Kijevska oblast: Raskolnik i bogoborac krenuo u pohod na svetinju, pa preminuo! (VIDEO)

bernardo

Veoma poznat
Poruka
12.871
Jedan od onih koji su pokušali da zauzmu hram Ukrajinske pravoslavne crkve u Lipovecu, u Kijevskoj oblasti, umro je prilikom napada, izvijestio je Savez pravoslavnih novinara.

Na svom Telegram kanalu, savez je naveo da je u ovom mjestu bio organizovan napad na hram, a da je jednom čovjeku pozlilo kada je pokušao da napadne sveštenika, nakon čega je preminuo. O ovom slučaju se do sada nije oglasila policija, a više detalja nije poznato.

Savez je ranije preneo da je oko 200 protivnika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve došlo je ispred hrama Aleksandra Nevskog u Kamjanjec-Podiljsku. Oni su na svom Telegram kanalu objavili i snimke sa lica mjesta.

Okupljeni su tražili da hram i parohija budu predati „Pravoslavnoj crkvi Ukrajine“, raskolničkoj crkvi koju ne priznaje većina pomjesnih pravoslavnih crkava.

Sve se dešavalo u vrijeme dok su se vjernici UPC molili u hramu, navodi se u izvještaju i dodaje da je vjernika kanonske crkve bilo toliko da nisu mogli svi da uđu u hram.

Ispred crkve bila je i policija. Dodaje se i da je bilo provokatora koji su željeli da uništavaju crkvenu imovinu.

(rt.rs)

Снимак на страници https://borba.me/kijevska-oblast-raskolnik-i-bogoborac-krenuo-u-pohod-na-svetinju-pa-preminuo-video/
 
Smeta i crkvenoslovenski
Kako objasniti činjenicu da se UPC zamera što služi liturgiju na crkvenoslovenskom jeziku, a ne na ukrajinskom?

- Protivnici naše kanonske crkve iznose najružnije optužbe, tačnije klevete. O crkvenom jeziku pretežno raspravljaju ljudi koji se praktično ni na jednom jeziku ne mole i nemaju predstavu o crkvenom bogosluženju. Za vernike u našoj crkvi pitanje jezika uopšte nije relevantno. Crkvenoslavenski jezik za njih je maternji i razumljiv, onaj koji stvara molitvenu atmosferu
 

Back
Top