Kilogram brašna od četvrtka 60 dinara

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/234104/Kilogram-brasna-od-cetvrtka-60-dinara
PLAĆAMO IGRE NADMUDRIVANJA PROIZVOĐAČA I TRGOVACA
Kilogram brašna od četvrtka 60 dinara

BEOGRAD - Potrošači u Srbiji ovih dana ponovo se suočavaju na nestašicama osnovnih životnih namirnica. U “Sos marketima” juče nije bilo šećera, dok u pojedinim objektima “Maksija” osim šećera nije bilo ni brašna. Iz šećerana poručuju da Srbija šećera ima dovoljno i da su za nestašice u radnjama krivi potrošači koji u strahu od novih poskupljenja kupuju veće količine nego inače. Mlinari s druge strane kažu da su za manjak brašna na rafovima krivi trgovci, najavljuju nove cene brašna koje će od prekosutra biti skuplje za sedam odsto.
Milica Majstorović, penzionerka iz Beograda, kaže da brašno juče nije zatekla ni u “Maksiju” ni u malim komšijskim radnjama.

- Našla sam ga tek u šestoj prodavnici i prilično se iznervirala. Kako dani odmiču, snabdevenost prodavnica sve više podseća na sliku koju pamtimo iz devedesetih. Te nema mleka, te nema brašna, pitam se šta je sledeće - kaže Milica.

U “Sos marketima” kažu da oni brašna tokom prošle nedelje nisu imali samo jednog dana, ali da se stanje u međuvremenu stabilizovalo i da u ponudi sada imaju sve vrste.

- Brašno nabavljamo od “Mlin testa” i “Plandišta” i imamo ga dovoljno. Brašno tipa 500 oba proizvođača košta 49,90, dok je “Mlin testovo” brašno tipa 400 55,90 dinara. Brašno iz “Plandišta” je 52,90 dinara. Problem trenutno imamo sa šećerom, koga u našim radnjama nema jer nam ga proizvođači ne isporučuju - kaže za “Blic” Milena Radulović, direktor marketinga “Sos marketa”.
Novi cenovnici
Dejan Pilja, komercijalni direktor kompanije “Žitko”, kaže da je pšenica već dostigla cenu od 28 dinara po kilogramu, zbog čega je ova kompanija morala ponovo da koriguje cene brašna i testenina, i to za sedam odsto.
- Novi cenovnici na snagu stupaju prekosutra. Kilogram brašna T-500 u maloprodaji će koštati oko 60, a glatkog brašna T-400 oko 75,76 dinara. I cene brašna T-550/1 u džakovima od 50 kilograma biće povećane na 40,5 dinara, što je cena kakva odavno nije zabeležena - kaže Pilja.

U pojedinim objektima “Delta Maksija” juče nije bilo ni brašna ni šećera, a objašnjenje te firme je da je do manjka došlo jer im proizvođači ne isporučuju tražene količine.

- Da bi održali kontinuitet ponude ovih namirnica u našim radnjama, sada uvodimo nove proizvođače - kažu u “Delta Maksiju”.

Ljubiša Radenković, direktor šećerane “Te-to” iz Sente koja šećerom snabdeva i “Delta Maksi”, kaže da ova šećerana trgovcima šalje uobičajene količine šećera.

- Proizvodnja šećera u Srbiji od 490.000 tona ove godine će biti rekordna, što znači da će ga za domaće potrebe biti više nego dovoljno. Mi trgovcima prodajemo uobičajene količine, s tim što u strahu od novih poskupljenja građani sada kupuju više šećera nego inače. I to dovodi do nestašica na rafovima. Zbog toga su trgovci tražili da im pojačamo isporuke, što mi ne želimo da radimo jer veće isporuke stvaraju prostor za špekulacije u kojima kada dođe do sledećeg poskupljenja šećera neće zaraditi oni koji su šećer proizveli, nego trgovci - kaže Radenković.

Mlinari s druge strane kažu da do nestašica brašna u radnjama dolazi jer trgovci kad od mlinara dobiju nove cenovnike za brašno, s primenom tih novih cena čekaju po dve tri nedelje, zbog čega mlinari onda koče isporuke brašna, jer oni u međuvremenu brašno proizvode od skupe pšenice.

..........................
..........................
Мало је 60 динара....
:per: :per: :per:
 

Back
Top