Kavala - grčki biser u koji se ređe ide

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
44.670
Nekih 160km od Soluna, direktno preko puta Tasosa, okružen sa 80 km plaža sa plavim zastavicama nalazi se jedan od najstarijih grčkih gradova. Kavala.

Svi su čuli, mnogi prolaze ovuda na putu za Tasos, ali malo je onih koji ovde provedu odmor. Izbor ove destinacije je da se ne lažemo bio motivisan i kod nas malo logistički malo budžetski.
Kako praktikujemo uvek aktivan odmor sa mnogo vožnje i menjanja lokacija, nama je odgovaralo da iznajmimo kompletno opremljen stan u centru(manje-više) grada, rešenim parkingom, i svakako jeftinije nego da uzimamo smeštaj u turističkim centrima ili aranžman. Kako smo ovaj put bili prinuđeni da idemo u jeku sezone tj drugoj polovini jula, izbor je bio još logičniji.

Inače veliki zaljubljenik u jonsku obalu Grčke, morao sam ovaj put da malo žrtvujem svoje afinitete i odvezem nas na drugu stranu. I inisam zažalio. Kavala je lep grad, kombinacija primorskog modernog grada, mediteranske luke, orijentalnog turskog grada, a akvadukt mu daje i neki antički šmek (iako je isti iz 16 veka),l sve doprinosi nekom opuštenom vajbu. Ali ne turističkom na kakav smo navikli.
Ako se poredi moglo bi se reći kao mini verzija Soluna ili Splita. Ima sve što treba jedan turistički centar da ima ali opet čoveku je jasno da se nalazi u gradu gde ljudi rade i žive.

DJI_0153.JPG

DJI_0043.JPG

DJI_0034.JPG

Za put do Kavale imate dve opcije, jedna je preko S. Makedonije i oko Soluna. Autoput ide skoro celom dužinom, odvajanje za Kavalu je pre zaobilaznice i radova koji su sada u toku. Ipak gužve na granicama su veće i put je duži.
Druga opcija je preko Bugarske koju google uvek preporučuje jer je kraći ako se prati glavni put i svakako brži. Ono što google ne zna to su redovi na granicama. Ako Gradina može da se uporedi sa Preševom, prelaz Goce Delčev je svakako u sezoni brži od Evzonija. Ali ako želite da izbegnete gužvu i usput uživate u pejzažu predivne planine apsolutna preporuka je da preko Banskog odete na prelaz Ilinden. Ne samo što gužve nema nego je i tehnički bliže Kavali.
Put kroz Grčku je magistralni i tada izbegavate grčku putarinu.
Ako odete na Goce Delčev imaćete jednu putarinu mislim od 1,90€

Bugarska vinjeta je svakako povoljnija od grčkih + makedonskih putarina.

Mi smo izabrali Bugarsku i kako smo krenuli kasno popodne zbog prethodnih obaveza , rešili smo da prespavamo u Pirotu pa da krenemo ujutru na granicu. U Pirotu sam iskreno hteo da overim jednu kafanu koju su preporučivali neki meni dragi ljudi i nisam požalio, verovatno razlog da izaberem ovo mesto.
Međutim ako krećete ujutru, možete i odvozati bez spavanja, ili možda pre izaberite Bansko u bugarskoj kao odmor.

Na Gradini smo čekali sat ipo otprilike i neiskusno smo krenuli na Goce Delčev prelaz. Put kroz Bugarsku je dobar, uglavnom auto-put sa ograničenjem 140.
Manii deo pre Sofije još nije završen, posle do Blagoevgrada je autoput, a onda ka Sandanskom ide dobra magistrala kroz zaista prelepi predeo.
Na žalost na Goce Delčevu smo čekali nekih 2 sata(vikend smena) zbog čega smo u povratku izabrali Ilinden i prošli sa 2-3 vozila ispred. Videli smo i da u smeru ka Grčkoj je slična situacija tako da toplo preporučujem da se ide ovom trasom. Pola sata je duža otprilike
Put kroz Grčku je deo auto-put deo magistrala ali apsolutno lagan za vožnju.

Poslednja izmena:
Kada dolazite u Kavalu imajte na umu da grad ide "u brdo" i da kada birate smeštaj ako niste u kondiciji ili nemate kola birajte nešto bliže obali.
U principu grad nije nešto veliki, ima mislim oko 70k stanovnika i generalno ne treba puno peške do centra, ali povratak ume biti naporan naročito ako upekne zvezda usput.

