Kineska megalomanija nema granica!

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
226.474
Kineski su uglavnom rastom mali, ali zato vole da prave velike stvari. Ma šta velike, gigantske, najveće! U eri smanjivanja motora oni su predstavili motocikl s motorom od čak 8 cilindara! Da, da, čak i Mercedes izbacuje takve iz proizvodnje.

Dvolitarski rival iz Kine preti Hondi s indeksom Gold Wing​

Stiže zver s istoka, iliti kako to poetično zvuči na engleskom jeziku, stiže „Beast from the East“. Kineski proizvođač vozila (automobila i motocikala), kompanija Great Wall je proizvela luksuzni dvolitarski model na dva točka, a koji pripada segemtnu turera. Naziv noviteta je Great Wall Souo S2000.
Souoov monstruozni S2000 dolazi kao prvi model marke i kao takav se ustremio, ni manje – ni više, nego na lidera u klasi, što je uloga koju s uspehom igra Honda GL1800 Gold Wing. Japanski motocikl je najveći, i po opštoj proceni, odnonso u konsenzusu, najbolji putni motocikl koji je dostupan na današnjem tržištu.

Kao što je to slučaj i sa ustanovljenom porodicom Gold Winga, i S2000 je predstavljen u dva oblika, pa tako imamo S2000ST koji dolazi s bočnim futrolama, ali lišen gornjeg kofera, dok je S2000GL kompletna varijanta sa gornjim kućištem i ležištem u stilu fotelje.

Oba varijeteta pak imaju istu mehaničku podlogu, kojom dominira bokser agregat s osam cilindara i zapreminom od 1.999 kubnih centimetara. Honda nudi dokazani i besprekorni sedmostepeni poluautomatski menjač, tako da je Souo razvio sopstvenu osmostepenu automatsku transmisiju s dvostrukom spojnicom. Daleko od staromodnog kopiranja po kojem je inače, kineska industrija motocikala poznata, ovog puta novajlija zapravo pomera granice u kojima je „ograničen“ rival.

Taj osmocilindarski motor poseduje sistem dvostruke bregaste osovine (DOHC), to jest glave cilindara gde je Honda prezentovala šestaka sa jednostrukom bregastom osovinom (SOHC) dizajn, i iako je podešen da isporuči veliki obrtni moment pri niskom broju obrtaja kolenastog vratila, a ne za isporuku najveće moguće snage iz pomenutog bloka (crvena linija je na samo 6.000 obrtaja u minuti), on nadmašuje Gold Wing s deklarisanom maksimalnom snagom od 151,5 konja, gurajući S2000 do maksimalne brzine kretanja od oko 210 kilometara na sat.

https://autorepublika.com/2024/07/18/dvolitarski-rival-iz-kine-preti-hondi-s-indeksom-gold-wing/

Da vidimo sad kako izgleda taj moćan motor:

1731257987188.png

E onda to sve upakuju u ovo:

1731258027467.png

A kad lepo sednete na njega onda vidite ovo

2-2.webp

Kad prodje jos nekih 10-15 godina onda mogu da razmislim o kinezima.
Tad ce stici japance i biti tog kvaliteta.
Novo nije novo kad su u pitanju motocikli a to je logika nepoznavaoca i neznalica.
Benelli koji je kinez kad padne iskrivi se sav i mozes ga baciti. To im je slaba tacka a tako je verovatno i kod ostalih kineza jer kad budu stigli kvalitetom japance i nemce onda ce kostati isto kao i oni a dotle - ne cini samo plastika motocikl.

i zašto megalomanija?

industrija je pribacivana u maleziju, kinu, tajland...zbog jeftine radne snage. po meni je to pohlepa i megalomanija koja se sad polako evropi i americi obija o glavu. sad kad se kina zalaufala nek stavljaju ključeve u bravu.

znam da je ovo tema za forum politika ali me zasmetalo ono megalomanija u naslovu :mrgreen:

i zašto megalomanija?

industrija je pribacivana u maleziju, kinu, tajland...zbog jeftine radne snage. po meni je to pohlepa i megalomanija koja se sad polako evropi i americi obija o glavu. sad kad se kina zalaufala nek stavljaju ključeve u bravu.

znam da je ovo tema za forum politika ali me zasmetalo ono megalomanija u naslovu :mrgreen:
Sam si napisao u prethodnom postu - 450 kg, pa reci sam, zar to nije previše za vozilo koje se zove motocikl?
O motociklu je dakle reč i zato tema nije na Politici nego ovde, gde i treba da bude. :)

Imao sam BMW K1600 Gytyl i sa svojih 350 kg je za mene to tezak motocikl. Nije da ne mogu da ga gurnem ali se oseti tezina a pogotovo naspram mog BMW R1200 GS koji je tezak 225 kg.
Inace koferi na K1600 su skoro pa neupotrebljivi jer izgledaju veliko a u stvari su mali tako da ga Kawasaki GTR1400 kog takodje imam pojede za dorucak a pogotovo sa cenom.

Ако је до снаге... Пре више година је направљен Доџ Томахавк... Моторчина од 8 цилиндара углављена на мотор.

Нису смели да потерају до највеће брзине, тако да је она само теоретска. Мотор има по две гуме напред и назад.

Ако је до снаге... Пре више година је направљен Доџ Томахавк... Моторчина од 8 цилиндара углављена на мотор.

Нису смели да потерају до највеће брзине, тако да је она само теоретска. Мотор има по две гуме напред и назад.
Video sam i pre fotke, valjda preko 400 moze da ide e sad tacno koliko.

Back