Кина постала 232 пута већа бродоградилишна сила од Америке!

Тихи

Starosedelac
Poruka
174.634

Кина постала 232 пута већа бродоградилишна сила од Америке!​

АМЕРИЧКА бродоградња – и војна и цивилна - озбиљно је деградирала. Тамо као да су заборавили не само да граде, већ и да поправљају бродове.​

64b4d3b0-32d9-11eb-8d89-a7d6b31c4b8a_image_hires_140745.jpg

Добра илустрација стања је фијаско са модернизацијом ракетних крстарица Ticonderoga, која је почела још 2012. године.

У почетку је тај програм обухватао једанаест крстарица, а затим је списак сведен на седам.

На крају су модернизоване само три, а остале су – отписане. Али, пре него што се то догодило, на њих су потрошене 1,84 милијарде долара.

Један од разлога оваквог исхода је и то што у Вашингтону нису успели да се договоре – ко треба да надгледа ток радова.

Укупна производња бродова у САД пала јена историјски минимум, за више од 85% у односу на 1950-те. А број бродоградилишта способних да граде велике бродове опао је за више од 80 одсто.

Седамдесетих година прошлог века, у Сједињеним Државама је грађено пет одсто светских океанских комерцијалних бродова. Сада се све променило.

Највећи играч је Кина, која држи 46,59% глобалног тржишта. На другом месту је Јужна Кореја (29,24%), а на трећем Јапан (17,25%).

Удео САД је само 0,13%.

Кинеска бродоградилишта имају капацитет од око 23.250.000 тона, а америчка – мање од 100.000 тона у САД. Односно 232 пута мањи.

Американци имају мање од две стотине бродова океанске класе, а само 80 њих учествује у међународној трговини.

Кина их има пет и по хиљада.

Ова наизглед чисто комерцијална достигнућа такође имају важну војну димензију: постојеће способности Кине омогућавају јој да брзо и јефтино гради војнее и помоћне бродове.

Према извештајима Пентагона, кинеска ратна морнарица тренутно има више од 370 бродова, док америчка има око 300.

Овај јаз ће се само повећавати у наредним годинама.

https://srbin.info/svet/kina-postala-232-puta-veca-brodogradilisna-sila-od-amerike/

Kina nastavlja da gazi.

Amerika umire.

Samo je pitanje vremena kada ce se raspasti. Po meni to ce se desiti cim dolar izgubi status svetske rezervne valute. A taj trenutak nije toliko daleko.

Samo je pitanje vremena kada ce se raspasti. Po meni to ce se desiti cim dolar izgubi status svetske rezervne valute. A taj trenutak nije toliko daleko.
Misliš da ako to kažeš dovoljno puta ima i da se ostvari?

Amerika je najveći uvoznik na svetu. Godišnje uvezu u vrednosti od nekih 3.800 milijardi dolara ili u prevodu 3,8 triliona dolara. NIko od velikih igrača nije lud da kvari sebi biznis.

Misliš da ako to kažeš dovoljno puta ima i da se ostvari?

Amerika je najveći uvoznik na svetu. Godišnje uvezu u vrednosti od nekih 3.800 milijardi dolara ili u prevodu 3,8 triliona dolara. NIko od velikih igrača nije lud da kvari sebi biznis.

pa sta ? uvozice i kad propadnu

dzabe sve nikom od svetski bitnih igraca ne odgovara da ih amerika pljacka emisijom dolara bez pokrica

gotovi su

Neće. Zato Tramp i radi na tome da vrati proizvodnju u Ameriku. To je ogromna zemlja koja ima sve što im treba i to na pretek.

cenim da americki kapitalisti bolje znaju cime amerika raspolaze inace da ne znaju ne bi skoro sve fabrike iz amerike bile izmestene iz USA u Aziju

Danas su amerikanci nacija bolesno gojaznih, tj debelih lenjivaca

Skoro 80% omladine im je nesposobno za vojsku, za regrutaciju , pa sta mislis da su sposobni za rad i ekonomsku utakmicu sa Kinezima?

