AleksaJ
Buduća legenda
- Poruka
- 42.039
https://www.mother.ly/getting-pregnant/china-develops-pregnancy-robot-to-aid-infertile-families/
За разлику од инкубатора који издржава превремено рођене бебе, овај робот би реплицирао цео гестацијски процес од зачећа до порођаја.
Кина предузима храбар корак у репродуктивној технологији: истраживачи граде првог „робота за трудноћу“ на свету, хуманоидну машину дизајнирану да носи фетус 10 месеци користећи вештачку материцу. Ова иновација би могла да отвори нове путеве ка родитељству за парове који се боре са неплодношћу.
Следећи корак за тим др Жанга је интеграција ове технологије у хуманоидног робота способног да одржи пуну трудноћу. Он није открио како ће доћи до оплодње и имплантације.
Повезано: Шта бих волела да сам могла рећи свом неплодном ја пре 5 година
Људи су реаговали са мешавином радозналости и забринутости:
Повезано: Нова технологија би могла да омогући бежичну употребу беба на интензивној нези новорођенчади у року од две године
Истовремено, покреће питања о људској повезаности, мајчинству и трудноћи. Чак и док технологија проширује могућности, јединствена веза која се формира током трудноће остаје дубоко људско искуство које ниједна машина не може да понови.
Истражујући ове иновације, породице и друштво могу учити из науке, истовремено поштујући емоционалну суштину родитељства. За неке, робот за трудноћу ће се осећати као ослобођење; за друге, подсетник на незаменљив људски додир у срцу мајчинства.
Амбалажа производи амбалажу. Незнам да ли је за смех или плач.
За разлику од инкубатора који издржава превремено рођене бебе, овај робот би реплицирао цео гестацијски процес од зачећа до порођаја.
Кина предузима храбар корак у репродуктивној технологији: истраживачи граде првог „робота за трудноћу“ на свету, хуманоидну машину дизајнирану да носи фетус 10 месеци користећи вештачку материцу. Ова иновација би могла да отвори нове путеве ка родитељству за парове који се боре са неплодношћу.
Др Жанг Ћифенг, доктор наука на Технолошком универзитету Нањанг у Сингапуру, води пројекат. За разлику од инкубатора који пружа подршку превремено рођеним бебама, овај робот би реплицирао цео гестацијски процес од зачећа до порођаја.
- Вештачка материца испуњена амнионском течношћу омогућава фетусу да расте.
- Хранљиве материје путују кроз црево, функционишући попут пупчане врпце.
- Робот је дизајниран да интерагује са људима, носећи трудноћу у реалном времену.
Следећи корак за тим др Жанга је интеграција ове технологије у хуманоидног робота способног да одржи пуну трудноћу. Он није открио како ће доћи до оплодње и имплантације.
Повезано: Шта бих волела да сам могла рећи свом неплодном ја пре 5 година
Тим очекује да ће прототип бити спреман у року од годину дана, по цени испод 100.000 јуана (око 14.000 америчких долара). Етичке и правне дискусије су већ у току са званичницима у провинцији Гуангдонг, истражујући политичке оквире за вођење ове невиђене технологије.
Вест је брзо покренула дебату на кинеским друштвеним мрежама. На Веибу је хаштаг „Први робот за трудноћу на свету биће лансиран у року од годину дана“ постао популаран, док је Доујинов видео привукао скоро 4.000 коментара.Људи су реаговали са мешавином радозналости и забринутости:
- „Одакле долазе јаја?“ , упитао је један коментатор, постављајући практична питања о томе како би технологија функционисала.
- Други су изразили оптимизам: „Добро је што жене не морају да пате“ и „Жене су коначно ослобођене“.
- За људе који се суочавају са неплодношћу, вест је имала посебну тежину: „Три пута сам покушала вештачку оплодњу, али ниједном сам пропала. Сада имам шансу да имам бебу.“
Стопа неплодности у Кини порасла је са 11,9% у 2007. на 18% у 2020. години, према подацима наведеним у часопису The BMJ . Градови попут Пекинга и Шангаја сада укључују вештачку оплодњу и вантелесну оплодњу у здравствено осигурање, подржавајући породице које се суочавају са изазовима зачећа.Повезано: Нова технологија би могла да омогући бежичну употребу беба на интензивној нези новорођенчади у року од две године
Робот за трудноћу сигнализира велики корак напред у репродуктивној технологији, стварајући нове могућности за породице које се суочавају са неплодношћу. За неке, он представља олакшање од физичких и емоционалних баријера које су дуго отежавале зачеће.Истовремено, покреће питања о људској повезаности, мајчинству и трудноћи. Чак и док технологија проширује могућности, јединствена веза која се формира током трудноће остаје дубоко људско искуство које ниједна машина не може да понови.
Истражујући ове иновације, породице и друштво могу учити из науке, истовремено поштујући емоционалну суштину родитељства. За неке, робот за трудноћу ће се осећати као ослобођење; за друге, подсетник на незаменљив људски додир у срцу мајчинства.
Амбалажа производи амбалажу. Незнам да ли је за смех или плач.