Kavala - grčki biser u koji se ređe ide

Zatim naravno akvadukt Kemares. Podignut je u 16. veku za vreme Sulejmana Veličanstvenog i spajao je tvrđavu sa gradom.
Visok je nekih 25m i 270 dugačak, radio je kao akvadukt do ranog 20 veka dovodeći vodu u tvrđavu.

DJI_0157.jpg

20240723_210522.jpg

Svi idu u Nea Paramos na čuvenu plažu Amigdalo,ali ova je lepša
Nama se ta u Nea Paramosu uopste nije ni svidela, doista ja sam imala ideju da se kupamo bas ispod tvrdjave posto tu nije bilo guzve a u blizini su bile I breskve I grozdje :mrgreen:
Na kraju nikada nismo otisli ali na Iraklicu jesmo. Tamo se inace sada gradi nesto uveliko.
Lepo je.

Nama se ta u Nea Paramosu uopste nije ni svidela, doista ja sam imala ideju da se kupamo bas ispod tvrdjave posto tu nije bilo guzve a u blizini su bile I breskve I grozdje :mrgreen:
Na kraju nikada nismo otisli ali na Iraklicu jesmo. Tamo se inace sada gradi nesto uveliko.
Lepo je.
I meni se Nea Paramos nije svideo
Ova plaža o kojoj pričam je kad izađete putem pored obale iz Iraklice,prodjete sa leve strane puta je Lidl,posle jedno 200 metara skrenete desno,i jedno 50 metara dole ,tu je plaza.
Nema puno objekata na obali

Još neke slike iz grada. Ulice u centru su ispresecane sa delovima za pešake, sa dosta kafića, modernijih restorančića(burger,pizza i sl) , mnoštvom prodavnica, između Omonias i Vanizelisove ulice koliko smo primetili i jeste glavna šoping zona i mesto gde mladi izlaze noću, a na Elefterias trgu bio je neki dj set gde su se skupljali lokalni klinci. Ulice u samom gradu, uzbrdo-nizbrdo, išarane grafitima i muralima (ne kao u Atini), Grci na ulicama žive život do kasno, mnogo mačaka :lol:...standard rekao bih. Tu i tamo iz neke ulice naletite na neki super pogled na neku crkvu ili sl. Sad ću ostavljati slike iz grada pa sutra da pređem na plaže.

Poslednja izmena:
Koliko bi kostalo 7 noci u Kavali, put, smestaj, hrana i provod ?
Kao što rekoh, mi smo našli apartman za 50-ak evra dnevno ali rezervisali smo negde u martu još i bili smo malo uzbrdo. Znamo jer smo hteli da produžimo eventualno da taj isti apartman je ovih dana oko 80€. Znači računajte oko 60-ak evra da se može naći apartman za dve-3 osobe realno a da niste Bogu iza leđa ako se ranije rezerviše.
Putarina od Bg do Pirota je oko 15€ mislim i toliko nazad , bugarska vinjeta 8€ za 7 dana i 5,5 vikend znači 12,5 nas je izašlo komplet povratno, u Grčkoj jedna od 1,90 mislim.
Gorivo (benzin) u Bugarskoj je 1,32 € i preporučujem da se tu tankuje i, u Grčkoj u tom delu oko 1,86€ uglavnom
Cene hrane u marketima tipa Lidl nisu nešto mnogo različite nažalost, pa ako se hranite kuvajući možete bukvalno kao u Srbiji imati računicu. Piva u prodavnici su pakovanje mitosa 0,33 4kom je bilo oko 3,5 €, slično nešto za radler. Vina su od 3-10 evra u zavisnosti od kvaliteta.
Ako se hranite restoranski, cene su nešto niže nego u većem delu Grčke. Može se večerati sa pićem i glavnim jelom za ko 15€ po ćoveku ako mu je to dosta.
Mi naručujemo i saganaki i salatu barem jednu, dezert obično bude na račun kuće i računi su nam oko 40€ u proseku bili

U kafićima je standard točeno veliko 5€, malo 3€, gazirani sokovi 2,5-3€, uzo/cpuro od 5,5 za 0,2dl do 8(to je nekoliko čašica kombinovano sa ledom)....

Probaj na osnovu ovoga da izračunaš.

Back