Nema sanse covece

Da li je za tebe normalno da Kina proizvodi 232 puta vise brodova od Amerike?

Neće. Zato Tramp i radi na tome da vrati proizvodnju u Ameriku. To je ogromna zemlja koja ima sve što im treba i to na pretek.

da bi se proizvodnja vratila u ameriku , potrebno je da americki radnik bude spreman da radi za nizu platu i vise od kineskog

da li je to moguce?

ja mislim da nije

iz istih razloga umire i EU privreda i industrija

VW radnik radi za 33 evra po satu

Kineski radnik radi za 4 evra po satu.

Zato zapad nema sanse da bude konkurentan

Kao sto je Kina u drugim segmentima unistila zapadne konkurente unistice i zapadne auto kompanije. Jer proizvode vozila pribliznog kvaliteta za daleko nizu cenu.

Kina nastavlja da gazi.

Amerika umire.

Ah, nova tema o propadanju, dosta smo odmarali ;)

Fakat je tačno da se Kina u poslednje vreme satire u proizvodnji svega i svačega, samo ne vidim zašto ti to smatraš nekim posebnim uspehom u odnosu na druge? Zapad ima sve što mu treba, na zapadu je standard prilično dobar, nemaju potrebe da se satiru u proizvodnji niti da se takmiče.

Ovo što radi Kina je prilično štetno i obiće im se o glavu. Jer potražnja nije neograničena, doći će do prezasićenja tržišta svega i svačega i šta će onda? Kome će prodavati? Sve ima da se uruši.

Sa te tačke gledišta je zapad mnogo normalniji, oni prave koliko im treba. Nije život u besmislenoj proizvodnji nego da imaš sve što ti treba i da možeš da uživaš u životu. Trka za štancovanjem svega i svačega je besmislena. Ali kapiram da lepo zvuči ako se koristi u svrhu propagande ;)

jbte, koliko neko treba da ima ispran mozak da bi na taj način posmatrao stvari :dash:

da, zemlje BRICS-a sve zajedno imaju veći udeo u svetskom BDP-u,
ALI...
zemlje BRICS-a imaju oko 3,6 milijarde stanovnika (>40% svetske populacije) i udeo u svetskom BDP-u svih zemalja zajedno je oko 37%, što po glavi stanovnika dodje oko 7.600$.

EU+USA imaju zajedno oko 790 miliona stanovnika (<10% svetske populacije), udeo u svetskom BDP-u oko 31% (15,5% USA + 15,2% EU) i BDP po glavi stanovnika preko 55.000 $.

jel ti to govori nešto? :rtfm:

da bi se proizvodnja vratila u ameriku , potrebno je da americki radnik bude spreman da radi za nizu platu i vise od kineskog

da li je to moguce?

ja mislim da nije

iz istih razloga umire i EU privreda i industrija

VW radnik radi za 33 evra po satu

Kineski radnik radi za 4 evra po satu.

Zato zapad nema sanse da bude konkurentan

Kao sto je Kina u drugim segmentima unistila zapadne konkurente unistice i zapadne auto kompanije. Jer proizvode vozila pribliznog kvaliteta za daleko nizu cenu.
jel bi ti Tihomire pre radio za 4€/h ili 33€/h? 🤔

Nego nisam čuo koja zemlja propade danas, šta je aktuelno?
kako nisi video? eto pise ti u uvodnom postu:
Kina nastavlja da gazi.

Amerika umire.

:rtfm:

Tihomir uvek voli da radi za manje pare, kao brat Kinez.

Nego nisam čuo koja zemlja propade danas, šta je aktuelno?
Треба да видимо докле је стигло пуцање Италије, је ли пуцаље још увек само у пределу препона

Ebote vi kao da igrate neku ratnu igricu , uz ekonomiju , neka simulacija prvog ili drugog svetskog rata....
Pa se uzivite da je to igraca je kao zivot, a zivot je kao u igrici..
Ja sam video ozbiljne depresivne i besne reakcije dece igraca igrica, i to ostane za ceo zivot...ugrade tu naprslinu...
Ne zezam se ozbiljno sam video , radeci kao operater u racunskom centru , nocne smene, ti vidis kako dodju klinci u grupi spremni da se biju sa nekim igracem iz racunskkog , zato sto ima manji lag, brzi protok, i napenali ih za desetinku sekunde a postoji battle lock, to je ono kad krene bitka nema prestanka dok se ne izgine..nema abort ipadanje morala i bela zastavica...ima takvih igrica....