Sam grad ima onaj klasični grčki "stil gradnje" aka haos ;). Van centra to su uske ulice,zgrade od dva-tri sprata,parkiranje gde domorocu dune u datom trenutku Grci koji vole da skrenu gde im zgodnije bez obzira na dozvoljen smer i sl. radosti vožnje u Grčkoj, tako da pazite naročito ako vozite veći auto. Takođe google maps nekako uvek izabere put gde prosečan SUV ne može ni da prođe ili skrene i da nema prepreka u vidu grčkih automobila iako nominalno uličica postoji.Na sve to ne pomaže svakako ni činjenica da su ulice strme i da se ide uzbrdo i nizbrdo uglavnom, tako da uvek se držite glavnih(većih) ulica čak iako je neki minut duže. Verujte isplati se za stress free vožnju :lol:

Nastavak sledi....

Gradski saobraćaj funkcioniše, karta je euro mislim za jednu vožnju, ima više linija koje spajaju centar sa "brdima" kao i linija ka gradskim i okolnim plažama ka Nea Peramosu.
Taxista ima svuda i nije skup u principu da se iz grada dože do smeštaja, ne znam baš za vožnju do Iraklice, Peramosa ili Keramotija...verovatno nije.

Grad ima svoj deo gde su prodavnice, gradski trgovi, muzeji, luka, spomenici,gde je marina,restorani ...to nazovimo centrom. Uveče se deo oko luke zatvara i postaje pešačka zona koja sa okolnim restoranima daje full turistički ugođaj grada na moru.

Drugi deo je Panagia ili stari deo grada sa tvrđavom i turskom arhitekturom. Napominjem da iako brdo nije veliko put do tvrđave je poprilično strm pa iskoristite činjenicu da postoji besplatan turistički voz koji se penje gore. Posle možete naravno peške nizbrdo.

Ostatak grada je stambeni deo.
Tri gradske plaže, i malo čim izađete iz grada desetine kilometra peščanih plaža koje se nastavljaju su više nego dovoljno za svakoga. Od klasičnih sa ležaljkama i barovima do apsolutno praznih bez ičega sem prirode. Svakako se može naći za svakoga neka plažica. Osim ako volite kamenite...onda jbg :mrgreen:

Gledaću da sve što sam snimao ubacim na YT uključujući i puteve do okolnih plaža, šetnje gradom, naravno dron....
Za sada evo šetnja lukom i marinom do akvadukta ,plaže su na upload-u trenutno pa će verovatno biti sutra,taman da taj deo pokrijem

Nastaviće se....

Apartman je malo uzbrdo, ali peške nam je trebalo bukvalno desetak minuta nizbrdo do centra. Imao je malu prodavnicu dole sa svim što je bilo potrebno sem mesa, koje smo uzimali u većim nabavkama iz Lidla i AB marketa. Parking je ulični ali spada u onaj deo gde Grci parkiraju gde-god pa nije bilo problema uglavnom, naći skoro odmah ispod.
Gazde jako ljubazne, ispričasmo se lepo, dobili (odlično) belo vino i njihove vanilice aka kurabije sa bademom koji smatraju lokalnim zaštitnim znakom. Imali terasu sa sušilicom za veš, stolom i stolicama, pogled baš i ne.
Kuhinja ima sve što treba osim kuvala za vodu ili džezvu, ali imala je Dolce Gusto aparat ko voli tu kafu i kapsule espresa. Ima i mikrotalasnu i običnu rernu. Frižider ima onaj mini zamrzivač gore. Spavača soba i trepezarija...sasvim udobno za desetak dana. Menjali su jednom peškire i posteljinu.

Sve u svemu može se reći da smo bili zadovoljni smeštajem.

Jos nisam odlucio gde cu u septembru, tako da pratim ovaj putopis. Sever Grcke svakako, jer mi tako najblize i najlakse sa malim detetom, ne bih na neke predugacke voznje.
Ovaj deo je idealan za decu, ali onda gledaj Nea Peramos ili Nea Iraklicu jer rekao bih da su više logistički za klince. Plaže su idealne u ovom delu. Peščane, ima onaj duži ulaz do dubine (ne preterano) , nema talasa ili vrlo mali. Za klince odlično.

Ovaj deo je idealan za decu, ali onda gledaj Nea Peramos ili Nea Iraklicu jer rekao bih da su više logistički za klince. Plaže su idealne u ovom delu. Peščane, ima onaj duži ulaz do dubine (ne preterano) , nema talasa ili vrlo mali. Za klince odlično.
Био у Перамосу прошле године.
Мирна варошица у лепој ували (Ираклица и Саранда су исто то само у ували изнад)
Море чисто, мирно и топло.
Градска плажа нешто ужа у већем делу, шира на јужном ободу.
У околини, плажа Врасидас и посебно АМОЛОФИ
https://maps.app.goo.gl/vemzcvVdoYdxvgCD8?g_st=ic

Apsolutno.

