Kesić: Bošnjačka politika vodi raspadu BiH

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
27.326
Kesić: Bošnjačka politika vodi raspadu BiH


Vh8k9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWmpFN01EQV8vNDUzZjVjZWE0MjA0M2UwMDgyZGZlMjFjOGQ1MmFjYzUuanBnkZMCzQLkAIEAAQ
Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

audioplayer2.png


Put nerazumevanja, stalnih tenzija i sukobljkavanja, političkog i ekonomskog mrcvarenja, vodi BiH u dugi period stagnacije, ka neminovnom raspadu, izjavio je za Srpskainfo Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu.



Razlog je u činjenici, kaže Kesić, da bošnjačka politička elita u Sarajevu ne razume niti prihvata model centralizacije državne zajednice, utvrđen Dejtonskim mirovnim sporazumom, piše Srpskainfo.

- BiH je visoko decentralizovana država, zajednica koju jedino može sačuvati striktna primena modela utvrđenog u Dejtonu. Jedino ovaj sporazum može da sačuva jedinstvenu BiH, a Bošnjaci to ne mogu, odnosno ne žele da prihvate. Zbog toga zatvaraju sve puteve koji bi doveli do ozbiljnog kompromisa, do dogovora koji bi sačuvao zajedničku državu – naglasio je Obrad Kesić, analizirajući političke odnose u BiH.



On smatra da je sadašnja situacija potpunog nerazumevanja u Sarajevu paralizovala BiH, zajedničku državu. Za bošnjačku političku elitu, svako pitanje iz Banjaluke se tretira po principu, biti ili ne biti za opstanak države. Odgovor iz Sarajeva na ključne teme koje potenciraju Srbi je rigidan, radikalan, nefleksibilan, objašnjava Kesić odnose u BiH uveren da to, ukliko ne dođe do bitnog zaokreta, vodi raspadu zemlje „samo je pitanje, da li to ide brzo, kraćim putem ili će duže trajati duže, krećući se sporijim putem ali istom rešenju“. Svi putevi vode raspadu zemlje, nažalost, ali mislim da je to tako, uveren je ovaj iskusni diplomata i poznavalac situacije u BiH, veoma upućen u statove međunarodne zajednice po pitanju budućnosti ove zemlje.

Obrad Kesić
Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija
Obrad Kesić
- U Sarajevu otimanje nadležnosti od entiteta, od Republike Srpske, suprotno Dejtonskom sporazumu, stvarajući time lakrdiju od države. Ono što Visoki predstavnik nije uspeo nametnuti, to se sada radi posredstvom Ustavnog suda BiH. Oni menjaju Dejtonski sporazum, menjaju zakone a to uopšte nije u njihovoj nadležnosti. Ako se tako nastavi, ako politička elita Bošnjaka ne shvati da taj model vodi direktno u destrukciju države, ako se ne vrate izvornom mirovnom sporazumu, gde Bošnjaci, Sbi i Hrvati imaju isti udeo u toj državi, mi nećemo imati šanse da rešimo probleme koji vode raspadu BiH – uveren je Kesić rekavši takođe za Srpskainfo da „Bošnjaci time dovode Srbe ali i Hrvate u poziciju iz koje više ne vide budućnost u takvoj državi, nemaju volju da je prihvate jer se gradi na štetu njihovih interesa“.



- Postoje dva važan elementa koji se tiču međunarodne zajednice i njene uloge u BiH. Prvi je, da se ne desi ono što svi očekuju da će se jednog dana dogoditi, dok su oni na funkciji. U privatnim razgovorima, mnogi od tih diplomata sa Zapada kažu, mi ne verujemo da će opstati BiH ali mi ne želimo da se to desi u vreme našeg mandata. Te diplomate, evidentne probleme guraju dalje od sebe, po principu da se bezbedno preživi još jedna godina. To je evidentan skepticizam – smatra Kesić naglasivši takođe da insotarne dipplomate u BiH imaju pogrešan pogled na državne probleme.

- Oni smatraju da sve što Republika Srpska radi, stavljajući u tu ulogu i Hrvate i HDZ, da je to rušenje BiH. Oni ne shvataju da to apsolutno nije cilj iz Banjaluke, nego je cilj odbrana dobijenog u Dejtonskom sporazumu a sa Hrvatima u Vašingtonskom sporazumu. Nažalost, granice mirovnih sporazuma postepeno se ruše a to je glavni problem – objašnjava Kesić. Na naše pitanje, može li se BiH raspasti bez rata, on je dao potvrdan odgovor.

