Kavala - grčki biser u koji se ređe ide

Nekih 160km od Soluna, direktno preko puta Tasosa, okružen sa 80 km plaža sa plavim zastavicama nalazi se jedan od najstarijih grčkih gradova. Kavala.

Svi su čuli, mnogi prolaze ovuda na putu za Tasos, ali malo je onih koji ovde provedu odmor. Izbor ove destinacije je da se ne lažemo bio motivisan i kod nas malo logistički malo budžetski.
Kako praktikujemo uvek aktivan odmor sa mnogo vožnje i menjanja lokacija, nama je odgovaralo da iznajmimo kompletno opremljen stan u centru(manje-više) grada, rešenim parkingom, i svakako jeftinije nego da uzimamo smeštaj u turističkim centrima ili aranžman. Kako smo ovaj put bili prinuđeni da idemo u jeku sezone tj drugoj polovini jula, izbor je bio još logičniji.

Inače veliki zaljubljenik u jonsku obalu Grčke, morao sam ovaj put da malo žrtvujem svoje afinitete i odvezem nas na drugu stranu. I inisam zažalio. Kavala je lep grad, kombinacija primorskog modernog grada, mediteranske luke, orijentalnog turskog grada, a akvadukt mu daje i neki antički šmek (iako je isti iz 16 veka),l sve doprinosi nekom opuštenom vajbu. Ali ne turističkom na kakav smo navikli.
Ako se poredi moglo bi se reći kao mini verzija Soluna ili Splita. Ima sve što treba jedan turistički centar da ima ali opet čoveku je jasno da se nalazi u gradu gde ljudi rade i žive.

Pogledajte prilog 1588309

Pogledajte prilog 1588311
Pogledajte prilog 1588314
Samo napred, nastavi. Vec par godina se nesto razmisljam da vidim Kavalu ali uvek nesto drugo mesto prevlada.

Ne zbog mora, nego zbog prisustva Buh=gara u tom podrucju celom, tj, njegovim jeftinijim delovima...Rumuna i sl.

Iraklica je nesto drugo i taj deo, ali i skuplje.
У Перамосу, од страних туриста, доминирају управо Бугари (50-60%), потом Румуни (30%) и онда сви остали.
Увече кад шеташ, главни утисак пуног шеталишта је ... Пријатна тишина.
Бугари не циче, не вриште, не дозивају и не псују децу на даљински. Све је врло пристојно.

И уопште није фазон Паралије / Олимпик Бича.

Вратио бих се тамо врло радо.

Nekih 160km od Soluna, direktno preko puta Tasosa, okružen sa 80 km plaža sa plavim zastavicama nalazi se jedan od najstarijih grčkih gradova. Kavala.

Svi su čuli, mnogi prolaze ovuda na putu za Tasos, ali malo je onih koji ovde provedu odmor. Izbor ove destinacije je da se ne lažemo bio motivisan i kod nas malo logistički malo budžetski.
Kako praktikujemo uvek aktivan odmor sa mnogo vožnje i menjanja lokacija, nama je odgovaralo da iznajmimo kompletno opremljen stan u centru(manje-više) grada, rešenim parkingom, i svakako jeftinije nego da uzimamo smeštaj u turističkim centrima ili aranžman. Kako smo ovaj put bili prinuđeni da idemo u jeku sezone tj drugoj polovini jula, izbor je bio još logičniji.

Inače veliki zaljubljenik u jonsku obalu Grčke, morao sam ovaj put da malo žrtvujem svoje afinitete i odvezem nas na drugu stranu. I inisam zažalio. Kavala je lep grad, kombinacija primorskog modernog grada, mediteranske luke, orijentalnog turskog grada, a akvadukt mu daje i neki antički šmek (iako je isti iz 16 veka),l sve doprinosi nekom opuštenom vajbu. Ali ne turističkom na kakav smo navikli.
Ako se poredi moglo bi se reći kao mini verzija Soluna ili Splita. Ima sve što treba jedan turistički centar da ima ali opet čoveku je jasno da se nalazi u gradu gde ljudi rade i žive.

Кавала, 2023
IMG_7210.jpeg

IMG_7213.jpeg
IMG_7201.jpeg

У Перамосу, од страних туриста, доминирају управо Бугари (50-60%), потом Румуни (30%) и онда сви остали.
Бугари не циче, не вриште, не дозивају и не псују децу на даљински. Све је врло пристојно.

Istina, vrlo prijatno iskustvo sa njima. Kulturni su i nisu glasni.

Dobro ko sta voli. Ja samo kazem da je Kavala najmanje grcki grad ako citas istoriju, ali eto, meni je blize i ne cenim taj severni deo nimalo, poznajem ga dobro i odavno.

Prava Grcka je juzna Grcka, gde cene spram ponude nisu "iznapucane" kao u severnoj. Ovi gradovi su lepi, ali nisu mi favorit u sezoni, svakako.

Grad je bio do balkanskih ratova turski, a 20-ih godina prošlog veka nakon grčko-turskog rata kada su proterani Grci iz Anadolije naseljeni, grad je skoro potpuno grčki. O tome svedoči i dosta obeležjau gradu koja govore o tom "preseljenju".
Ali tursko nasleđe je i dalje vidljivo, naročito kroz arhitekturu u starom gradu a rekao bih i po ponudi u restoranima.

