Kinezi napravili repliku austrijskog sela

Vesti Krstarice

Domaćin
Poruka
3.394
HUIDŽU, Kina, 2. juna 2012. (Beta-AP) - Replika austrijskog planinskog sela Halštat svečano je u subotu predstavljena na jugu Kine.

Svečanosti u gradu Huidžu u provinciji Gvandong, oko 60 kilometara od Hongkonga, prisustvovala je grupa stanovnika austrijskog sela koje je "prekopirala" kineska firma Minmetals land, kao luksuzan rezidencijalni projekat. Original, vekovima staro seoce od 900 stanovnika sa liste svetske baštine UNESKO-a, nalazi se u austrijskim planinama, a njegova replika, namenjena novim kineskim bogatašima, na suptropskom jugu Kine. U kineskom, kao i austrijskom Halštatu nalaze se crkveni zvonik, gradski trg okružen zgradama pastelnih boja i statuama andjela.

Članovi delegacije austrijskog sela kazali su da su ponosni zbog toga što je neko poželeo da ih kopira, ali i razočarani načinom na koji je to uradjeno. "Trebalo da je pitaju vlasnike hotela i drugih zgrada da li se slažu sa idejom o izgradnji Halštata u Kini, što nije slučaj. To je bio naš problem", kazala je pred početak svečanosti vlasnica hotela u austrijskom selu Monika Venger. Stanovnici Halštata su za plan kompanije Minmetals saznali pre godinu dana, kada je jedan kineski gost u hotelu Monike Venger koji je radio na tom projektu otkrio informacije o izgradnji. Radnici Minmetalsa u to vreme su fotografisali selo i prikupljali podatke. Dok je Monika Venger izrazila razočaranje što kineska kompanija nije tražila dozvolu za repliku, gradonačelnik Halštata Aleksander Šojc, koji je danas sa vlastima novog Halštata potpisao sporazum o kulturnoj razmeni, rekao je da je njegov gradić ponosan što je "kopiran".
 

Back
Top