Obrad Kesić
Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija
Obrad Kesić
– Naravno da može. Videli smo takav raspad u Sovetskom Savezu, Čekoslovačkoj i drugde... Bojim se da Bošnjaci veruju da je rat u tom slučaju prihvatljivo sredstvo, da bi rat bio koristan da spreči raspad zemlje i da oni imaju takve mogućnosti. Takvi potezi doveli bi Bošnjake u katastrofalnu situaciju. Pitanje je, šta bi učinili Srbija i Hrvatska, da li bi oni ostali po strani. Prema indikatorima takvog scenarija, na uključivanje Srbije i Hrvatske ne bi se dugo čekalo, ako je rat opcija. Takav scenarij bi u potpunosti izmenio situaciju na štetu Bošnjaka, mada time ulazimo u duboku spekulaciju – odgovorio je Kesić. On smatra da je svetski poredak u poslednjih nekoliko decenija drastično izmenjen da je Evropa posle Bregzita i pojave raznih populističkih i antiglobalističkih pokreta spremnija za nove izazove podstaknute ratnim sukobima na prostoru Balkana u BiH nego što je bila spremna u vreme raspada SFRJ.

- Ni Amerika, kao jedina supersila, nije u poziciji kao devedesetih ili deceniju kasnije. Oni sada povlače trupe iz Nemačke, Tramp ozbiljno razmatra povlačenje američke vojske iz Evrope, svrhu prisustva američkih trupa na Kosovu i Metohiji... Odnosi sa Kinom i Rusijom su novi faktor američkih interesa. Takođe se mora znati da sadašnja Rusija nije Borisa Jeljcina nego jača u svakom pogledu, odlučnija, sila koja shvata zašto je važno da Amerika i NATO ne mogu da rade šta god požele na Balkanu – suština je Kesićeve analize međunarodnih odnosa sa refleskijama na BiH i region Balkana.



Obrad Kesić
Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija
Obrad Kesić
- Mislim da bi odgovor ove, Putinove Rusije bio mnogo drugačiji nego Jeljcinove u vreme raspada Jugoslavije. Ako Tramp pobedi, sve teorije bošnjačkih političara padaju u vodu, jer oni neće imati podršku iz Vašingtona. Takođe Albanci na Kosovu i Metohiji koji veruju u pobedu Bajdena, ukoliko ishod predsedničkih izbora bude u korist Trampa, ponovo će se naći u defanzivi, dezorjentisani... To otvara prostor za sasvim drugačiji dijalog između Beograda i Prištine odnosno Banjaluke i Sarajeva – kazao je Kesić u Gradiški, u razgovoru za Srpskainfo.

Ekonomska politika presudba za izbore

Primarno pitanje koje će odlučiti pobednika na izborima za predsednika Amerike je ekonomija. Prema mnogim anketama Tramp ima od 54 do 58 odsto podrške. Birači smatraju da on ima bolja rešenja za oporavak ekonomije od njegovog protivkandidata Bajdena.

– Ekonomija je najvažnije pitanje jer većina ljudi živi u strahu da će mere zbog korone da potraju dugo, da će oni ostati bez posla, kuće, bez zdravstvenog osiguranja i da će na kraju, morati sve od početka, od nule – smatra Kesić.



Slabija pozicija Amerike

U novom svetskom, smatra Kesić, poretku Amerika neće biti u poziciji, kao što je bila devedesetih godina i na početku ovog veka, da nameće bilo kakvu politiku i bilo kakva rešenja problema, pogotovo u regijama koje nisu značajne za američku vanjsku politiku, poput Balkana. To je dobra šansa za Republiku Srpsku i Srbiju. Predsednik Tramp ne veruje u Evropsku uniju, ne veruje u NATO, on veruje da treba Amerika da gradi nacionalnu državu, da svoj interes stavi na prvo mesto a onda sve ostalo na drugi nivo svoga interesa. Za Republiku Srpsku to je idealno. Amerika je mnogo slabija nego pre godinu dana a da ne govorim o tome, kakve je pozicije imala pre deset godina.


https://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/kesic-bosnjacka-politika-vodi-raspadu-bih/edntk60


Obrad Kesic kaze da je BiH u fazi raspada i da je ovo krajnji cin. Ni rat to ne moze vise spreciti

Treba napomenuti da je Kesic dodarim lobist au Vasingtonu i ima info iz prve ruke. SAD su digla ruke od BiH. Zato je nedavno procurio dokument o Clintonu koji je odobravao raspad BIH.

Zato je i Srbija nagomilala oruzje i ulazi u all in igru. Sve se stavlja na stol pa kom opanci kom ....


Zanimljivo
 
Džaferović za N1: RS može postojati u BiH ili ne postojati





Autor:
N1 BiH






Podijeli:
Link je kopiran





Džaferović za N1: RS može postojati u BiH ili ne postojati
Izvor: N1

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekao je za N1 da Republika Srpska može biti samo administrativna jedinica unutar ustavopravnog poretka Bosne i Hercegovine ili ne postojati kao entitet uz poruku ''da dobro povedu računa o tome''.