Da bi došli do starog grada, tj Panagia brdo i tvrđavu apsolutna preporuka je koristiti vozić koji polazi ispred Nacionalne banke na trgu Eleftarias. Vožnja je besplatna i penje se uzbrdo uz neverovatno uske ulice do nivoa da nisam smeo gopro da izbacim kroz prozor da ne bih ostao bez njega zbog zidova kuća.
Sam vozić ide možda desetak minuta do gore i ne staje nigde osim na vrhu Panagije malo ispod tvrđave.

vlcsnap-2024-08-03-22h29m44s193.jpg

Mesto odakle polazi voz

vlcsnap-2024-08-03-22h30m01s026.jpg

Ovaj deo grada je zadržao tu tursku arhitekturu 19 i ranog dvadesetog veka, vidi se po obliku crkava da su nekada bile džamije. Ima naravno zaista lepo renoviranih ali i propalih, grci tu žive pa ima dosta automobila(ne želim ni da znam kako se provlače tuda .lol:) i ne...nije pešačka zona.
Pogleda zaista ima lepih, ima nekoliko i kafića i prodavnica suvenira ali uglavnom je rezidencijalni deo.
U donjem delu gde je glavna ulica ima Imaret, kuća Mohameda Alija(kasnije osnivač egipatske dinastije) iz 18 veka koja je muzej i njegov spomenik, crkva Panagija..
Ima solidnih taverni usput i nekih jako lepih kafića sa fantastičnim pogledom
viber_image_2024-08-03_23-21-30-128.jpg
viber_image_2024-08-03_23-21-30-074.jpg
viber_image_2024-08-03_23-21-30-037.jpg

viber_image_2024-08-03_23-21-30-206.jpg

Sama tvrđava Kavale je izgrađena u 15-veku od strane Otomana na staroj vizantijskoj koja je srušena tokom turskog osvajanja.
Kada jednom dođete gore sledi malo neprijatno iznenađenje jer se ulaz plaća 4,5€.
U samoj tvrđavi nemate ništa posebno iskreno da vidite. Na ulazu je neki sklepani amfiteatar gde se održavaju valjda predstave i neki bar gde svakako uzmite osveženje.(cene normalne). Zatim se ulazi u unutrašnju tvrđavu sa jednom kulom na koju se može popeti i dve zgrade, zatvor i skladište municije. Unutra ima kao neka postavka li sve je to mršavo i ne naročito zanimljivo.
Ljudi ovde dolaze zbog pogleda na grad iili kao ja da odatle puste dron jer je savršen za snimanje i Panagije i akvadukta i grada uopšte.

Poslednja izmena:
Кавала (антички Неаполис) је, ваљда, прво место у Европи одакле је апостол Павле почео своја мисионарска путовања.
Има табла која то означава
Pogledajte prilog 1588869
Tačno, ali nedaleko od današnje Kavale u antičkim Filipima gde je bio i zatvoren.
Filipe smo takođe posetili, biće i o njima deo putopisa.
Inače osim po radu apostola Pavla, Filipi su čuveni i kao mesto bitke u kojoj su Gaj Oktavijan Avgust i Marko Antonije nakon ubistva Cezara, stigli i pobedili pobunjeničku vojsku Bruta i Kasija i gde je ovaj prvi ubijen.

I važan podatak: Kavala je u istoriji poznata po tome što je prvi grad na teritoriji Evrope u kome je zvanično prihvaćeno hrišćanstvo

Poslednja izmena:
moderan grad Kavala van tvrđave u principu "živi" u turističkom smislu neposredno ispod tvrđave gde je luka iz koje polazi trajekt za Tasos, restorani, promenada,marina i šetalište koje se zatvara uveče za saobraćaj potpuno i postaje pešačka zona. To je deo koji je u onom videu sa početka.
Cene u restoranima su sasvim pristojne za Grčku, ali iskreno izbor im nije toliko zanimljiv kao na ostalim destinacijama. U principu imaju manji izbor ribe nego što sam navikao, nem,a sveže tune, sabljarke i još nekih vrsta. Imaju zato bolju ponudu rakova i standardnu za hobotnice, kao i neku malu ajkulicu koju nude kao lokalni specijalitet.
Standardni suvlaki, piletina, svinjetina i jasno odsustvo jagnjetine tj hajde da kažemo skromna ponuda iste, meni tako neverovatno kada je Grčka u pitanju. Recimo nigde nisam našao stifado ili kleftiko, koje je svuda do sada bilo obavezno.
Zato kebabe i turski roštilj imaju. Čak i giros im je malo drugačiji, stavljaju kečap i senf u isti i morate im napomenuti da to ne rade, jer "standard" je za njih to, a tzatziki ide posebno(negde posebno i naplaćuj). U svakom slučaju nećete gladni ostati ali ako ne vidite musaku nemojte se sablažnjavati :lol:

20240725_210256.jpg

20240725_205044.jpg

viber_image_2024-08-04_14-10-55-211.jpg

U Kavali takođe u ponudi je i raki, koji je karakterističan za Tursku.
Uzo imaju ali preferiraju i nude cipuro kao svoj valjda lokalni brend. Iako znam da ga ima svuda u Grčkoj.
Cipuro ide u dve varijante sa anisom koji bukvalno je isti kao uzo možda malo jači, i bez koji vuče na našu lozu.
Probao sam obe varijante i iskreno u Grčkoj ipak daj taj ukus...dakle sa anisom mi je bolji.

Inače cipuro se pravi od loze, dok uzo može biti od žitarica kako su objasnili.

viber_image_2024-08-04_14-13-50-142.jpg
viber_image_2024-08-04_14-13-01-185.jpg

Back