Kinez se dosetio jadu

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
226.377

Vlasniku Tesle Model X dosadilo što su sve komande ‘na touch‘, pa sam ugradio fizičke tipke​

Teslin pristup, kada je u pitanju interijer vozila, je minimalan što je više moguće, međutim nekima je to prekomplicirano.
Iako mnogi kupci to cijene, postoje i oni koji izraze svoje nezadovoljstvo svaki put kada Tesla ukloni neki tradicionalni element iz kabine, kao što je zamjena ručica žmigavaca s tipkama na upravljaču na redizajniranom Modelu 3, a ovo je najnoviji primjer.

Većina ljudi ili voli ili mrzi takav pristup. Ali što učiniti ako vam se previše sviđa vaša Tesla, ali ne možete podnijeti korištenje središnjeg zaslona osjetljivog na dodir za pristup gotovo svim funkcijama vozila? Pa, jedan kineski vlasnik koji voli dugmiće uzeo je stvar u svoje ruke i sam modificirao unutrašnjost svog Modela X, dodavši dugmiće koji omogućuju pristup nekim od bitnih funkcija vozila.

U videu koji je na X podijelio @ray4tesla, možemo vidjeti da ploča postavljena točno ispod zaslona osjetljivog na dodir izgleda donekle slično onome što je Mercedes-Benz koristio na svojoj prethodnoj generaciji limuzina. Ukupno ima 12 dugmića i čini se da su svi funkcionalni.

Evo kako sad to izgleda:

1730987139071.png

https://www.jutarnji.hr/autoklub/vi...nOVND9Vw76fr7ER9CsM2KbCWPnYh_xndVh8FMkJPd0pU0

Teslin display je zapravo ekstremno jednostavan i intuitivan za korišćenje. Nije da nešto fale tipke.

Kada sam prvi put seo za volan, nije mi trebalo više od minut da se naviknem na taj način upravljanja.

Naravno, od svih Kineza koji voze Teslu, za očekivati je da je neki među njima Mario80

Teslin display je zapravo ekstremno jednostavan i intuitivan za korišćenje. Nije da nešto fale tipke.

Kada sam prvi put seo za volan, nije mi trebalo više od minut da se naviknem na taj način upravljanja.

Naravno, od svih Kineza koji voze Teslu, za očekivati je da je neki među njima Mario80
Ali model X je valjda i najskuplji?

Floating menu, tako sam ja zvao to davno kad sam uvodio u svoje util programe...jer ne trosis ekran nego imas kao wizard tacku bilo gde na ekranu, ali to je dobro kad hoces da ti je potrosnja prostora vizuelnog mala....a ne kad hoces da imas brzu kontrolu nad situacijom, jer onda ti trebaju shortkey...ekvivalencija za shortkey je postojanje dugmeta koje je opipljivo.

Tako da je to preterivanje kad se ukidaju fizicka dugmad za aktivnosti koje ne trebaju da oduzimaju paznju , tj koja imaju potrebe da se podesavaju u voznji, u procesu voznje...
Preterivanje u smislu duvanje, pozerisanje, a odmaganje...
Uostalom ako im je do pozerisanja, nek uvedu F1 do F12 pa nek korisnik dodeli svakoj njemu bitnoj aktivnosti znacenje svakog dugmeta, jos ako moze nek budu F1+ i F1- tropolozajni dugmici i resen problem..

Nego je cela autoindustrija postala curkasta, kao da pravi automobile za curkicu koja je tek polozila voznju i onda sta ce curkici podesavanje temperature, ili zvuka, stavi na max ili podesi i jednom u zivotu i da se slucajno ne pokvari....eto takav profil korisnika se neguje u automobilskoj industriji danas...

A hocete iskustva iz farmaceutske industrije...e ti su maheri , razlikovanje razlicitih doza po velicini , a oblik isti , posebni oblici , drugacije stangle pakovanja, boje, reljefne sare...milion kombinacija i jos uvek imaju vremena da izmisljaju nove...

A i korisno ....uopste je tako mala sansa da pomesas i u mraku , a zacudo lekovi a i voznja se obavljaju dok su ti oci zatvorene u slucaju lekova ili na putu u slucaju automobila..
Ali ocigledno da tu industriju vise ne vode inzenjeri ,ni ekonomisti , nego marketing ekipa..
Narketing forsira dizajnere, oni kao po obicaju pojma nemaju o funkcionalnosti , niti im to kazu , a i ne interesuje ih , i to je to ...a paznja koja se posvecuje dizajnu je stravicna, e ovde je dozvoljeno upotrebiti rec stravicna zato sto ubraja i cad i cae i ai i glinu i svasta nesto u procesu dizajna...

Back