Govoreći o navodima da će tokom pregovorima Srbije i Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, govora biti i o statusu Republike Srpske, gost N1 je naglasio da se radi o ''smišljenom pokušaju''.

''Radi se o smišljenom pokušaju da se poveže Bosna i Hercegovina i status bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska s budućim pregovorima Srbije i Kosova koji trebaju da se dese 2. septembra. I odmah da kažem da je to uzaludan posao i to se nikada neće dogoditi. RS i Kosovo nemaju ništa zajedničiko, jedno što je zajedničko je to što je Miloševićev režim i u Bosni i Hercegovini i na Kosovu izvršio masovne zločime. Republika Srpska može biti samo administrativna jedinica unutar ustavopravnog poretka Bosne i Hercegovine ili ne postojati kao entitet, neka dobro povedu računa o tome. Svako povezivanje BiH sa pregovorima Srbije i Kosova vodi kompletan region u destabilizaciju'', ispričao je Džaferović u razgovoru s Tinom Jelin Dizdar.

Potom je rekao da Srbija treba na djelu dokazati prijateljstvo prema Bosni i Hercegovini. Istakao je da ne postoji nikakva poveznica između BiH s pregovorima Srbije i Kosova.

''To su odvojene stvari. Oni vole da kažu da su garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Srbija je učesnica u ratu u BiH, ona je vršila agresiju i zbog toga je potpisnica. Obaveza koja iz Dejtonskog mirovnog sporazuma za potpisnice Srbiju i Hrvatsku, obaveza je da poštuju suverentitet i terirotirijalni intergiret Bosne i Hercegovine i da ne poduzimaju nijednu radnju koja bi to ugrozila. Nemaju nikakva prava, a pogotovo ona prava koja oni u svakodnevnoj praksi imaju da kažu'', poručio je on.

Podsjećamo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić sastaće se sutra u Beogradu s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović i premijerom Radovanom Viškovićem.

Sastanak će biti održan u 10 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije na Andrićevom vencu.

Očekuje se da će na ovom sastanku biti govora o dokumentu koji je Dodik uputio Vučiću a u kojem se "ukazuje na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH". Dodik je rekao da su na taj način željeli da pokažu "da zapadne zemlje imaju dvostruke aršine kada je riječ o pitanjima Republike Srpske i Kosova".

Prema riječima Cvijanović, dokument ne tretira pitanje Kosova, ali tretira pitanje Republike Srpske.

"I ako negdje postoje određena rješenja koja se gledaju u paketu onda bi moglo da se kaže da su i ovo pitanja koja treba posmatrati u paketu", kazala je Cvijanović.

Ovaj potez izazvao je burne reakcije političara i javnosti u BiH.
http://ba.n1info.com/Vijesti/a457364/Dzaferovic-za-N1-o-susretu-Dodik-Vucic.html
 
BiH može da ostane stabilna i jedinstvena jedino u nekom savezu sa Srbijom.
Teško je do funkcionalne i jedinstvene BiH kao samostalne države.

Zato se BiH treba ekonomsko - politički uvezivati sa Srbijom a istovremeno raditi na pomirenju Srba i Bošnjaka.
Svako ko misli da bi to bila neka osnova za uništenje bošnjačke nacije greši jer Bošnjaka ima i u Sandzaku i u Beogradu.
To bi odgovaralo Bošnjacima jer bi svi bili u jednoj državi ili savezu država a isto tako i Srbima.

Istorija je pokazala da Srbi sa islamskim svetom mogu da saradjuju.
Za Srbe i sve ortodoxe je rimokatolički svet mnogo opasniji i pogubniji.
 
BiH može da ostane stabilna i jedinstvena jedino u nekom savezu sa Srbijom.
Teško je do funkcionalne i jedinstvene BiH kao samostalne države.

Zato se BiH treba ekonomsko - politički uvezivati sa Srbijom a istovremeno raditi na pomirenju Srba i Bošnjaka.
Svako ko misli da bi to bila neka osnova za uništenje bošnjačke nacije greši jer Bošnjaka ima i u Sandzaku i u Beogradu.
To bi odgovaralo Bošnjacima jer bi svi bili u jednoj državi ili savezu država a isto tako i Srbima.

Istorija je pokazala da Srbi sa islamskim svetom mogu da saradjuju.
Za Srbe i sve ortodoxe je rimokatolički svet mnogo opasniji i pogubniji.


Додик: Џаферовић није релевантан да прича о Републици Српској (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић није ауторитет, нити релевантан да прича о Републици Српској.




