KiM: Islamska zajednica kritikuje patrijarha Irineja

Alekasandar3

Buduća legenda
Poruka
35.716
Poglavaru Srpske pravoslavne crkve Irineju je zamereno što u svom govoru u Prizrenu nije pomenuo albanske žrtve

Srodne vesti
Zukorlić kritikuje Tadića
Novi Pazar: Zovu vernike u zaštitu
Ustoličen patrijarh
Patrijarh Irinej: Umalo nisam zaplakao
Zavet među apostolima

PRIŠTINA - Islamska zajednica Kosova kritikovala je danas poglavara Srpske pravoslavne crkve Irineja ocenivši da u svom govoru u Prizrenu nije pomenuo albanske žrtve.

Srpski patrijarh juče je u Prizrenu prisustvovao ustoličenju novog episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Teodosija.

Islamska zajednica je ocenila da izjave patrijarha Irineja tom prilikom nisu bile u skladu s "verskim i ljudskim kodom ponašanja".


"Očekivali smo da Irinej kao verski lider prenosi poruke mira i da se izvini za genocid nad albanskim narodom tokom prošlog veka, kako bi se otvorio put suživota među ljudima i da pozove narode na prestanak jezika mržnje i neprijateljstva", navodi se u saopštenju.

"Dok patrijarh pominje srpske žrtve za koje osećamo bol, jer žrtva je žrtva bez obzira na versku ili etničku pripadnost, on 'zaboravlja' da pomene 1.824 nestalih za koje odgovornost nose vlada i druge srpske institucije", navela je Islamska zajednica Kosova.

Dodaje se da je patrijarh Irinej pomenuo stotine spaljenih srpskih kuća, ali da nije govorio o "više od 200.000 albanskih kuća na Kosovu koje su spalili srpski vojnici i policajci".

"Patrijarh pominje i spaljene crkve na Kosovu, čin koji smo mi već osudili, ali 'zaboravlja' 218 džamija, uključujući i sedište Islamske zajednice, čiji su rušioci poznati", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je poglavar SPC govorio o zločinima nad Srbima, ali da nije pomenuo teške zločine srpskih snaga u Prekazu, Račku, Likošanu, Chuški, Podujevu, Suvoj Reci, Prizrenu, Izbici i mnogim drugim mestima na Kosovu.
 

Back
Top