Kina uskoro vodeća ekonomska svetska sila

Parra-Bellum

Buduća legenda
Poruka
40.087
AMERIKA je i dalje vodeća ekonomska sila, ali samo je pitanje vremena kada će Kina da je pretekne - smatra većina anketiranih u istraživanju američkog centra Pju, sprovedenom u 39 zemalja.

Najveće globalno istraživanje ovog centra u poslednjih šest godina pokazalo je da, iako je opšti imidž Amerike i dalje bolji nego kineski, i Vašingtonu se daje prednost kao partneru, u pojedinim delovima sveta Peking vrednuju više nego Vašington. U Africi i Južnoj Americi se Kini, koja je u ove delove sveta mnogo investirala, dive zbog naučnih i tehnoloških prednosti, ali im je kultura najmnogoljudnije zemlje još daleka.

Kinu najmanje vole Nemci, Italijani, Izraelci i Japanci. Nepoverenje kineskih suseda Filipinaca, Južnokorejaca i Japanaca prema drugoj najvećoj svetskoj eknomiji i njihovo bolje vrednovanje odnosa sa Vašingtonom nego sa Pekingom tumači se kao izraz strahovanja zbog teritorijalnih sporova sa Kinom.

Vojni kapaciteti Amerike i Kine, međutim, ujedinjuju svet u rezervama prema obe velesile. Posebno se to odnosi na vojno nadmoćniju Ameriku, od čijih bespilotnih letilica strahuju svi. Čak u 31 od 39 zemalja ljudi se protive napadima američkih bespilotnih letilica na ekstremiste. Odobravaju ih samo u Americi, Izraelu i Keniji.

Kada je reč o pitanjima ljudskih prava, ispitanici bolje vrednuju SAD, iako je indikativno da su jedino oni u samoj Americi najlošije ocenili slobode u - svojoj zemlji.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:444762-Kina-uskoro-vodeca-ekonomska-svetska-sila

Samo vi kmecite, ima da vas Kinezi sve progutaju
 
Кина је већ две-три године године прва индустријска земља света, Америка је прва када се уз индустријску производњу саберу разне неиндустријске, услужне и непроизводне делатности, као што су банкарство, трговина, производња филмова, порнића, музике и слично.
 

Back
Top