Милорад Додик - Фото: РТРС

Милорад ДодикФото: РТРС

- Разлика између мене и Џаферовића је та што је он био комадант у рату, а ја само политичар. Био сам посланик у Народној скупштини Републике Српске што ми је био ратни распоред, док је Џаферовић био комадант полиције која је морала да процесуира оне које су сјекли српске главе у Зеници, гдје је била његова зона одговорности, а ништа није предузео. И ко је он да прича шта ми можемо или не? Није уопште релевантан - рекао је новинарима Додик.
Он је истакао да Џаферовић није ауторитет који би могао нешто да прича јер је 15. августа 1993. или 1994. године, о чему постоје записи тадашњег Центра служби безбједности Зеница, присуствовао одсијецању глава српским војницима што су радили муџахедини.
- Ниједног тренутка нисам био присутан, нити гледао када су страдали припадници других народа. Он ништа није предузео и заштитио ратне заробљенике које штити међународна конвенција. Зашто их није заштитио? Како да ми вјерујемо у БиХ коју он представља?" -упитао је Додик.

Према његовим ријечима, Џаферовић има најмању могућност да пријети Србима.
- Немојте ви нама пријетити! Срби не мрзе Бошњаке, али оно што су урадили Хрватима, нама сигурно неће! Они су Хрвате мајоризовали у Федерацији БиХ, а сада желе да то ураде и са Србима у увјерењу да ћемо нестати и да ћа нас бити мање. Наравно да нећемо нестати - поручио је Додик.
Џаферовић је раније изјавио да Република Српска може бити само администраивна јединица унутар уставоправног поретка БиХ или не постојати као ентитет, уз поруку "да добро поведу рачуна о томе".
 
Додик: Џаферовић није релевантан да прича о Републици Српској (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић није ауторитет, нити релевантан да прича о Републици Српској.




Милорад Додик - Фото: РТРС

Милорад ДодикФото: РТРС

- Разлика између мене и Џаферовића је та што је он био комадант у рату, а ја само политичар. Био сам посланик у Народној скупштини Републике Српске што ми је био ратни распоред, док је Џаферовић био комадант полиције која је морала да процесуира оне које су сјекли српске главе у Зеници, гдје је била његова зона одговорности, а ништа није предузео. И ко је он да прича шта ми можемо или не? Није уопште релевантан - рекао је новинарима Додик.
Он је истакао да Џаферовић није ауторитет који би могао нешто да прича јер је 15. августа 1993. или 1994. године, о чему постоје записи тадашњег Центра служби безбједности Зеница, присуствовао одсијецању глава српским војницима што су радили муџахедини.
- Ниједног тренутка нисам био присутан, нити гледао када су страдали припадници других народа. Он ништа није предузео и заштитио ратне заробљенике које штити међународна конвенција. Зашто их није заштитио? Како да ми вјерујемо у БиХ коју он представља?" -упитао је Додик.

Према његовим ријечима, Џаферовић има најмању могућност да пријети Србима.
- Немојте ви нама пријетити! Срби не мрзе Бошњаке, али оно што су урадили Хрватима, нама сигурно неће! Они су Хрвате мајоризовали у Федерацији БиХ, а сада желе да то ураде и са Србима у увјерењу да ћемо нестати и да ћа нас бити мање. Наравно да нећемо нестати - поручио је Додик.
Џаферовић је раније изјавио да Република Српска може бити само администраивна јединица унутар уставоправног поретка БиХ или не постојати као ентитет, уз поруку "да добро поведу рачуна о томе".
To je sukob tih ratnih generacija.
Činjenica je da RS postoji i da ima pravo na svoje postojanje i ingerencije unutar BiH.
Sa tim se Bošnjaci trebaju pomiriti.
Ako hoće jedinstvenu BiH trebaju se više otvoriti ka Srbiji.
Kad Srbi u BiH, dominantno u RS, vide da se BiH (gde su dominantni Bošnjaci) otvara prema Srbiji i postavlja jake temelje za saradnju sve će biti stabilnije.

Drugim rečima ključ za stabilnu BiH je odnos Vučić - Izetbegović.

Treba zatim minimalizovati uticaj stranog faktora.
Eto, na pr Srbi neće u nato.
Šta sad?!
 
To je sukob tih ratnih generacija.
Činjenica je da RS postoji i da ima pravo na svoje postojanje i ingerencije unutar BiH.
Sa tim se Bošnjaci trebaju pomiriti.
Ako hoće jedinstvenu BiH trebaju se više otvoriti ka Srbiji.
Kad Srbi u BiH, dominantno u RS, vide da se BiH (gde su dominantni Bošnjaci) otvara prema Srbiji i postavlja jake temelje za saradnju sve će biti stabilnije.

