Kim Lorens Pik - američki savant

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
340.950
Kim Lorens Pik (1951-2009) mogao je da čita istovremeno dve strane knjige.
Pik je čitao skenirajući levu stranicu levim okom, zatim desnu stranicu desnim okom. On je bio inspiracija za lik Rejmonda Bebita kojeg igra Dastin Hofman u filmu Kišni čovek (dobitnik Oskara za najboljeg glumca). Spekuliše se da su njegovi neuroni napravili neobične veze zbog odsustva korpus kalozuma što je rezultiralo povećanjem kapaciteta memorije. Prema Pikovom ocu, Frensisu Piku, Kim je u bio stanju da pamti stvari već od svoje druge godine. Čitao je knjige i skoro sve ih je naučio napamet, a zatim ih je ostavljao naopako na policu kako bi pokazao da ih je pročitao, što je praktikovao ceo svoj život. On je mogao da pređe knjigu za oko sat vremena i zapamti skoro sve što je pročitao, pamteći ogromne količine informacija u temama koje se kreću od istorije, književnosti, geografije, brojeva, sporta, muzike i datuma. On je tačno mogao da se seti sadržaja najmanje 12000 knjiga. Pik je živeo u Mariju, Juti i proveo je značajan deo svog životnog vremena čitajući u biblioteci u Solt Lejk Sitiju i demonstrirajići svoje sposobnosti u školama uz veliku pomoć svoga oca. Pik nije prohodao do svoje četvrte godine. Takođe, nije bio sposoban da zakopča košulju i imao je problema i sa drugim motoričkim sposobnostima, verovatno zbog oštećenja malog mozga koji inače koordinira motoričkim aktivnostima. U psihološkim testiranjima Pik je imao kvocijent inteligencije ispod proseka (87)
 
45055314_1987106038064984_5257370188864552960_n.jpg
 
Kim Lorens Pik bio je američki savant,poznat kao „megasavant“.
Imao je izuzetno pamćenje, ali je imao i društvenih problema, verovatno zbog poremećaja u razvoju povezanim sa urođenim anomalijama mozga.

Kim Pik je umro od srčanog udara u svom domu, 19. decembra 2009. godine u 58 godini života.
Njegov otac Frensis je umro 5. aprila 2014. godine, u 88. godini starosti.
 
Pik je zapamtio toliko Šekspirovih drama i muzičkih komozicija da je bio cepidlaka za tačnost. Njegov otac je govorio da su morali da prekidaju nastupe, jer bi on ustajao i ispravljao glumce i muzičare. On bi ustao i rekao: „Čekajte malo. Trombon je promašio dva tona“, rekao je Frensis. Mogao je da identifikuje stotine klasičnih kompozicija i da kaže kada i gde svaka od njih komponovana i prvi put izvedena, da da ime kompozitora i mnogih biografskih detalja, pa čak i da raspravlja o formalnim i tonskim komponentama muzike.
 

Back
Top