KINESKA KLOPA U BGD

Verovatno vise ali ja najvise volim Makao preko puta Pinka . Postoje jos 2 njihova restorana , ali mi se ne dopadaju , a u jeftinijoj varijanti ( mada ni ovaj nije preskup ) , postoji mali restorancic ( ako se uopste moze tako nazvati ) na Novom BG , posle IV opstinskog suda , prema Zemunu , prodje se pumpa i odmah tu u tom malom zanatskom centru . Vidi se sa ulice . Drze je kinezi koji su svojevremeno imali restoran u Kineskoj cetvrti , i jako su cisti .

ja volim da svratim u restoran u trznom centru u bloku 70, klopa je super a i jeftina. jeftinije i lakse mi je da hasam kod njih nego sam kuci neshto da prchkam...higijena im je ok

Ja najvishe volim da idem kod Lija, to je kod podvoznjaka u Cvijicevoj tj Dimitrija Tucovica.... Nisu skupi..porcije su velike..imaju veliki izbor..i komotno moze dvoje da klopa jednu porciju..i sto je meni licno bilo ekstra je sto sluze normalno 0.5 pivo..za razliko od drugih restorana gde imaju flashice od 0.3..:) No dobro ...to vec zavisi od ukusa :)

zna li neko,koliko ima restorana u bgd,koliko od toga dobrih
sta preporuciti a sta izbeci
dali popularnoast kineske raste ili opada?

sta znate o ovoj drevnoj kuhinji?
Usuđujem se za početak da krenem od kraja i kažem da je kineska kuhinja sigurno jedna od najraznovrsnijih i najlepših na svetu. Za sva nepca ima nešto.
Lutajući godinama po svetu, kad nisam bio siguran u domicilnu kuhinju išao sam u Italijanske ili Kineske restorane i nikad se nisam prevario. Bio sam česti gost i prvog kineskog restorana u Beogradu pre tridesetak godina. Ovo što sada prave Kinezi po celom Beogradu nije neukusno, može lepo da se napuni stomak, nije ni skupo ali samo liči na originale. Zašto, da ne budem isključiv zato što gro onih pravih začina i komponenti koji čine tu kuhinju nabavljaju zbog smanjenih troškova ovde a ne u Kini. I to je već ogromni minus. Zamislite recimo picu na koju stavite origano iz svoje bašte i onaj koji je počupan u nekoj Regio Calabriji u Italiji (najbolji na svetu). Ne bih da pametujem, ali to je ta razlika. Klopa je OK, ali daleko od one prave.

Poslednja izmena:
ne znam gde se bas nalazi neki dobar....ali ja ti preporucujem da probas piletinu sa kikirikijem....meni se to mnogoo dopalo....e da i imaju neka rezanca ne znam sta tacno ali dal je bio preliv ili su takvi boje kao sargarepa....i najsladje je ipak sa pirincem naravno...

Pre nekoliko dana sam bila u restoranu Makao u Zemunu . Do sada je moj favorit bio Makao kod Pinka , dok mi se druga 2 u gradu nisu dopadala . Ne zbog hrane , vec ambijenta koji je zasicen raznim mirisima koji se uvuku u kozu i kosu .
Dakle , u Zemunu i kod Pinka , pristojne cene .Odlicna slatko-kisela i paradajz corba .I nudle i spageti sa povrcem su ok .Teletina sa povrcem na platou , piletina sa kikiriki sosom - ko voli specificne ukuse , teletina sa ananasom i medom ( slano jelo ali bas slatkastog ukusa )pirinac sa povrcem i za kraj , mmmmm.......pohovana cokolada ( bez nje ne izlazim)
To je uglavnom ono sto ja jedem , al ne sve svaki put sve . Ovo je za 3-4 gladna coveka
Nemojte da se prevarite sa jastozima jer necete dobiti ono sto ocekujete
Ima tu jos svasta jer njihova kuhinja je prebogata i ne goji, sto je najlepse od svega, a pritom laka za varenje

Мало се помиње, а мени је супер и за сваку препоруку кинески ресторан на Врачару у Улици Бранка Крсмановића бр. 9. Ту је првобитно била МЗ, па кубански ресторан, па са морским специјалитетима, али све јако скупи и нису опстали. Сада су ту Кинези, пријатна је атмосфера, љубазни су и имају средње цене.