Drugim rečima ključ za stabilnu BiH je odnos Vučić - Izetbegović.

Treba zatim minimalizovati uticaj stranog faktora.
Eto, na pr Srbi neće u nato.
Šta sad?!


Jesi li ti ikada bio u Bosni?
 
Cuo sam da je Tramp resio da napravi Veliku Srbiju i Veliku Albaniju. Srpska ide Srbiji, CG se deli vecina Srbiji i oko Ulcinja Albaniji. Kosovo ide Albaniji s tim sto sever ide Srbiji.

Tako Srbija dobija svoju staru zemlju Duklju a Albanci i Srbi ujedinjenje.

Za to Srbija ulazi u NATO i EU, uvodi sankcije Rusiji i kupuje eskadrilu F35 zajedno sa Patriot sistemima.
 
Cuo sam da je Tramp resio da napravi Veliku Srbiju i Veliku Albaniju. Srpska ide Srbiji, CG se deli vecina Srbiji i oko Ulcinja Albaniji. Kosovo ide Albaniji s tim sto sever ide Srbiji.

Tako Srbija dobija svoju staru zemlju Duklju a Albanci i Srbi ujedinjenje.

Za to Srbija ulazi u NATO i EU, uvodi sankcije Rusiji i kupuje eskadrilu F35 zajedno sa Patriot sistemima.
Merika se raspada a sa njom i nato.
Srbi i Bošnjaci prave savez RS - BiH država.
Zadovoljni Bošnjaci, zadovoljni Srbi.

Šiptarima se oduzima severni deo Kosova, a na ostatku im se daje široka autonomija.
 
Merika se raspada a sa njom i nato.
Srbi i Bošnjaci prave savez RS - BiH država.
Zadovoljni Bošnjaci, zadovoljni Srbi.

Šiptarima se oduzima severni deo Kosova, a na ostatku im se daje široka autonomija.

Treba odvaliti i deo od CG i ugurati u tu uniju. Severni deo plus dole Hercego Novi. A ne bilo bilo lose odvaliti i sve dole ispod Dubrovnika
 
Merika se raspada
:roll:


Wisconsin
SAD: Protesti protiv policijskog nasilja trajali cijelu noć uprkos policijskom satu



Objavljeno: 25.08.2020. u 10:34

9
share-outline.png





e6fa126768736b4cc539df5dce960c52.jpg



FOTO: AA

Protesti protiv policijskog nasilja u saveznoj američkoj državi Wisconsin, koji su započeli nakon što je policija u leđa pucala Afroamerikancu po imenu Jacob Blake, trajali su cijelu noć unatoč policijskom satu koji je bio na snazi.


U gradu Kenosha protesti su trajali tokom cijelog dana, a potom nastavljeni i iza 20 sati kada je na snagu stupio policijski sat.
Demonstranti su se okupili ispred zgrade suda u Kenoshi, a prilikom poušaja da uđu u zgradu policija je intervenisala bacivši suzavac. Demonstranti su se potom razbježali po okolnim ulicama, gdje su tokom noći razbijali stakla na više automobila, zapalili zgrade.
Policija je tokom noći blokirala prilaz zgradi suda, a demonstranti su uzvikujući "Ako nema pravde, nema ni mira" oštetili veliki broj luksuznih automobila, te izazvali požar na zgradi gradskog zatvora.

Kamerman AA zabilježio je kako demonstranti pale vozilo komunalnog preduzeća u jednoj od ulica Kenoshe. Crnac po imenu Jacob Blake teško je ozlijeđen u incidentu koji se dogodio u nedjelju popodne u Kenoshi. Na videozapisu na društvenim medijima može se vidjeti kako je policija pokušala spriječiti Blakea da otvori vrata automobila tako što ga vuče za odjeću, a potom u njega s leđa ispaljuje sedam metaka.
Prema izvještajima američkih medija, Blake je u bolnici i njegovo zdravstveno stanje je i dalje ozbiljno.
Prema policijskom saopćenju, policija je izašla na teren nakon što je dobila prijavu o "porodičnom incidentu", a očevici koji su govorili za medije tvrde da je Blake pokušavao razdvojiti dvije žene koje su se svađale i da je policija u to vrijeme stigla. Guverner Wisconsina Tony Evers u izjavi na Twitteru je poručio da je u Blakea tokom dana pucano nekoliko puta.