Kakva Bugarska ...:lol:

Ammolofoi

vlcsnap-2024-07-24-21h03m17s585.jpg

Vrasidas

vlcsnap-2024-08-03-14h32m02s107.jpg

Ammoglossa

DJI_0077.JPG

Letovala sam u Kavali , baš u gradu. Bilo je predivno. Hotel predobar , na obali mora , imali smo za 6 noćenja jer smo uplatili u sezoni. Dobro društvo plus. Lakše je kada se ode autom jer je grad veliki. Odlična plaža, sladoled , klopa, šetnja. Tasos je prekoputa.
Fenomalno letovanje. :heart:

Prolazio sam kroz Kavalu ka Tasosu i Kavala mi je preruzna. Mozda ima neki lepsi delovi van dela kuda ide saobracaj. A ovaj deo ide bas kroz grad sve do luke.
Solun mi je lep na pr.
Sad u ukuse ne ulazim, ali preružna je ozbiljna reč. Naravno da nisi išao starim gradom i gde je tvrđava, ali opet....neću ulaziti u ukuse.
Biće i slika i videa neka ljudi procene.

Inače imam snimljen i put do Vrasidasa i baš dosta materijala. Kada dođem do toga biće detaljnije, ali recimo Nea Peramos je baš ono gde bih ja dete odveo iako mi gradska plaža nije moj tip plaže, ali velika je načičkana prodavnicama i restoranima iza. Blizina Amolofi-ja i dobtra logistika, pitomo mesto u ravnici...da ja bih to preporučio za ljude sa decom

Meni je nekako baš baš bilo osvežavajuće. Jeste veliki grad , uzbrdo , nizbrdo i bilo mi je prijatno posle ribarskih turističkih mesta sa tri ulice.
Naravno , na letovanju me zanima samo more , ali lepo je i kada je mesto lepo. U samom gradu , u širem centru se nalazi akvadukt , i hotel je bio tu.
Otišla bih još 500 puta.

Meni je nekako baš baš bilo osvežavajuće. Jeste veliki grad , uzbrdo , nizbrdo i bilo mi je prijatno posle ribarskih turističkih mesta sa tri ulice.
Naravno , na letovanju me zanima samo more , ali lepo je i kada je mesto lepo. U samom gradu , u širem centru se nalazi akvadukt , i hotel je bio tu.
Otišla bih još 500 puta.
Upravi me to dovodi do najvećeg utiska.
Taj neki izostanak klasičnog turističkog vajba.

Ali zato giros pita 3,5€, restoran za dvoje manje od 35 € za predjela, dva jela, pića, salate. Parking ceo dan u centru 2€ i sve ono što nosi sa sobom kada boraviš tamo gde im nije primarni cilj orobiti turistu i zaraditi za 3 meseca za celu godinu :lol:
Sa druge strane malo nekada i zafali da te vabe u restoran, grčka muzika u tavernama u baštama,masa džidža-bidža dok šetaš....
Ima jako lepih i dobrih i restorana i kafića da ne bude zabune, ali tačno kao da su negde u BG a ne na moru...takav osećaj.

Da li je to vredno? Pa mislim da jeste. U tom smislu Kavala mi se svidela. Naročito što sam bio mobilan pa za 15minuta sam u Nea Iraklici sa tim "čarima" grčkog turizma ako mi zatrebaju :mrgreen:

Nastaviće se....

Poslednja izmena:
Upravi me to dovodi do najvećeg utiska.
Taj neki izostanak klasičnog turističkog vajba.

Ali zato giros pita 3,5€, restoran za dvoje manje od 35 € za predjela, dva jela, pića, salate. Parking ceo dan u centru 2€ i sve ono što nosi sa sobom kada boraviš tamo gde im nije primarni cilj orobiti turistu i zaraditi za 3 meseca za celu godinu :lol:
Sa druge strane malo nekada i zafali da te vabe u restoran, grčka muzika u tavernama u baštama,masa džidža-bidža dok šetaš....
Ima jako lepih i dobrih i restorana i kafića da ne bude zabune, ali tačno kao da su negde u BG a ne na moru...takav osećaj.

Da li je to vredno? Pa mislim da jeste. U tom smislu Kavala mi se svidela.
Na plaži se nije plaćao parking, niti ispred hotela. Po gradu smo šetali. Mada , postoji i gradski bus , bila je vožnja pola evra čini mi se.

Back