Мало се помиње, а мени је супер и за сваку препоруку кинески ресторан на Врачару у Улици Бранка Крсмановића бр. 9. Ту је првобитно била МЗ, па кубански ресторан, па са морским специјалитетима, али све јако скупи и нису опстали. Сада су ту Кинези, пријатна је атмосфера, љубазни су и имају средње цене.

e da, tu je klopa sasvim ok..nalaze se na min. od mojih roditelja, pa smo isprobali. kiselo ljuta supa - odlicna, kao i spring rolls.

Ja imam srecu pa kinesku hranu konzumiram kod mojih komsija koji su iz Hong Konga, pa to je stvarno nesto sasvim nesto drugacije nego po kineskim restoranima, sva hrana koja se pravi ovde je prilagodjena ukusima nas stanovnika Evrope, a i zavisi iz kojeg kraja Kine je hrana. Nesto najbolje od njih su prolecne rolnice koje se prave u kucnoj varijanti i naravno przeni pirinac i
rezanci na sto nacina, a i skembici su im super

Pa ima tu svega i svacega, ali evo nesta na brzaka za danas:
Uzeti komad djumbira (svezeg naravno) velicine palca, iseckati ga prvo na zilijen, pa onda sve to na sitne kvadratice, sto sitnije to bolje, ali ne da od njega napravimo kasu, u to dodati isto tako iseckane dve veze mladog luka, sipati kasicicu soli i dosta ulja, da sve to ogrezne. U to se umace seckano bareno pile, ali ja sam promenila recept, pa ne koristim celo pile, zbog kozice, jer ne volimo nego samo belo meso , a moze i batak i karabatak. Meso treba da je iseceno na kvadratice, koliko za jedan zalogaj, i stvarno , ali stvarno je vazno da se jede stapicima. Mislim sva kineska hrana ima drugaciji smek, ako se jede stapicima, a ne viljuskom. Verovatno je stos i u kolicini koja se unosi u jednom zalogaju, ali verujte sve je ukusnije. A i nije neki stos koristiti stapice!!!! Sledeci put o prolecnim rolnicama,;)

Sastojci za jednu osobu:

- 200g svinjskog filea
- jedna mandarina, očišćena od semenki
- šaka graška
- salata endivija
- listići korijandera
- ¼ glavice crvenog luka
- ½ češnja belog luka
- kašičice svežeg đumbira
- kašika sirćeta balsamiko
- kašika ulja od kikirikija
- 1,5 kašika slatko-ljutog sosa
- 3 kašike soja sosa

Isecite meso po na tanke pariće. Onda ga potopite u marinadu, koja se pravi od ½ češnja belog luka, kašičice svežeg đumbira, kašičice slatko ljutog sosa i dve kašičice soja sosa. Neka u marinadi meso odstoji sat do dva.

Šaku graška blago prokuvajte. Onda ga pomešajte s endivijom, korijanderom i crvenim likom.

Potom napravite preliv za salatu – kašika balsamiko sirćeta, kašika ulja od kikirikija, kašika slatko-ljutog sosa i 2 kašike soja sosa.

Onda dolazi poslednja faza. Propržite file na ugrejanom ulju u voku. Onda smešajte sve: file, grašak već smešan s endivijom, lukom i korijanderom, dodajte kriške mandarine i sve prelite bajnim prelivom.

Uživajte!

Potopite kašičicu arame algi u malo tople vode. Oljuštite 3 kelerabe i isecite ih na krupne kocke. Na 2 kašičice nerafinsianog ulja ispržite iseckan čen belog luka, 2 kašičice rendanog đumbira i kašičicu karija u prahu. Dodajte kocke kelerabe i pržite na jakoj vatri 2 minuta.

Nalijte kelerabu vodom, da je tečnost prekrije. Dodajte natopljene arame alge, zajedno sa vodicom u kojoj su stajale. Dodajte prstohvat nerafinisane morske soli i pustite jelo da provri. Smanjite vatru i krčkajte polako, dok keleraba ne omekša i postane slatka, oko 20 minuta.