- Iako još uvijek nemamo sve informacije, ono što sigurno znamo je da ovo nije prva osoba koja je upucana, povrijeđena ili brutalno ubijena od strane policijskih službenika u našoj saveznoj državi ili zemlji - poručio je Evers.
Advokat Benjamin Crump također je izjavio da je u Blakea pucala policija dok je pokušavao ući u automobil i da je u to vrijeme u automobilu bilo troje djece.


https://faktor.ba/vijest/sad-protes...jali-cijelu-noc-uprkos-policijskom-satu/95164
 
Wisconsin
SAD: Protesti protiv policijskog nasilja trajali cijelu noć uprkos policijskom satu



Objavljeno: 25.08.2020. u 10:34

9
share-outline.png





e6fa126768736b4cc539df5dce960c52.jpg



FOTO: AA

Protesti protiv policijskog nasilja u saveznoj američkoj državi Wisconsin, koji su započeli nakon što je policija u leđa pucala Afroamerikancu po imenu Jacob Blake, trajali su cijelu noć unatoč policijskom satu koji je bio na snazi.


U gradu Kenosha protesti su trajali tokom cijelog dana, a potom nastavljeni i iza 20 sati kada je na snagu stupio policijski sat.
Demonstranti su se okupili ispred zgrade suda u Kenoshi, a prilikom poušaja da uđu u zgradu policija je intervenisala bacivši suzavac. Demonstranti su se potom razbježali po okolnim ulicama, gdje su tokom noći razbijali stakla na više automobila, zapalili zgrade.
Policija je tokom noći blokirala prilaz zgradi suda, a demonstranti su uzvikujući "Ako nema pravde, nema ni mira" oštetili veliki broj luksuznih automobila, te izazvali požar na zgradi gradskog zatvora.

Kamerman AA zabilježio je kako demonstranti pale vozilo komunalnog preduzeća u jednoj od ulica Kenoshe. Crnac po imenu Jacob Blake teško je ozlijeđen u incidentu koji se dogodio u nedjelju popodne u Kenoshi. Na videozapisu na društvenim medijima može se vidjeti kako je policija pokušala spriječiti Blakea da otvori vrata automobila tako što ga vuče za odjeću, a potom u njega s leđa ispaljuje sedam metaka.
Prema izvještajima američkih medija, Blake je u bolnici i njegovo zdravstveno stanje je i dalje ozbiljno.
Prema policijskom saopćenju, policija je izašla na teren nakon što je dobila prijavu o "porodičnom incidentu", a očevici koji su govorili za medije tvrde da je Blake pokušavao razdvojiti dvije žene koje su se svađale i da je policija u to vrijeme stigla. Guverner Wisconsina Tony Evers u izjavi na Twitteru je poručio da je u Blakea tokom dana pucano nekoliko puta.

- Iako još uvijek nemamo sve informacije, ono što sigurno znamo je da ovo nije prva osoba koja je upucana, povrijeđena ili brutalno ubijena od strane policijskih službenika u našoj saveznoj državi ili zemlji - poručio je Evers.
Advokat Benjamin Crump također je izjavio da je u Blakea pucala policija dok je pokušavao ući u automobil i da je u to vrijeme u automobilu bilo troje djece.


https://faktor.ba/vijest/sad-protes...jali-cijelu-noc-uprkos-policijskom-satu/95164
To je Amerika.

Pre 50 godina su spaljivali crnce.

Nista neobicno.
 
Nije. Ali da vidis bi li mogao ziveti u uniji sa tim narodom. Mozda treba opet vratiti srpskog kralja? To bi bio kohezivni faktor. Vidis kako princ ide od crkve do dzamije. Ubeden sam da bi kralj imao pozitivan uticaj.

http://ba.n1info.com/Vijesti/a456904/Srpski-princ-posjetio-Mostar.html
Znalo bi se gde ko živi.
Kao što se i sada zna.

Samo su veliki gradovi multinacionalni.
Na pr Sarajevo, dominantno Bošnjaci, nešto Hrvati i nešto Srbi a koliko znam ima i Jevreja.
U Beogradu imaš i Šiptare i Bošnjake, Hrvate ... a te ruralne sredine, bilo srpske bilo bošnjačke, niko ne dira.

Ne bih da to bude kao SFRJ, već nešto labavije ali dovoljno čvrsto da pruža garanciju za sigurnost i prosperitet svim gradjanima.

Što se tiče kralja ja kao komunista nisam, ali ako bi za to bila većina, nemam ništa protiv.
 
Kesić: Bošnjačka politika vodi raspadu BiH


Vh8k9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWmpFN01EQV8vNDUzZjVjZWE0MjA0M2UwMDgyZGZlMjFjOGQ1MmFjYzUuanBnkZMCzQLkAIEAAQ
Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

audioplayer2.png


Put nerazumevanja, stalnih tenzija i sukobljkavanja, političkog i ekonomskog mrcvarenja, vodi BiH u dugi period stagnacije, ka neminovnom raspadu, izjavio je za Srpskainfo Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu.



