoprivrednika", rekao je šef hrvatskog generalštaba tokom NATO bombardovanja Srbije, admiral Davor Domazet-Lošo.
"Verujemo da su Kinezi iskoristili prikupljene materijale kako bi otkrili tehnologiju stelta, i napravili ih", dodao je Domazet-Lošo u telefonskom intervjuu za AP.

Jedan neimenovani viši zvaničnik srpske vojske potvrdio je da su kolekcionari došli do delova olupine stelta, a da su neki završili "u rukama stranih vojnih atašea".

Delovi olupine F-117, kao što su levo krilo sa znakom američkih vazduhoplovnih snaga, svod kokpita, katapultirano sedište, kaciga pilota i radio, izloženi su u beogradskom Muzeju vazduhoplovstva.

"Ne znam šta se desilo sa ostatkom aviona. Mnoge delegacije su nas u prošlosti posetile, među njima i kineske, ruske i američke... ali nijedna nije pokazala interesovanje da uzme bilo koji deo letelice", rekao je zamenik direktora Muzeja vazduhoplovstva Zoran Milićević.

Agencija AP nije uspela da dobije reagovanja na navode balkanskih vojnih zvaničnika od kineskog ministarstva odbrane i iz Pentagona.

НИСМО ЗНАЛИ ДА ЈЕ НЕВИДЉИВ.....
:hahaha: :hahaha: :hahaha:
 

Back
Top