Razmutite 2 kašičice kuzu praha (ili kašičicu gustina) u 3-4 kašike vode, pa umešajte u jelo. Kuvajte 2 minuta, promešajte par puta. Isecite zeleni deo 1 praziluka na krupne komade i dodajte jelu. Kuvajte još 5 minuta. Za dve osobe.

hm
sve u svemu bgd ne kaska za ostatkom sveta
ponuda kineskih specijaliteta,a bogami i broj restorana ni malo ne kaska za svetskim metropolama
koliko li ih ima u bgd?
5 makaa
great hong kong
great shanghai
yipin zhao
luka tao
2 lude kuce
bamboo
golden wok

hm
sve u svemu bgd ne kaska za ostatkom sveta
ponuda kineskih specijaliteta,a bogami i broj restorana ni malo ne kaska za svetskim

ma gde ne kaska, mislim nekaska za restoranima u sofiji sarajevu i zagrebu.
ali bgd je "metropola" , restorana treba da bude na svakom drugom choshku.
A STA CEMO SA NADUVANOM CENOM KINESKE KLOPE,
KAO TO JE NEKA EXOTIKA, EXQLUZIVA.
Kineska klopa je OK,
a pored zanimljivosti ukusa, OK je i zato sto je to NAJ-JEFTINIJA hrana,
barem u rangu keteringa i restoranchica sa gotovo priremljenim menijem.
A kod nas je NADUVANO ne cuveno.
A ne cuveno je jer smo u sustini sredina jedno bednih gladnih ljudi koji bi pojeli punjenu masnu maramicu samo da imaju novca.
Kineska klopa je spas za srednje nizu klasu (sta god to znacilo) i savrseno resenje koje me je
"izvuklo" iz bedaka krchavog stomaka milion puta na zapadu.
I logicno je da bude jeftina, naravno ne sva jela , ali znajuci da u porciju chop suey ide brdo kupisa koji kosta 15dinara/kg i par truncica mese , ne treba da bude vise od 1 eura po porciji. U budimpesti nadomak blaha luiza tera jedem redovno u jednom malom restorancicu i porcija szechuanske piletine zajedno sa pirincem je manje vise 320 ft,
a vi znate da je to dosta manje od 2 eura.
Svuda u svetu se kineskom klopom hrane policajci, vatrogasci, dzaci, studenti i raznorazni radnici nize klase i slabih primanja,
a kod nas Teta Mica diplomirani pravnik i instruktor thai chia koja lupam otkida 20 evra dvocas i slicna "burzoazija" , fensi snobi cherkice koje dobijaju 50 evricha dzeparac od tatice. milslim, ok je, svako treba da jede , i necu da budem kategorican, ali aman zaman!
cene su naduvane do zla Boga!
Ali nije da :dontunderstand: , razumem itekako dobro.

Ja moram da pohvalim Makao (ali onaj na granici Zemuna i Novog Beograda).
Hrana u Makau je MNOGO ukusnija i obilnija od par kineskih restorana u kojima sam bio u Barsi, Veroni i Budimpesti.
Prolecne rolnice su im UBEDLJIVO najvece a o specijalitetu 'hrskava teletina u slanom kamenica sosu' i da ne pricam.

E sad samo da me vlasnik Makaa procita ovde i ponudi DZ obroke nagodinu dana :)

Sto se tice cena mislim da su ok u odnosu na standardne restorane u Bgd-u (mada se ne bih zalio da se spuste - samo bi me cesce vidjali)

BTW, ako iko zna na koju foru se sprema ta hrskava teletina ... Ne znam u sta potope meso da dobije onaj hrskavi sloj.

Lijev restoran u Cijicevoj takodje ima pristojan ukus ali ima jednu manu - nema u ponudi hrskavu teletinu. Ovde mi se svidja kiselo ljuta supa ali Makau dajem prednost kada su prolecne rolnice u pitanju i Makao ima bolji enterijer (ako je to nekom uopste bitno).

Ja najvishe volim da idem kod Lija, to je kod podvoznjaka u Cvijicevoj tj Dimitrija Tucovica.... Nisu skupi..porcije su velike..imaju veliki izbor..i komotno moze dvoje da klopa jednu porciju..i sto je meni licno bilo ekstra je sto sluze normalno 0.5 pivo..za razliko od drugih restorana gde imaju flashice od 0.3..:) No dobro ...to vec zavisi od ukusa :)

cula sam da je dobra hrana a porcije obilne i nije skupo

Slažem se u potpunosti!Izuzetno ljubazno i predusretljivo osoblje

Ako mozes blize da objasnis lokaciju, da ne lutam po ovom ladnom vremenu.

Back