Razlog je u činjenici, kaže Kesić, da bošnjačka politička elita u Sarajevu ne razume niti prihvata model centralizacije državne zajednice, utvrđen Dejtonskim mirovnim sporazumom, piše Srpskainfo.

- BiH je visoko decentralizovana država, zajednica koju jedino može sačuvati striktna primena modela utvrđenog u Dejtonu. Jedino ovaj sporazum može da sačuva jedinstvenu BiH, a Bošnjaci to ne mogu, odnosno ne žele da prihvate. Zbog toga zatvaraju sve puteve koji bi doveli do ozbiljnog kompromisa, do dogovora koji bi sačuvao zajedničku državu – naglasio je Obrad Kesić, analizirajući političke odnose u BiH.



On smatra da je sadašnja situacija potpunog nerazumevanja u Sarajevu paralizovala BiH, zajedničku državu. Za bošnjačku političku elitu, svako pitanje iz Banjaluke se tretira po principu, biti ili ne biti za opstanak države. Odgovor iz Sarajeva na ključne teme koje potenciraju Srbi je rigidan, radikalan, nefleksibilan, objašnjava Kesić odnose u BiH uveren da to, ukliko ne dođe do bitnog zaokreta, vodi raspadu zemlje „samo je pitanje, da li to ide brzo, kraćim putem ili će duže trajati duže, krećući se sporijim putem ali istom rešenju“. Svi putevi vode raspadu zemlje, nažalost, ali mislim da je to tako, uveren je ovaj iskusni diplomata i poznavalac situacije u BiH, veoma upućen u statove međunarodne zajednice po pitanju budućnosti ove zemlje.

Obrad Kesić
Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija
Obrad Kesić
- U Sarajevu otimanje nadležnosti od entiteta, od Republike Srpske, suprotno Dejtonskom sporazumu, stvarajući time lakrdiju od države. Ono što Visoki predstavnik nije uspeo nametnuti, to se sada radi posredstvom Ustavnog suda BiH. Oni menjaju Dejtonski sporazum, menjaju zakone a to uopšte nije u njihovoj nadležnosti. Ako se tako nastavi, ako politička elita Bošnjaka ne shvati da taj model vodi direktno u destrukciju države, ako se ne vrate izvornom mirovnom sporazumu, gde Bošnjaci, Sbi i Hrvati imaju isti udeo u toj državi, mi nećemo imati šanse da rešimo probleme koji vode raspadu BiH – uveren je Kesić rekavši takođe za Srpskainfo da „Bošnjaci time dovode Srbe ali i Hrvate u poziciju iz koje više ne vide budućnost u takvoj državi, nemaju volju da je prihvate jer se gradi na štetu njihovih interesa“.



- Postoje dva važan elementa koji se tiču međunarodne zajednice i njene uloge u BiH. Prvi je, da se ne desi ono što svi očekuju da će se jednog dana dogoditi, dok su oni na funkciji. U privatnim razgovorima, mnogi od tih diplomata sa Zapada kažu, mi ne verujemo da će opstati BiH ali mi ne želimo da se to desi u vreme našeg mandata. Te diplomate, evidentne probleme guraju dalje od sebe, po principu da se bezbedno preživi još jedna godina. To je evidentan skepticizam – smatra Kesić naglasivši takođe da insotarne dipplomate u BiH imaju pogrešan pogled na državne probleme.

- Oni smatraju da sve što Republika Srpska radi, stavljajući u tu ulogu i Hrvate i HDZ, da je to rušenje BiH. Oni ne shvataju da to apsolutno nije cilj iz Banjaluke, nego je cilj odbrana dobijenog u Dejtonskom sporazumu a sa Hrvatima u Vašingtonskom sporazumu. Nažalost, granice mirovnih sporazuma postepeno se ruše a to je glavni problem – objašnjava Kesić. Na naše pitanje, može li se BiH raspasti bez rata, on je dao potvrdan odgovor.

Obrad Kesić
Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija
Obrad Kesić
– Naravno da može. Videli smo takav raspad u Sovetskom Savezu, Čekoslovačkoj i drugde... Bojim se da Bošnjaci veruju da je rat u tom slučaju prihvatljivo sredstvo, da bi rat bio koristan da spreči raspad zemlje i da oni imaju takve mogućnosti. Takvi potezi doveli bi Bošnjake u katastrofalnu situaciju. Pitanje je, šta bi učinili Srbija i Hrvatska, da li bi oni ostali po strani. Prema indikatorima takvog scenarija, na uključivanje Srbije i Hrvatske ne bi se dugo čekalo, ako je rat opcija. Takav scenarij bi u potpunosti izmenio situaciju na štetu Bošnjaka, mada time ulazimo u duboku spekulaciju – odgovorio je Kesić. On smatra da je svetski poredak u poslednjih nekoliko decenija drastično izmenjen da je Evropa posle Bregzita i pojave raznih populističkih i antiglobalističkih pokreta spremnija za nove izazove podstaknute ratnim sukobima na prostoru Balkana u BiH nego što je bila spremna u vreme raspada SFRJ.

