KINA KUPUJE GRCKI DUG...

nisam bash siguran u to za predsednike, al da ce srbi zheniti kineskinje je vishe nego izvesno

pa kako nisi..?? zar ne bese ubedjivanja na predhodnim temama da je jedino bitno da predsednik srbije bude samo drzavljanini srbije...nije bitno ni gde je rodjen ni gde je ziveo ni kad se doselio u srbiju...ni sta je radio pre doseljenja..ni koji su mu koreni...nista...e sad koliko kineza ima drzavljanstvo u srbiji..?? vec imaju uslove da se kandiduju...i kad im kina cepi milijardu evra za kampanju...bice nama jos prosrpskih predsednika....

Nisam čuo tu vest niti sam čitao nešto o tome ali pretpostavljam zašto se Kina odlučila na taj korak. Kina već godinama osigurava pomorske puteve kojima se odvija njena trgovina, gradi luke, pomorske baze u prijateljskim zemljama uz Indijski okean. Kinesko prisustvo je sve snažnije i u Latinskoj Americi, Africi, a sada i u Istočnoj Evropi. Kina tako obezbeđuje sirovinske i energetske izvore, ili upošljava svoje kompanije. Primera radi, dok se Zapad i Rusija beskonačno preganjaju oko naftovoda Nabuko i Južni tok, Kina je izgradila prošle godine i pustila u pogon gasovod od Turkmenistana do Kine. Pri tome, Kina se pojavljuje i kao uzoran i pouzdan partner, spreman da plati više od svojih takmaca i da se pri tome ne meša u unutrašnje poslove partnerskih država.

sad javise na dnevniku RTS da kina kupuje deo grckog duga...eto nama kineza jos na balkan....rusija potpisala ugovore o saradnji sa indijom....zar se ne menja geostrateski polozaj velikih sila..??
Kineska ekspanzija na sve strane je sve ovidentnija.

Rusija i Indija dele prijateljstvo još od vremena SSSR-a. Na tom prostoru poznata su sukobljena partnerstva Indije i Rusija nasuprot Kine i Pakistana.
Nisam čuo tu vest niti sam čitao nešto o tome ali pretpostavljam zašto se Kina odlučila na taj korak. Kina već godinama osigurava pomorske puteve kojima se odvija njena trgovina, gradi luke, pomorske baze u prijateljskim zemljama uz Indijski okean. Kinesko prisustvo je sve snažnije i u Latinskoj Americi, Africi, a sada i u Istočnoj Evropi. Kina tako obezbeđuje sirovinske i energetske izvore, ili upošljava svoje kompanije. Primera radi, dok se Zapad i Rusija beskonačno preganjaju oko naftovoda Nabuko i Južni tok, Kina je izgradila prošle godine i pustila u pogon gasovod od Turkmenistana do Kine. Pri tome, Kina se pojavljuje i kao uzoran i pouzdan partner, spreman da plati više od svojih takmaca i da se pri tome ne meša u unutrašnje poslove partnerskih država.

I zbog toga se ja lično radujem rastu Kine. Mislim da svetu treba sila koja se neće mešati u unutrašnje poslove ostalih zemalja.

http://www.b92.net/biz/vesti/tema.php?id=134&nav_id=481011
evo nesto slicno...ali je sinoc na dnevniku 2 RTS receno da kina kupuje deo duga--ne da nudi...vec kupuje....

I zbog toga se ja lično radujem rastu Kine. Mislim da svetu treba sila koja se neće mešati u unutrašnje poslove ostalih zemalja.
Takođe, Kina je država sa najjasnijom ekonomskom i geostrateškom politikom među velikim silama. Ogromne viškove likvidnosti koje je ekonomija stvorila, Kina koristi kako bi proširila svoj globalni pre svega ekonomski uticaj a najvažnije od svega nemešajući se u unutrašnje poslove zemalja sa kojima sarađuje, što je za svako poštovanje

http://www.b92.net/biz/vesti/tema.php?id=134&nav_id=481011
evo nesto slicno...ali je sinoc na dnevniku 2 RTS receno da kina kupuje deo duga--ne da nudi...vec kupuje....
Da znam da kupuje, ne znam šta te je zbunilo u mom postu?

Takođe, Kina je država sa najjasnijom ekonomskom i geostrateškom politikom među velikim silama. Ogromne viškove likvidnosti koje je ekonomija stvorila, Kina koristi kako bi proširila svoj globalni pre svega ekonomski uticaj a najvažnije od svega nemešajući se u unutrašnje poslove zemalja sa kojima sarađuje, što je za svako poštovanje

Da znam da kupuje, ne znam šta te je zbunilo u mom postu?

pa rece da nisi cuo vest...niti procitao...pa sam dao link...

Rusija i Indija dele prijateljstvo još od vremena SSSR-a. Na tom prostoru poznata su sukobljena partnerstva Indije i Rusija nasuprot Kine i Pakistana.

Ne znam sad jel` bese Kina poklonila Pakistanu one nuklearne reaktore ili to ipak bejase jenkiji?! Dan pre predsednika Rusije u posetu Indiji bio i kineski... Kina i Indija su u istom vojnom savezu pod patronatom Rusije.
http://www.hindu.com/2010/12/22/stories/2010122262600100.htm
... Russia reiterated its support to India for a permanent seat on the United Nations Security Council, but the formulation used was the same as at the previous two summit meetings. There was also public acknowledgement of India's imminent membership of the Russia-China-led Shanghai Cooperation Organisation.

Back