Igraci ljuljnu preko 100e , a na turnirima ovih poznatih igara, sam video decu koja za partiju na turniru cepnu 1000e uplate im ujke, roditelji , i ne znam da li budu pobednici , ali budu medju prvih 10 to sigurno , ebiga, tih 1000e , stvarno da one bonuse, i to znaci za pobedu...Bilo je u delta citiju jednom kad sam bio slucajno , pa sam video sta se desava..a sigurno da im nije prvi put da uplacuju tolike pare u igricu...jer su znali da koriste sve to onako znalacki...

Ako dodje do rata izmedju Kine+Rusije i Amerike , Amerika prestaje da bude pomorska sila.

Vecina brodova ce im biti potopljena od strane Rusa i Kineza a nove nece imati cime da naprave .
Zasto bi Kina ratovala sa Amerikom a ne sa Rusijom?

Ona je veci partner sa Amerikom a ne Rusijom?

Zasto bi Kina ratovala sa Amerikom a ne sa Rusijom?

Ona je veci partner sa Amerikom a ne Rusijom?

Zato sto Kini preti Amerika a ne Rusija. Amerika joj uvodi sankcije, Amerika je pokusala rusenje kineskog rezima 1989 godine pobunom oruzanom na Tjenanmenu.

Amerika ne dozvoljava Kini da povrati Tajvan na isti nacin koji je povratila Hong Kong.

Rusija i Kina nemaju sporova. Amerika i Kina imaju ogromnih i teritorijalnih i geopolitickih i ekonomskih.

Zato sto Kini preti Amerika a ne Rusija. Amerika joj uvodi sankcije, Amerika je pokusala rusenje kineskog rezima 1989 godine pobunom oruzanom na Tjenanmenu.

Amerika ne dozvoljava Kini da povrati Tajvan na isti nacin koji je povratila Hong Kong.

Rusija i Kina nemaju sporova. Amerika i Kina imaju ogromnih i teritorijalnih i geopolitickih i ekonomskih.
Ali Rusiju ce lakse da skemba od Amerike.

Sa Amerikom je nemoguce ratovati, isto koliko je tesko sa Rusijom zbog geografije.

Niko nema toliko novca i resursa da izvrsi invaziju i pokori Ameriku.

Ali Rusiju ce lakse da skemba od Amerike.

Sa Amerikom je nemoguce ratovati, isto koliko je tesko sa Rusijom zbog geografije.

Niko nema toliko novca i resursa da izvrsi invaziju i pokori Ameriku.

Pa nece. Rusija je jaca od Amerike a i Kina ne zeli da okupira ceo svet vec saradnjom sa drugima da uzdigne svoju drzavu u ekonomskom smislu.

Koga je Kina napala u zadnjih 100 godina? Nikoga

A Amerika je napala najmanje 50 drzava.

Drugo Kina ne moze bez Rusije bez Amerike moze.

Rusija Kini treba kao izvor energije i sirovina za proizvodnju svega sto izvozi.

Kina je cudo.

Poslednja izmena:
Pa nece. Rusija je jaca od Amerike a i Kina ne zeli da okupira ceo svet vec saradnjom sa drugima da uzdigne svoju drzavu u ekonomskom smislu.

Koga je Kina napala u zadnjih 100 godina? Nikoga

A Amerika je napala najmanje 50 drzava.

Drugo Kina ne moze bez Rusije bez Amerike moze.

Rusija Kini treba kao izvor energije i sirovina za proizvodnju svega sto izvozi.

Kina je cudo.
Varas se da Kina bez Amerike moze.

Back