- Ni Amerika, kao jedina supersila, nije u poziciji kao devedesetih ili deceniju kasnije. Oni sada povlače trupe iz Nemačke, Tramp ozbiljno razmatra povlačenje američke vojske iz Evrope, svrhu prisustva američkih trupa na Kosovu i Metohiji... Odnosi sa Kinom i Rusijom su novi faktor američkih interesa. Takođe se mora znati da sadašnja Rusija nije Borisa Jeljcina nego jača u svakom pogledu, odlučnija, sila koja shvata zašto je važno da Amerika i NATO ne mogu da rade šta god požele na Balkanu – suština je Kesićeve analize međunarodnih odnosa sa refleskijama na BiH i region Balkana.



Obrad Kesić
Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija
Obrad Kesić
- Mislim da bi odgovor ove, Putinove Rusije bio mnogo drugačiji nego Jeljcinove u vreme raspada Jugoslavije. Ako Tramp pobedi, sve teorije bošnjačkih političara padaju u vodu, jer oni neće imati podršku iz Vašingtona. Takođe Albanci na Kosovu i Metohiji koji veruju u pobedu Bajdena, ukoliko ishod predsedničkih izbora bude u korist Trampa, ponovo će se naći u defanzivi, dezorjentisani... To otvara prostor za sasvim drugačiji dijalog između Beograda i Prištine odnosno Banjaluke i Sarajeva – kazao je Kesić u Gradiški, u razgovoru za Srpskainfo.

Ekonomska politika presudba za izbore

Primarno pitanje koje će odlučiti pobednika na izborima za predsednika Amerike je ekonomija. Prema mnogim anketama Tramp ima od 54 do 58 odsto podrške. Birači smatraju da on ima bolja rešenja za oporavak ekonomije od njegovog protivkandidata Bajdena.

– Ekonomija je najvažnije pitanje jer većina ljudi živi u strahu da će mere zbog korone da potraju dugo, da će oni ostati bez posla, kuće, bez zdravstvenog osiguranja i da će na kraju, morati sve od početka, od nule – smatra Kesić.



Slabija pozicija Amerike

U novom svetskom, smatra Kesić, poretku Amerika neće biti u poziciji, kao što je bila devedesetih godina i na početku ovog veka, da nameće bilo kakvu politiku i bilo kakva rešenja problema, pogotovo u regijama koje nisu značajne za američku vanjsku politiku, poput Balkana. To je dobra šansa za Republiku Srpsku i Srbiju. Predsednik Tramp ne veruje u Evropsku uniju, ne veruje u NATO, on veruje da treba Amerika da gradi nacionalnu državu, da svoj interes stavi na prvo mesto a onda sve ostalo na drugi nivo svoga interesa. Za Republiku Srpsku to je idealno. Amerika je mnogo slabija nego pre godinu dana a da ne govorim o tome, kakve je pozicije imala pre deset godina.


https://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/kesic-bosnjacka-politika-vodi-raspadu-bih/edntk60


Obrad Kesic kaze da je BiH u fazi raspada i da je ovo krajnji cin. Ni rat to ne moze vise spreciti

Treba napomenuti da je Kesic dodarim lobist au Vasingtonu i ima info iz prve ruke. SAD su digla ruke od BiH. Zato je nedavno procurio dokument o Clintonu koji je odobravao raspad BIH.

Zato je i Srbija nagomilala oruzje i ulazi u all in igru. Sve se stavlja na stol pa kom opanci kom ....


Zanimljivo



Zamisli da ti ovo pada oko glave

 
Cuo sam da je Tramp resio da napravi Veliku Srbiju i Veliku Albaniju. Srpska ide Srbiji, CG se deli vecina Srbiji i oko Ulcinja Albaniji. Kosovo ide Albaniji s tim sto sever ide Srbiji.

Tako Srbija dobija svoju staru zemlju Duklju a Albanci i Srbi ujedinjenje.

Za to Srbija ulazi u NATO i EU, uvodi sankcije Rusiji i kupuje eskadrilu F35 zajedno sa Patriot sistemima.
Tako je, United Serbian Kingdom (Srbija, Crna Gora, Republika Srpska), ustrojena kao parlamentarna monarhija sa srpskim kraljem. Ostali neka traze svoju srecu na drugom mestu, a kolega Tono moze da pravi uniju izmedju Turske i Federacije.
 

Back
Top